Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
SOS για τον γαλάζιο καρχαρία
Δευτέρα, 21/09/2020

Η αλιεία τους σε Πορτογαλία και Ισπανία απειλεί το είδος με εξαφάνιση και η ΕΕ καλείται να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τη διάσωσή του

Πορτογάλοι και οι Ισπανοί βιολόγοι θαλασσών και ερευνητές με ανοιχτή τους επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ζητούν «επείγοντα και αποφασιστικά μέτρα» για την προστασία ενός από τα πιο ευάλωτα είδη καρχαρία στον Ατλαντικό Ωκεανό, τον καρχαρία μάκο με κοντό πτερύγιο. Οι ρυγχοκαρχαρίες αυτού του είδους φτάνουν σε μήκος τα 4 μέτρα, με τους θηλυκούς να είναι μεγαλύτεροι σε μέγεθος, κυρίως επειδή ζουν περισσότερο. Το βάρος τους κυμαίνεται από 60 μέχρι 400 κιλά.
Κάθε χρόνο, εκατοντάδες ρυγχοκαρχαρίες αυτού του είδους αλιεύονται στην περιοχή και αν δεν ληφθούν απαγορευτικά μέτρα οι ειδικοί φοβούνται ότι αυτό το εμβληματικό είδος θα εξαφανιστεί για πάντα.
Άλλες χώρες ετοιμάζονται να υποβάλουν τις

δικές τους προτάσεις για να βοηθήσουν στη διατήρηση του μάκο, αλλά μέχρι τώρα σύμφωνα με διάφορους επιστημονικούς ιστότοπους όπως το Greensavers, η ΕΕ ως οργανισμός δεν έχει υποστηρίξει καμία πρόταση για τον περιορισμό της αδιάκοπης μείωσης του είδους.
Το σχήμα του συγκεκριμένου ρυγχοκαρχαρία είναι ιδιαίτερα υδροδυναμικό και μοιάζει με βελόνα με μακριά μύτη. Σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική αερόβια μυϊκή αναπνοή, ο ρυγχοκαρχαρίας μπορεί να αναπτύξει εντυπωσιακή ταχύτητα και μετακινείται με μεγάλη ευκινησία. Το ουριαίο πτερύγιο έχει σχήμα ημισελήνου. Τα δευτερεύοντα ραχιαία πτερύγια είναι πολύ μικρότερο από ό, τι το πρώτο.

Πάντως, οι καρχαρίες μάκο με κοντό πτερύγιο συμπεριλήφθηκαν πρόσφατα στο προσάρτημα της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (μια διεθνής συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων για τη διασφάλιση της επιβίωσης των άγριων ζώων και των φυτών).

Οικολογικές οργανώσεις και υδροβιολόγοι αμφιβάλλουν πάντως για το αν «θα μπορέσει η ΕΕ να αποτελέσει παράδειγμα για τη διατήρηση και την αποκατάσταση του μάκο ή αν θα παραμείνει η κύρια απειλή της;» Οι ερευνητές, υποστηρίζουν ότι για να επιβιώσει το είδος τα όποια μέτρα θα πρέπει να εισαχθούν τώρα, και να διαρκέσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 25 χρόνια.

«Η υπερβολική αλιεία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τους Μάκο στον Βόρειο Ατλαντικό», δήλωσε ο Nuno Queiroz από το Πανεπιστήμιο του Πόρτο. «Το είδος είναι τόσο αδύναμο που είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την αλίευση εντελώς, είτε είναι σκόπιμη είτε όχι, έτσι ώστε ο πληθυσμός να έχει την ευκαιρία να ανακάμψει τα επόμενα 25 χρόνια. Χρειαζόμαστε φιλόδοξα μέτρα για τη διαχείριση από την ΕΕ και τις πορτογαλικές και ισπανικές κυβερνήσεις για να βάλουμε αυτό το είδος στο δρόμο προς την ανάκαμψη… »

Αυτό το συγκεκριμένο είδος είναι επίσης γνωστό ως ο μπλε δείκτης ή ο καρχαρίας bonito. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους «αθλητικούς ψαράδες» και κατηγορούνται συχνά για επιθέσεις εναντίον ανθρώπων αν και γενικά δεν επιτίθενται σε ανθρώπους, εκτός εάν προκληθούν ή μπλεχτούν σε κάποιο παραγάδι των ψαράδων.