Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άλλο παίρνουμε μέτρα και άλλο γινόμαστε υποχόνδριοι
Τρίτη, 22/09/2020

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Ο κορωνοϊός ούτε έφυγε ούτε τον νικήσαμε. Υπάρχει, και μέχρι να βρεθεί το σωστό εμβόλιο θα μας ταλαιπωρεί. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής και της Ασίας, οι κυβερνήσεις -κάποιες αρχικά το πήραν επιπόλαια αλλά τώρα ευτυχώς σοβαρεύτηκαν- ζητάνε από τους πολίτες να παίρνουν μέτρα ασφαλείας και να μη χαλαρώνουν.

Η μάσκα έγινε υποχρεωτική σε κλειστούς χώρους. Ειδικά εκεί όπου δεν υπάρχει φυσικός αερισμός και δεν γίνεται ανανέωση του αέρα με φρέσκο.

Η αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα σε αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο ιός είναι ακόμα εδώ και τρέφεται από κάθε λάθος μας, κάθε υπόνοια χαλάρωσης.

Όμως, άλλο παίρνουμε μέτρα και άλλο γινόμαστε υποχόνδριοι με τα μέτρα. Και το λέω αυτό, γιατί συχνά βλέπουμε οδηγούς να είναι μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο και να φοράνε μάσκα, ακόμη και γάντια μιας χρήσης.

Εδώ ομολογώ ότι αυτό δεν είναι μέτρο προφύλαξης, αλλά τρέλας. Όταν οδηγείς το αυτοκίνητό σου και είσαι μόνος μέσα σε αυτό, δεν χρειάζεται η μάσκα. Σε αρκετές περιπτώσεις -ιδίως στους οδηγούς με γυαλιά οράσεως- η μάσκα δημιουργεί πρόβλημα στην ασφαλή οδήγηση. Γιατί από τις εκπνοές τα τζάμια θολώνουν και οι οδηγοί κινούνται σε ομιχλώδες τοπίο.

Ναι! Πρέπει για την ασφάλειά μας να φοράμε μάσκα όταν χρησιμοποιούμε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.), ταξί ή άλλου είδους επαγγελματικής χρήσης οχήματα. Πρέπει να φοράμε μάσκα όταν πηγαίνουμε σε σουπερμάρκετ, σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, εφορίες ή επισκεπτόμαστε γραφεία εξυπηρέτησης κοινού. Όταν μπαίνουμε σε ασανσέρ, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα, κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής.

Είναι άλλο να φοράμε μάσκα σε ένα λεωφορείο και άλλο μέσα στο αυτοκίνητό μας που οδηγούμε καθημερινά και δεν υπάρχει κάποιος ξένος.

Συμφωνούμε ότι είναι σωστή η επέκταση της χρήσης της μάσκας σε περισσότερους κλειστούς χώρους. Είναι ένα θετικό μέτρο και η εφαρμογή του πρέπει να είναι οριζόντια και χωρίς εξαιρέσεις.

Οι επιδημιολόγοι, όταν ζητούν να τηρούμε πιστά τους κανόνες αυτοπροστασίας και υγιεινής και να αποφεύγουμε συναθροίσεις και άσκοπα φαινόμενα συγχρωτισμού που ευνοούν τη διασπορά του ιού, το κάνουν για να μας προστατέψουν και όχι για να μας τιμωρήσουν. Αλλά, δυστυχώς, όταν κάποιοι μπαίνουν στο λεωφορείο και αρνούνται να φορέσουν μάσκα, τότε θα πρέπει να υπάρξει η τιμωρία.

Η χρήση μάσκας δεν είναι τιμωρία, αλλά προστασία. Και επειδή ο ιός ζει ανάμεσά μας και δεν μας προειδοποιεί για το πού βρίσκεται, θα πρέπει να βρισκόμαστε πάντα σε εγρήγορση. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, αλλά να μην το παρακάνουμε. Ειδικά όταν είμαστε στα σπίτια μας ή οδηγούμε το αυτοκίνητό μας.