Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εφοπλιστές χωρίς ΕΝΦΙΑ, ψαράδες με ΕΝΦΙΑ
Τετάρτη, 16/09/2020

Νησιώτες δύο ταχυτήτων. Όπως προκύπτει από την εξειδίκευση των μέτρων για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των μικρών, ακριτικών νησιών (σ.σ. άσχετα αν ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε από την Θεσσαλονίκη για μικρά νησιά), απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι Οινούσσες, το νησί των εφοπλιστών,  στις οποίες είναι καταγεγραμμένο το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα στη χώρα με περισσότερα από 22 χιλιάδες ευρώ και δεν απαλλάσσονται άλλα νησιά, όπως π.χ. τα Τριζόνια ή το νησί Παλαιό Τρίκερι στο νομό Μαγνησίας, τα οποία αν και έχουν χαρακτηριστεί άγονη γραμμή δεν έχουν καν πλοίο και το χειμώνα μένουν περισσότεροι από 20 κάτοικοι. Απαλλάσσονται από τον  ΕΝΦΙΑ νησιά, όπως τα Ψαρά, που έχει χαρακτηριστεί νησί των καπεταναίων και θα πληρώσουν κανονικά τον ΕΝΦΙΑ, οι φτωχοί ψαράδες του Τρικερίου, που στην επανάσταση του 1821 ήταν η τέταρτη ναυτική δύναμη στον αγώνα εναντίον των Τούρκων.

Το 1/3 των κατοίκων των Οινουσσών, είναι… εφοπλιστές. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 το νησί έχει 826 κατοίκους και μέσα σε αυτούς κατατάσσονται και οι μεγαλύτεροι Έλληνες εφοπλιστές όπως οι Λαιμοί, Πατέρας, Χατζηπατέρας, Λύρας, Λύρας, Νικολός, Λυγνός και άλλοι.

Αν το κίνητρο είναι να δοθούν κίνητρα για να ζήσει κανείς στις Οινούσσες, τότε δεν πάει σε ένα ακριτικό νησί, αλλά στο… Μανχάταν. Αν όμως, δοθεί κίνητρο να ζήσει κανείς στο Τρίκερι των 70 χιλιάδων ελαιόδεντρων, που δεν υπάρχει συγκοινωνία με την ξηρά, ει μη μόνο δια θαλάσσιων ταξί που στοιχίζουν όσο ένα αεροπορικό εισιτήριο για τη… Ρώμη με την Ryan Air για ένα μίλι απόσταση με την ηπειρωτική χώρα, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά.

Και τέλος πάντων, η λίστα με τα μικρά, ακριτικά νησιά ήταν 26 και διαβάσαμε σήμερα ότι ανέβηκε στα 28. Το δε κόστος για τον προϋπολογισμό είναι μόλις 1,1 εκατ. ευρώ. Αναρωτιέμαι, πόσο θα επιβαρυνόταν ο προϋπολογισμός  από τους 64 κατοίκους των Τριζονιών ή τους 20 του Τρικερίου.    

Η ζωή τον χειμώνα δεν είναι εύκολη σε κανένα νησί. Είτε ακριτικό, είτε μικρό, είτε κοσμικό, είτε μεγάλο. Η κυβέρνηση οφείλει να δει πιο ζεστά τη νησιωτική της πολιτική, για να μην φύγουν και οι… τελευταίοι.