Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το Μιλάνο έμαθε από τα λάθη του
Δευτέρα, 11/01/2021

Η πρωτεύουσα της μόδας και του εμπορίου, που χτυπήθηκε από την πανδημία θέλει να αποφύγει τις αστοχίες της προηγούμενης άνοιξης και να αξιοποιήσει τώρα την εμπειρία για να επιταχύνει την υιοθέτηση μοντέλων βιώσιμης ανάπτυξης.

«Σίγουρα υπάρχουν ομορφότερες πόλεις στην Ιταλία. Αλλά καμιά δεν συνδυάζει τόσο πλούσια ιστορία με ένα παράθυρο ανοιχτό στο μέλλον». Η φράση ανήκει στο δήμαρχο της πόλης, που θεωρείται το κέντρο του βιομηχανικού Βορρά της χώρας, αλλά και η πατρίδα της μόδας και του πολιτισμού. Ο Τζιουζέπε (Μπέπε) Σάλα είχε μια επιτυχημένη θητεία ως μάνατζερ μεγάλων εταιριών, πριν θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί το 2016 «πρώτος πολίτης» της μητρόπολης του 1,4 εκατομμυρίου κατοίκων. Σε περιόδους πολιτικών αναταραχών σε εθνικό επίπεδο πολλοί τον είχαν προτείνει ως την καλύτερη λύση για την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, στο οποίο ανήκει, ειδικά την εποχή της μεγάλης απογοήτευσης της εκλογικής βάσης από τον Ματέο Ρέντσι. Ο ίδιος πάντως προτίμησε μέχρι τώρα να μην εγκαταλείψει την πόλη του και τη θέση του ως αυτοδιοικητικός.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη του στον «Guardian» είχε το σθένος να παραδεχτεί τα λάθη, που έγιναν τον περασμένο Φεβρουάριο στο ξεκίνημα της πανδημίας, όταν κι ο ίδιος, όπως και πολλοί επιστήμονες άργησε να καταλάβει την σφοδρότητα της επερχόμενης πανδημίας. Ακόμα και όταν είχαν εμφανιστεί τα πρώτα κρούσματα στη χώρα, η πόλη του συνέχιζε να αυτοδιαφημίζεται με ένα τουριστικό βιντεάκι με τίτλο «το Μιλάνο δεν σταματά». Η συνέχεια είναι βεβαίως γνωστή.

O Σάλα συμπληρώνει ότι πάντως εκείνη την εποχή υπήρχαν κάποιοι ειδικοί, οι οποίοι υποστήριζαν ότι ο κορωνοϊός είναι κάτι αντίστοιχο με τον ιο της γρίππης. Τονίζει ότι τώρα δεν πρόκειται να επαναληφθούν τα περσινά λάθη, όταν η περιοχή της Λομβαρδίας μπήκε καθυστερημένα σε lockdown μόλις στις 8 Μαρτίου. Το συμπέρασμα του είναι ότι όταν ένας πολιτικός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση χρειάζεται να είναι ιδαίτερα προσεκτικός, να δίνει σημασία στις λεπτομέρειες και να ζητά αν χρειαστεί τη βοήθεια και τη συμβουλή από τις ανώτερες κρατικές αρχές.

Στα θετικά της εμπειρίας των περασμένων μηνών το Μιλάνο έχει να καταγράψει το κύμα αλληλεγγύης, που εκδηλώθηκε κυρίως από τις νεώτερες ηλικίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η οργάνωση «Milan Helps» (Το Μιλάνο βοηθά) που δημιουργήθηκε για να στηρίξει ανθρώπους χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και μεγαλύτερων ηλικιών. Εκτός από την εθελοντική βοήθεια έγινε δυνατό μέσα σε λίγες εβδομάδες να συγκεντρωθεί το ποσό των 14 εκατομμυρίων ευρώ για είδη πρώτης ανάγκης, για όσους αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες.

Για τον δήμαρχο της ιστορικής πόλης η πανδημία ήταν επίσης μια ευκαιρία για την Ευρώπη και τις μεγαλουπόλεις της να επιταχύνουν διαδικασίες ενίσχυσης βιώσιμων εναλλακτικών μοντέλων αστικής ανάπτυξης. Ο Σάλα είναι επικεφαλής του C40 μιας ομάδας σαράντα πόλεων από όλο τον κόσμο, οι οποίες συνεργάζονται σε προγράμματα μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Το Μιλάνο έχει περιορίσει την κυκλοφορία αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης και έχει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την δημιουργία ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων. Στο πλαίσιο του C40 και σε συνεργασία και με το Παρίσι, που έχει αντίστοιχο πρόγραμμα προωθείται και το σχέδιο της «πόλης των 15 λεπτών». Στόχος όλα όσα είναι απαραίτητα για την καθημερινότητα ενός πολίτη από σχολεία, υπηρεσίες, νοσκομεία, μέχρι καταστήματα να είναι προσβάσιμα σε κοντινή ακτίνα και μέσα σε το πολύ 15 λεπτά της ώρας. Το περιβόητο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, από το οποίο η Ιταλία προσδοκά πάνω από 200 δισ. εκτιμάται ότι θα μπορέσει να συμβάλει στην υλοποίηση τέτοιων φιλόδοξων και κοστοβόρων σχεδίων.