Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα πράσινα ομόλογα και η ΔΕΗ
Πέμπτη, 21/01/2021

Το σχέδιο της ΔΕΗ για έξοδο στις αγορές με την έκδοση πράσινων ομολόγων εντάσσεται, μεταξύ άλλων, στην ευρύτερη πολιτική των εταιρειών από τον χώρο της Ενέργειας (και όχι μόνον) να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρουσιάζει την περίοδο αυτή η πράσινη χρηματοδότηση, δίνοντας ταυτόχρονα το «παρών» στη μάχη για την Κλιματική Αλλαγή.

Είναι κοινό μυστικό πως οι πολιτικές της Ε.Ε. για την Πράσινη Ανάπτυξη επιβάλλουν τον συνολικό αναπροσανατολισμό του τομέα της Ενέργειας καθώς και μεγάλες αλλαγές στο τοπίο της χρηματοδότησης.

Ήδη η Ε.Ε. με τον οδηγό ταξινόμησης κατατάσσει τις διάφορες οικονομικές δραστηριότητες ανάλογα με το ανθρακικό τους αποτύπωμα, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύει η επενδυσιμότητα και η χρηματοδότηση εταιρειών από τους ρυπογόνους κλάδους.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τους «Financial Times», σχεδιάζει την περικοπή αγορών ομολόγων που εκδόθηκαν από εταιρείες ορυκτών καυσίμων και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχει ανακοινώσει ότι από το τέλος του χρόνου διακόπτει την παροχή δανείων σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων, περιλαμβανομένου και του φυσικού αερίου, ενώ πολλές εμπορικές τράπεζες έχουν ήδη παρουσιάσει πράσινα προϊόντα για τους πελάτες τους, αυξάνοντας συνεχώς τον βαθμό της πράσινης δανειοδότησης στα χαρτοφυλάκιά τους. Πολλά funds δε διαμορφώνουν πακέτα μόνον για πράσινες επενδύσεις ή για επενδύσεις που καλύπτουν τα ευρύτερα κριτήρια ESG (Περιβάλλον-Κοινωνία-Διακυβέρνηση), δηλαδή χρηματοδοτούν επενδύσεις που δραστηριοποιούνται στους λεγόμενους βιώσιμους τομείς.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει δεσμευτεί να καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βασικό στοιχείο της στρατηγικής αναθεώρησης των στόχων και των εργαλείων της κεντρικής τράπεζας της ευρωζώνης. Η νέα στρατηγική αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Περιβαλλοντικά λόμπι έχουν επικρίνει τις αγορές εταιρικών ομολόγων ύψους 248 δισ. ευρώ που έχει κάνει η ΕΚΤ, με το επιχείρημα ότι στηρίζουν ρυπογόνες βιομηχανίες, οι οποίες εκπέμπουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα, όπως εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αεροπορικές εταιρείες. Ας σημειωθεί ότι εταιρείες από τους κλάδους αυτούς εκδίδουν περισσότερα ομόλογα από όλους τους υπόλοιπους οικονομικούς τομείς.

Κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών έχουν αρχίσει να εξετάζουν πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Η Τράπεζα της Αγγλίας σκοπεύει να διενεργήσει κλιματικά στρες τεστ στις τράπεζες της Βρετανίας τον Ιούνιο του 2021, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Σουηδίας απομάκρυνε από τα συναλλαγματικά της αποθέματα ομόλογα που είχαν εκδοθεί από την Αυστραλία και τον Καναδά, επειδή αφορούσαν σε εταιρείες με υψηλές εκπομπές άνθρακα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ 9 (Fed) προσχώρησε πρόσφατα στο Δίκτυο για το Πράσινο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, μια κοινοπραξία 75 κεντρικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, που ιδρύθηκε για να υποστηρίξει τους στόχους του Παρισιού για το Κλίμα - ένα ακόμη σημάδι του πώς η Κλιματική Αλλαγή παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην ατζέντα νομισματικής πολιτικής.

Παρότι ο πράσινος αναπροσανατολισμός της ΕΚΤ συναντά αρκετές αντιδράσεις, καθώς αντιβαίνει στην αρχή της ουδετερότητας όσον αφορά στις αγορές ομολόγων, εντούτοις πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι έχει ανοίξει ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

Σε λίγα χρόνια τα κριτήρια ESG αναμένεται ότι θα γίνουν υποχρεωτικά, αναδιαμορφώνοντας τόσο τη στρατηγική των τραπεζών όσον αφορά στο προφίλ των δανειοληπτών όσο και το ίδιο το επενδυτικό τοπίο.

Μία πρώτη επίπτωση που αρχίζει να γίνεται ορατή είναι η προσμέτρηση του κλιματικού κινδύνου στους ποιοτικούς δείκτες των τραπεζικών δανείων. Ήδη σχεδιάζονται κλιματικά στρες τεστ για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Με δεδομένο το ήδη βαρύ κλίμα από τις επιπτώσεις του Covid-19 στο τραπεζικό σύστημα και την άνοδο των κόκκινων δανείων, είναι προφανές ότι τα «πράσινα κριτήρια» θα θέσουν μία σειρά από επιπλέον επιφυλάξεις και περιορισμούς στις χορηγήσεις των τραπεζών.

Οι τράπεζες, όπως και άλλοι τομείς της Οικονομίας, πιέζονται να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για το Κλίμα και ταυτόχρονα να αναδιατάξουν το δανειοδοτικό τους χαρτοφυλάκιο προς τις επιχειρήσεις εκείνες που θεωρείται ότι θα είναι βιώσιμες στο μέλλον. Το κλιματικό ρίσκο ως κριτήριο για την ποιότητα του χαρτοφυλακίου τους θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε υψηλότερα επιτόκια για τους ρυπαίνοντες και κάποια στιγμή στον αποκλεισμό τους. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή ήδη γίνεται με τη σταδιακή μείωση της τραπεζικής έκθεσης στις μεγάλες ρυπογόνες δραστηριότητες. Στο μεσοδιάστημα, πάντως, η αγορά εκτιμά ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι τράπεζες θα δώσουν την ευκαιρία και τη χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις εκείνες που λαμβάνουν μέτρα για τη δραστική μείωση του ανθρακικού τους αποτυπώματος.

 

Από την έντυπη έκδοση του Business Energy