Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ανησυχείτε ελεύθερα
Δευτέρα, 10/08/2020

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων ανησυχεί. Οπως ανησυχεί και η πλειοψηφία των πολιτών. Aλλά οι εμπειρογνώμονες έχουν άλλο ρόλο πέραν του να ανησυχούν απλώς. Πρέπει να δώσουν και απαντήσεις και να προτείνουν μέτρα. Ο «εθνικός μας λοιμοξιωλόγος» επιστρατεύθηκε χθες μασκοφορεμένος, προφανώς από το φόβο μην κολλήσει τίποτα από το μικρόφωνο μπροστά του. Επέστρεψε για να μας θυμίσει πόσο ευσυγκίνητος είναι, να διαλύσει τη «φήμη» του αυγουστάτικου «τηλερομάντσου» που στήθηκε τις τελευταίες μέρες, ότι διαφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και για να αναγνώσει πράγματα, που ήδη τα ξέραμε. Η κινητικότητα, η χαλαρότητα, περισσότερα τεστ. Αυτές είναι εν ολίγοις οι αιτίες που τώρα μαθαίνουμε για περισσότερα κρούσματα. Το γνωρίζαμε. Αλλά απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα δεν ακούσαμε.

Μετά την εμφάνισή του όσοι ανησυχούσαν λίγο, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούν περισσότερο. Γιατί ουσιαστικά επιβεβαίωσε την υποψία ότι η «πατρίδα μας» βαδίζει προς ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας χωρίς κανένα πρόγραμμα, πέραν κάποιων επικοινωνιακών «φουσκών» και την επιλογή της διάχυσης της ευθύνης στην «ανευθυνότητα» ορισμένων, ειδικά των «νέων μας». Καμιά κουβέντα για τις συνέπειες από το άνοιγμα του τουρισμού και κυρίως για την «στρατηγική» των δειγματοληπτικών ελέγχων (του 13%) στους τουρίστες. Καμιά κουβέντα για το πόσο λογικό είναι να φορά μάσκα ο ίδιος, αλλά να μπορούν να μαζεύονται δεκάδες ή εκατοντάδες άτομα σε εστιατόρια, μπαρ και χώρους συνεστιάσεων. Καμιά κουβέντα για τις αντικρουόμενες δηλώσεις υπουργών και τις αντιφατικές οδηγίες μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Οι ευθύνες φαίνεται ότι σε αυτή τη χώρα βαραίνουν (σωστά) τους πολίτες, αλλά μόνο αυτούς. Η ασυλία των πολιτικών τελικά τους απαλλάσσει πλήρως από κάθε υποχρέωση λογοδοσίας.

Μισόλογα για την κατάσταση στα νοσοκομεία και κανένα στοιχείο για το αν τελικά και κατά πόσο «θωρακίστηκε» το σύστημα υγείας τους πέντε περίπου μήνες που κερδίσαμε.

Αόριστες «ευχές» για το εμβόλιο και για τη θεραπεία του ιου. Και μια αυθαίρετη θεωρία για συστράτευση των πολυεθνικών φαρμακευτικών για την έρευνα για το εμβόλιο, τη στιγμή που συμβαίνει μάλλον ακριβώς το αντίθετο.

Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι ένας «αναγνωρισμένος επιστήμονας» συνειδητά πλέον αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο της ασπίδας για ένα πελαγωμένο πολιτικό καθεστώς, που ποντάρει απλώς στη χρονοτριβή και στην παντελή σχεδόν έλλειψη κριτικής από το «συστημικό» μιντιακό σύστημα. Και που σαφώς φαίνεται πώς ασχολείται πολύ περισσότερο με το πώς θα συντηρήσει την εικόνα ενός «μάγου» πρωθυπουργού για να κάνει πρόωρες εκλογές και να «τελειώσει» τον αντίπαλο, παρά με το πώς θα ενισχύσει τα νοσοκομεία ή θα στηρίξει τους ανέργους.

Με μελοδραματισμούς και την επίρριψη ευθυνών στην «ανέμελη» νεολαία θα αντιμετωπίσει λοιπόν η χώρα την «επιστροφή» του Sars-covid-2, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν είχε φύγει; Με εκλογολογία και λιβανιστούς για την κυβέρνηση; Τελικά ίσως χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να ανησυχούμε απλώς. Οπως χρειάζεται κάτι παραπάνω από την άλλοτε «επικίνδυνη» τάχα και σήμερα πραγματικά αναγκαία μάσκα για να αντιμετωπίσουμε όσα έρχονται τους επόμενους μήνες.