Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Καθοριστικής σημασίας η αποκατάσταση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων
Ο κρίσιμος ρόλος του κοινωνικού διαλόγου
Σάββατο, 28/03/2015

Στο τέλος του έτους, θα καταγραφούν οι ίδιες αντίρροπες τάσεις στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με εκείνες του 2014, με άμεσο αντίκτυπο στην αγορά. Η παρουσία της ΕΣΕΕ, σε κάθε διαβούλευση για πολιτικές, που, αφορούν τον κλάδο, ιδιαίτερα σημαντική. Είναι κρίσιμο, και, γι αυτό το λόγο έχουμε ασκήσει ισχυρές πιέσεις στην Κυβέρνηση, να αποκατασταθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων. Ο κοινωνικός διάλογος πρέπει να αποκτήσει ξανά τον κεντρική του θέση ως μία μόνιμη, σταθερή και διαρκής διαδικασία ανταλλαγής και σύνθεσης απόψεων. Το μείγμα της πολιτικής για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που εφαρμόζεται είναι αναγκαίο να διαμορφώνεται με τη συμβολή των κοινωνικών εταίρων.  Η  ανασυγκρότηση της ΕΣΕΕ, με νέους επιχειρηματίες, που, θέλουν και μπορούν να προσφέρουν, αποτελεί διαρκή στόχο, καθώς, μόνο μέσα από τη συνεχή εγρήγορση και προσαρμογή στις ολοένα μεταβαλλόμενες συνθήκες, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, θα δοθεί η απαιτούμενη προστιθέμενη αξία, στον κλάδο.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΣΕΕ προτείνει:

-Στα εργασιακά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, με  αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού σε δυο χρονικά και ποσοτικά στάδια, τα οποία θα απέχουν τουλάχιστον ένα έτος μεταξύ τους, κατά το πρότυπο των τελευταίων σχετικών Εθνικών Γενικών Συλλογικών Συμβάσεων (ΕΓΣΣΕ 2008: 680,59 €, ΕΓΣΣΕ 2010: 751,39 €),  μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, επιδότηση της εργασίας στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο εμπόριο, φορολογικά κίνητρα για την επιβράβευση των συνεπών επιχειρηματιών για τη διατήρηση θέσεων απασχόλησης και τη δημιουργία νέων, μείωση του μη μισθολογικού κόστους (εργοδοτικών εισφορών), ώστε να αντισταθμιστεί μέρος της επιβάρυνσης  της επιχείρησης και διαμόρφωση Στρατηγικής για την Τόνωση της Απασχόλησης μέσω ΟΑΕΔ.

-Στο Ασφαλιστικό,  θεσμοθέτηση της «εντός κρίσης μικρομεσαίας επιχείρησης» για να διευκολύνεται με δίκαιο τρόπο η επίλυση του μεγάλου προβλήματος με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις ρυθμίσεις, αναστολή αποστολής κατασχετηρίων και ειδοποιητηρίων από τον ΟΑΕΕ & ΙΚΑ μέσω ΚΕΑΟ, κεφαλοποίηση ασφαλιστικών οφειλών και μετατροπή τους σε ασφαλιστικό χρόνο, επιλογή χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας με οριζόντια μείωση εισφορών, αποποινικοποίηση για οφειλές στον ΟΑΕΕ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εμπόρους (και μικρομεσαίους επιχειρηματίες) που έχουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές και αποδεδειγμένα δεν είναι σε θέση να τις καταβάλουν.

Όσον αφορά τη ρευστότητα και τους δανειολήπτες, η ΕΣΕΕ προτείνει σύσταση ειδικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Μμε επιχειρήσεων (ΑΤΜΕ), εξάλειψη γραφειοκρατικών διαδικασιών του χρηματοπιστωτικού τομέα και παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών για το σύνολο των δικαιούχων και θέσπιση κριτηρίων προστασίας των  επιτηδευματιών που κινδυνεύουν να απολέσουν την οικεία ή την επιχείρησή τους. 

Ως προς τα φορολογικά, η Συνομοσπονδία δίνει προτεραιότητα στη διαβούλευση για τη βελτίωση του Νομοσχεδίου της ρύθμισης των 100 δόσεων, εισηγούμενη, μεταξύ άλλων,  δημιουργία απλού, σταθερού φορολογικού συστήματος, κατάργηση του φορολογικού διαχωρισμού των πολιτών με βάση την πηγή του εισοδήματος, υιοθέτηση ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους, με διατήρηση του υφιστάμενου αφορολόγητου ορίου των 9.545 ευρώ, με πρόβλεψη για κατοχύρωση της περαιτέρω προσαύξησή του για κάθε εξαρτώμενο μέλος του νοικοκυριού στα 12.000 ευρώ και θέσπιση ενός κοινού φορολογικού συντελεστή, ανεξαρτήτως της νομικής μορφής των επιχειρήσεων (ατομικές, προσωπικές, κεφαλαιουχικές), ο οποίος θα διαμορφώνεται στο 15% επί των φορολογητέων κερδών, ενώ σε περίπτωση διανομής μερίσματος θα επιβάλλεται περαιτέρω επιβάρυνση της τάξεως του 15%, που θα σηματοδοτεί και την εξάντληση/εκπλήρωση των υποχρεώσεων, όσον αφορά στο φόρο εισοδήματος.

Ακόμη , σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΜμΕ, προτείνονται:

• Απλοποίηση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία μιας επιχείρησης.

• Αυτόματη/αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

• Μετατροπή των Επιμελητηρίων σε Κέντρα Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων με χαμηλό κόστος ώστε η λειτουργία τους να καθίσταται οικονομικά βιώσιμη.

• Εφαρμογή από τη ΓΓ Εμπορίου του Κώδικα Δεοντολογίας της αγοράς που καταρτίστηκε σε συνεργασία με τις καταναλωτικές οργανώσεις.

• Υλοποίηση της δέσμης των 20 προτάσεων της ΕΣΕΕ για την αντιμετώπιση του παραεμπορίου και λαθρεμπορίου, αλλά και της φοροδιαφυγής της παραοικονομίας.

Το ελληνικό εμπόριο αποφάσισε να ξεκινήσει πανελλαδική καμπάνια με τίτλο "FAIR TRADE" προωθώντας τον ΚΩΔΙΚΑ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ της ελληνικής αγοράς, που, από κοινού συμφώνησαν, μετά από τρίμηνη διαβούλευση, εκπρόσωποι καταναλωτικών οργανώσεων και μικρομεσαίων εμπόρων.