Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Άμεση πρέμβαση για το target model
Τρίτη, 15/12/2020

Aφού η υιοθέτηση του μοντέλου στόχου αποτέλεσε έργο όλων των κυβερνήσεων από το 2012 και μετά, εντούτοις κατέδειξε πως πρέπει τώρα η παρούσα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αλλά και η ΡΑΕ να παρέμβουν άμεσα, διότι καθημερινά αναλώνονται εκατομμύρια ευρώ για μια διαδικασία που όλα τα προηγούμενα χρόνια γινόταν με το ¼ των χρημάτων.   

Εν προκειμένω με την εκκίνηση του target model από 1/11/20 το κόστος εξισορρόπησης και για τους τρεις λογαριασμούς προσαυξήσεων συνολικά έχει φτάσει στο ~40% της αγοράς επόμενης ημέρας ανερχόμενο στα ~48 εκατομμύρια ευρώ αντί ~16 εκατ. που θα ήταν με το προηγούμενο μοντέλο βάσει της Οριακής Τιμής Αποκλίσεων.   Δηλαδή από ~4 εκατ. ευρώ ανά εβδομάδα εκτινάχθηκε στα ~16 εκατ. ευρώ, ήτοι 4 φορές επάνω.  Οπότε με τον ρυθμό αυτό -αν θεωρητικά- αφεθεί να συνεχιστεί και δεν λάβει το ΥΠΕΝ ή η ΡΑΕ δραστικά μέτρα, από 200 εκατ. το χρόνο που αφορούσε η εξισορρόπηση τα προηγούμενα χρόνια θα φθάνει τώρα στα 800 εκατ. ευρώ.   

Την ώρα λοιπόν που δυστυχώς το υπουργείο προτίθεται να «κουρέψει» με τροπολογία στο παρόν ν/σ δεδουλευμένα ενός έτους στις ΑΠΕ ύψους 110 εκατ. ευρώ από 50,000 παραγωγούς με την άπαξ εισφορά του 6% επί του κύκλου εργασιών του 2020, χαρίζονται 36 εκατομμύρια για τρεις μόλις εβδομάδες εξισορρόπησης ή αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και δεν αντιμετωπιστεί, 600 εκατ. ετησίως σε 5 μόλις εταιρείες που είναι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών διαθέτοντας μονάδες φυσικού αερίου.

Για να αντιληφθεί κανείς την παραδοξότητα του νέου μοντέλου στην αγορά εξισορρόπησης, ακόμα και όταν καλούνται στον πραγματικό χρόνο οι πάροχοι αυτών των υπηρεσιών να παρέχουν λιγότερη ενέργεια από αυτήν που προπληρώθηκαν προκαταβολικά μία ημέρα πριν στην προημερήσια αγορά, αντί να επιστρέφουν κάποια χρήματα ως η λογική επιβάλλει, κατά μεγάλο ποσοστό εισπράττουν επιπλέον κιόλας.  Στο κάτωθι διάγραμμα για την περίοδο από 1-22/11/20 ανά 15λεπτο από τα πρωτογενή στοιχεία εκκαθάρισης του ΑΔΜΗΕ, σε μεγέθυνση πέριξ του μηδενικού άξονα τιμών φαίνεται πως οι τιμές καθοδικής ενέργειας εξισορρόπησης (μπλε καμπύλη) δεν έχουν πάντοτε το ίδιο πρόσημο αλλά λαμβάνουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές τιμές.  Δηλαδή οι πάροχοι τέτοιων υπηρεσιών από λ.χ. μονάδες φυσικού αερίου δεν επιστρέφουν πάντοτε χρήματα από όσα προπληρώθηκαν στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για να μειώσουν καθοδικά τώρα στον πραγματικό χρόνο την θέση τους, αλλά κατά σημαντικό ποσοστό στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα των τριών εβδομάδων λαμβάνουν και επιπλέον χρήματα για να παραδώσουν παραδόξως λιγότερη ενέργεια.   

 

 

Αντίθετα σε ότι αφορά την Ανοδική Ενεργεία Εξισορρόπησης (πορτοκαλί καμπύλη), οι τιμές δεν εμφανίζουν μεταβαλλόμενο πρόσημο και κινούνται σταθερά σε θετικό έδαφος και συνήθως πέριξ των 100 ευρώ/MWhΥπάρχουν ωστόσο περίοδοι (spikes) που οι τιμές τους πραγματικά εκτοξεύονται σε επίπεδα των 3,000-4,000 ευρώ/MWh.

 

 

 

Τους πληρώνει λοιπόν συνολικά το ηλεκτρικό σύστημα περίπου 4 φορές περισσότερο για να κάνουν το ίδιο που έκαναν 10-15 χρόνια τώρα στον πραγματικό χρόνο.  Αν αυτό είναι διαρθρωτική μεταρρύθμιση, αλίμονο στους πολλούς σε αυτή τη χώρα υπογράμμισε ο κος Λουμάκης.

 

Μπορεί λοιπόν η κυβέρνηση που δεν είναι αποκλειστικά αυτή που υιοθέτησε το target model στη χώρα μας στην σημερινή του μορφή να μην ευθύνεται μόνη της προς το παρόν τουλάχιστον για την κατάσταση αυτή, είναι ωστόσο αυτή που τώρα μαζί και η ΡΑΕ θα πρέπει άμεσα να παρέμβουν.  «Και βέβαια όλα αυτά δεν τα λέμε ως ΣΠΕΦ για να προστατέψουμε τους προμηθευτές, οι οποίοι όπως πολλάκις έχουμε γράψει έχουν υπερκερδοφορία τον τελευταίο χρόνο λόγω της πτώσης της ΟΤΣ που προηγήθηκε σε αντιδιαστολή προς τον ΕΛΑΠΕ αλλά και λόγω της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ κατά 200 εκατ. ευρώ ετησίως και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/19 προς μερική απόσβεση των περυσινών αυξήσεων των τιμολογίων τους.  Τα λέμε και κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου διότι από το τέλος του 2021 ή αρχές 2022 θα κληθούν κατά το μέρος των αποκλίσεων τους να επωμισθούν μέρος του παράλογου αυτού κόστους ενέργειας εξισορρόπησης οι ΑΠΕ με ΣΕΔΠ και ο ΕΛΑΠΕ ως οντότητα για τα έργα με ΣΠΗΕ και ΣΕΣΤ που συνολικά εκπροσωπεί.  Οπότε ήδη προδιαγράφονται και πάλι δύσκολες μέρες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΠΕΦ.