Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ισχυροί του κόσμου και η πανδημία
Δευτέρα, 30/11/2020

Στη διήμερη σύνοδο κορυφής της G20 των σημαντικότερων βιομηχανικών και οικονομικά ισχυρών χωρών, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως ένα βασικό στόχο να απαιτήσει μεγαλύτερη υποστήριξη στις φτωχότερες χώρες για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid-19. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κύριο ζητούμενο είναι η προσέλκυση πρόσθετων κονδυλίων για την χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας Covax για εφοδιασμό με εμβόλια των φτωχότερων χωρών, που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του ΠΟΥ. Η ΕΕ θέλει επίσης να μπει στο τραπέζι το ζήτημα για περαιτέρω ελάφρυνση του παγκόσμιου χρέους.

«Για να μπορέσουμε να εφοδιάσουμε τις φτωχότερες χώρες με εμβόλια, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πέντε δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (4,2 δισεκατομμύρια ευρώ) το επόμενο έτος», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου . Επιπλέον, χρειάζονται χρήματα για εξετάσεις και θεραπείες, που αναμένεται ότι θα απαιτήσουν συνολική χρηματοδότηση 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η σύνοδο κορυφής,  έχει ήδη προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην ουσία βεβαίως λόγω πανδημίας μιλάμε για μια γιγαντιαία τηλεδιάσκεψη. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάποιους να θυμίζουν και την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Καμάλ Κασόγκι πριν από δύο χρόνια στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ έκανε πάντως λόγο για μια σημαντική ευκαιρία για την προώθηση της εντατικής διεθνούς συνεργασίας. Οπως είπε χαρακτηριστικά το ζητούμενο είναι να αναλογιστούμε πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά την covid-19 και πώς θα μπορέσει να επηρεάσει η ΕΕ αυτές τις εξελίξεις.

Κατά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ έχει ως δεδηλωμένο στόχο να καταστήσει το μέλλον πιο σταθερό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς. Θεωρητικά η ΕΕ χαρακτηρίζει σημαντικό να υπάρξει περισσότερη στήριξη σε οικονομικά αδύναμες χώρες μετά την κρίση του κορωνοϊού. «Το μορατόριουμ του χρέους μόνο δεν είναι αρκετό. Πιστεύουμε ότι απαιτείται συνολικά περισσότερη ελάφρυνση του χρέους», δήλωσε ο Μισέλ. Το μορατόριουμ χρέους της G20 είναι κατά τη γνώμη του ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά δεν είναι αρκετό ακόμη και αν επεκταθεί πέρα από το 2021. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς κάλεσε τα κορυφαία οικονομικά έθνη, ειδικά την Κίνα και τις ΗΠΑ, να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία Covax για την δίκαιη κατανομή των εμβολίων. Eιδικά για τις ΗΠΑ υπάρχει η ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ανατρέψει την αρνητική στάση, που είχε για το θέμα ο Ντόναλντ Τραμπ.

«Η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν ήδη δεσμεύσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Σολτς μετά από διαβούλευση με τους υπουργούς Οικονομικών της G20. Η Γερμανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δωρητής του προγράμματος. Όμως είναι απαραίτητο να συμμετέχουν όλες οι χώρες της G20. Διεθνείς οργανισμοί, όπως οι One και Oxfam ζήτησαν από τις πλούσιες χώρες να διασφαλίσουν ότι τα αναμενόμενα εμβόλια θα μοιραστούν δίκαια σε όλους τους ανθρώπους στον κόσμο. Προς το παρόν παρατηρείται η τάση των χωρών του δυτικού κόσμου να προσπαθούν να εξασφαλίσουν για λογαριασμό τους τη μερίδα του λέοντος, μέσω συμφωνιών που έχουν ήδη υπογράψει με όλες τις εταιρίες, που εργάζονται για την παραγωγή τους.

Ενα άλλο ζήτημα που απασχολεί τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και τις υπηρεσίες του ΟΗΕ αφορά τις προβλέψεις ότι εξαιτίας της πανδημίας περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι απειλούνται να βρεθούν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας.

Μετά από μια ανοικτή τελετή έναρξης, οι συζητήσεις της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής θα γίνουν πίσω από κλειστές πόρτες. Αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις για αρκετά ζητήματα, ειδικά για το κλίμα, για το οποίο οι ΗΠΑ είχαν αποτρέψει μια κοινή τελική δήλωση σε προηγούμενες συνόδους κορυφής. Σε κάθε περίπτωση, πολλοί δηλώνουν ευτυχείς για το γεγονός, ότι αυτή θα είναι η τελευταία σύνοδος κορυφής για τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα μέχρι την τελευταία στιγμή πολλοί αναρωτιούνται για το αν θα συμμετείχε ο ίδιος στις συζητήσεις προσωπικά. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της G20 αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 85% της παγκόσμιας οικονομικής παραγωγής και τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.