Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο σεβασμός και η τήρησή του ΚΟΚ είναι θέμα παιδείας
Τετάρτη, 30/09/2020

Όλα είναι θέμα σωστής παιδείας. Ο οδηγός που σέβεται τα σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα απαγορευτικά στους δρόμους και τις υποδείξεις των τροχονόμων, είναι ο άνθρωπος που έχει σωστές βάσεις. Που έμαθε στη ζωή του να σέβεται τους συνανθρώπους του και να πειθαρχεί στους κανόνες της ασφάλειας.

Όσοι διαρκώς παραβιάζουν τα σήματα κυκλοφορίας, κάνουν επιτόπου στροφή στη λεωφόρο ενώ υπάρχει απαγορευτικό, παραβιάζουν τα STOP και δεν σταματούν στον κόκκινο σηματοδότη, προφανώς δεν έμαθαν από μικρά παιδιά τι σημαίνει πειθαρχία, κανένας δεν τους δίδαξε τι θα πει σεβασμός.

Το έχουμε πει και το ξαναλέμε: Ας το μεταβιβάσουν οι αρμόδιοι τόσο στον υπουργό Μεταφορών όσο και στην υπουργό Παιδείας για το καλό όλων. Θα πρέπει από το Δημοτικό Σχολείο κιόλας να εντάξουν μάθημα σχετικό με την ασφάλεια στον δρόμο. Αν τα παιδιά από το Δημοτικό μάθουν να μη διασχίζουν τον δρόμο όταν εμφανίζεται στο φανάρι το κόκκινο ανθρωπάκι, αν μάθουν να δένουν τη ζώνη τους όταν μπαίνουν στο αυτοκίνητο των γονιών τους ακόμη και όταν κάθονται στο πίσω κάθισμα, αν μάθουν για ποιο λόγο ακόμη και στο ποδήλατο θα πρέπει να φορούν κράνος, τότε θα μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα  έχουμε λιγότερους τραυματίες στα νοσοκομεία αλλά και λιγότερους νεκρούς.

Θα πρέπει όμως και το αρμόδιο υπουργείο με  τον ΚΟΚ να ασχοληθεί με τις σημάνσεις στους δρόμους και να επανεξετάσει κάποια σήματα που τοποθετήθηκαν πριν από μερικές δεκαετίες. Τα συστήματα ασφαλείας στα αυτοκίνητα εξελίχθηκαν και σε πάρα πολλά σημεία οι σημάνσεις είναι πια ξεπερασμένες. Όταν το κράτος δεν εξελίσσει τη σήμανση και βάζει στους δρόμους όρια ασφαλείας ταχύτητας που δεν μπορούν να ακολουθήσουν ούτε οι ποδηλάτες, τότε αναγκάζει τους οδηγούς να γίνουν παραβάτες. Και όταν πρέπει να σεβαστούν ένα όριο στους δρόμους, οι οδηγοί δεν το σέβονται γιατί απλώς το θεωρούν… ξεχασμένο από τη δεκαετία του ’80.

Πριν από λίγες εβδομάδες στο Άμστερνταμ, στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μπήκαν νέες σημάνσεις. Το όριο είναι 30 χιλιόμετρα. Θα σας πληροφορήσω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας Ολλανδός να κινείται με 33 χιλιόμετρα. Ίσως σας φαίνεται εξωφρενικό. Αλλά έτσι είναι. Όλοι σέβονται τους κανόνες. Συνάδελφος δημοσιογράφος που εργάζεται στο Άμστερνταμ, σε σχετική ερώτηση μας απάντησε: «Δεν υπάρχει περίπτωση να λέει το όριο 30 και εσύ να πηγαίνεις με 35. Η παραβίαση του ορίου σημαίνει πρόστιμο. Βέβαια, τα χαμηλά όρια ταχύτητας έχουν, εκτός από την ασφάλεια, και έναν άλλον σκοπό. Να αναγκάσουν τους κατοίκους της πρωτεύουσας να χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ και να κάνουν αποσυμφόρηση στους κεντρικούς άξονες».

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στην απάντηση του συναδέλφου ήταν ένα: «Δεν υπάρχει περίπτωση να λέει το όριο 30 και εσύ να πηγαίνεις με 35».

Αυτό σημαίνει πειθαρχία και σεβασμός.  Δυστυχώς, στη χώρα μας ένα μεγάλο ποσοστό οδηγών αγνοεί και την πειθαρχία αλλά και τον σεβασμό!