Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μα γιατί δεν στέλνουν την Τουρκία στο ΔΝΤ;
Μα πότε η Τουρκία θα μπει στο ΔΝΤ επιτέλους;  Όταν η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο είχε τη μισή απόδοση στα 10ετή από αυτά που έχει σήμερα ο Ερντογάν
Παρασκευή, 07/08/2020

Πλήθος αποριών στη παγκόσμια επενδυτική κοινότητα προκαλεί η οικονομική πλέον συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία κατά τους αναλυτές, είναι αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της επιλογών. Η Ελλάδα, με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου τον Μάιο του 2010 από το πανέμορφο Καστελόριζο μπήκε στα μνημόνια ή μάλλον ξεκίνησε την περιπέτεια που διήρκεσε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 (το τυπικό μέρος) με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 7,7%. Το αντίστοιχο 10ετές της Τουρκικής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται στα μόνιτορς των ξένων επενδυτών και στις διεθνείς αγορές χρήματγος και κεφαλαίου στα 14,60% απόδοση! Μία φορά πάνω δηλαδή από τότε που η Ελλάδα υπέγραψε μνημόνιο και το ΔΝΤ με τον κ. Πόουλ Τόμσεν και την παρέα του μπήκαν στη ζωή μας.

Έλληνες αναλυτές στην αγορά ομολόγων στα dealing rooms τραπεζών παρακολουθώντας με ψυχραιμία τις δηλώσεις και τους λεονταρισμούς της Τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σημείωναν ότι ακόμα και οι προκλήσεις που ασκούνται από την Άγκυρα έχουν ένα και μόνο στόχο: Να καταφέρουν να αντλήσουν κεφάλαια είτε από τις ΗΠΑ, είτε από την Ευρώπη, προκειμένου να μπαλώσουν τις τρύπες στην οικονομία τους. Τα 60 δις. ευρώ από το Κατάρ μάλλον «φαγώθηκαν», είπαν επί λέξει στο mononews.gr. Η συνταγή που ακολουθεί ο Ερντογάν είναι δοκιμασμένη κατά το παρελθόν. Όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια με την όξυνση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, αναγκάζοντας την Ευρώπη να καταβάλει σημαντικότατα κεφάλαια, έτσι και τώρα. Απειλεί με γεωτρήσεις, ενδεχομένως να στείλει ένα ακόμα κύμα μεταναστών – προσφύγων στον Έβρο και στα νησιά, για να ζητήσει χρήματα, αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί μέσω της πολιτικής των «γεωτρυπάνων».

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές συνιστούν ψυχραιμία.