Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μητσοτάκης, ο Στασινόπουλος και οι Ολλανδοί
Δευτέρα, 19/10/2020

Τελικά από τι στόφα ηγέτη είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Δύο πρόσφατα παραδείγματα: Το καλοκαίρι, ενώ ο στόλος έβγαινε στο Αιγαίο, στα social media γινόταν αλαλαγμός ότι η χώρα δεν έχει συμμαχίες, ότι ακόμα και οι Γάλλοι μας γύρισαν την πλάτη επειδή ακυρώθηκε η παραγγελία για τις κορβέτες, ότι ο Μακρόν ήταν θιγμένος από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Στις αρχές της εβδομάδας, η ελληνική κοινή γνώμη έμεινε ενεή από την είδηση ότι η Microsoft πραγματοποιεί μεγαλειώδη επένδυση στη χώρα. Γνώριζε κανείς τίποτα πριν; Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί να βλέπαμε τον πρωθυπουργό σε διάφορες συναντήσεις, σε διάφορες επαφές και εκδηλώσεις, αλλά η δουλειά γινόταν.

Η οικειότητα με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, η υιοθέτηση της ελληνικής ατζέντας στη Σύνοδο Κορυφής ότι με την Τουρκία έχουμε μία και μόνη διαφορά, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, δείχνουν αθόρυβη και αποτελεσματική εργασία. Ούτε νταούλια, ούτε «γκουντμπάι Μαντάμ Μέρκελ». Έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η Ελλάδα έχει να δει τέτοιο αποτέλεσμα υψηλής πολιτικής -που προάγει σταθερότητα και εμπιστοσύνη-, ψυχρής αντιμετώπισης της πραγματικότητας -υπό αντίξοες συνθήκες-, ενεργητικής διεκδίκησης του αυτονόητου, σε έναν κόσμο που αλλάζει, σε μία περιοχή εύφλεκτη. Με τον Κ. Μητσοτάκη η Ελλάδα παίρνει αυτό που δικαιούται στη διεθνή σκακιέρα με πρόταγμα την ευημερία των πολιτών της. Εμπιστεύονται την Ελλάδα πολυεθνικές και ηγέτες. Κι όλα αυτά μόλις σε 1,5 χρόνο…

To προηγούμενο τεύχος, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν προφητικό. Θεσμικά, ναι, είμαστε έτοιμοι. Τρία νομοσχέδια ήρθαν για την κεφαλαιαγορά και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Να υποδεχθούμε κεφάλαια. Στο Χρηματιστήριο, στα ομόλογα, οι ξένοι να στραφούν στις ελληνικές επιχειρήσεις και να τις δανειοδοτήσουν. Το ελληνικό 10ετές την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές διαμορφώνεται κάτω από το 1%.

Το brand Ελλάδα πρέπει να πάρει μπροστά. Και ο ιδιωτικός τομέας είναι εδώ. Σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και οι ξένοι όμιλοι βλέπουν φως. Και πως η Ελλάδα μετά την πανδημία δεν θα έχει καμία σχέση με την Ελλάδα της προηγούμενης φρικτής 10ετίας από κάθε άποψη. Όχι μόνο την οικονομική. Οι ελληνικές επιχειρήσεις διαπρέπουν.

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι η θυγατρική της, Ελληνικά Καλώδια (Hellenic Cables), θα προμηθεύσει το μεγαλύτερο στον κόσμο θαλάσσιο αιολικό πάρκο με υποβρύχια καλώδια inter-array και με εξαρτήματα!

Εξασφάλισε, όπως διαβάσαμε, τη μεγαλύτερη έως σήμερα σύμβαση για inter-array καλώδια από την DEME Offshore, την επιχειρηματική μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας του ομίλου DEME Group, για την προμήθεια περίπου 650 χλμ. inter-array καλωδίων 66 kV και εξαρτημάτων για τις φάσεις Α & Β του θαλάσσιου αιολικού πάρκου Dogger Bank στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Roggenborgh τι πραγματικά κάνει στην Ελλάδα; Δεν είναι μόνο η ελληνική αγορά των έργων. Είναι η Νοτιοανατολική Ευρώπη και η απείθαρχη Τουρκία. Έχοντας βάση σε μία χώρα σταθερή πολιτικά, όπως η Ελλάδα σήμερα, με σταθερό νόμισμα, χαμηλή εταιρική φορολογία και χαμηλά μισθολογικά και ασφαλιστικά κόστη, μπορεί να δει γειτονικές αγορές.

Η κατεύθυνση σαφής, ήρθε η ώρα οι επιχειρηματίες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο.