Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι εμβολιασμοί εκτός λίστας
Τρίτη, 16/02/2021

H δικαιολογία ήταν παντού η ίδια. «Αν δεν το κάναμε εμείς το εμβόλιο, θα χάλαγε και θα το πετάγαμε». Από την περίπτωση του τοπικού καναλάρχη στην Κέρκυρα μέχρι τις καταγγελίες για τον εκτός σειρά εμβολιασμό δημάρχων, συμβούλων, κληρικών, αστυνομικών και στρατιωτικών στη Γερμανία γτο επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε ήταν πανομοιότυπο. Μπορεί η Ανγκέλα Μέρκελ να είχε δώσει το «καλό παράδειγμα», δηλώνοντας ότι θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά της, με βάση την ηλικία της, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τοπικοί αξιωματούχοι δεν ακολούθησαν τη λογική της.

Την ώρα που παραμένει ακόμα στην αναμονή μεγάλο μέρος των ηλικιωμένων είτε σε ιδρύματα, είτε κυρίως σε περιπτώσεις που βρίσκονται μόνοι στο σπίτι χωρίς να μπορούν να μετακινηθούν, κάποιοι «παράγοντες» φρόντισαν να ετοιμάσουν «ειδικές λίστες» έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας αν υπάρχουν αδιάθετες δόσεις να είναι αυτοί που θα προσφέρουν το μπράτσο τους στη σύριγγα, με το πρόσχημα να μην πάνε χαμένες οι δόσεις.

Το θέμα απέκτησε πολιτικές διαστάσεις και τώρα το υπουργείο υγείας, αλλά και οι τοπικές κυβερνήσεις θέλουν να εκδώσουν συγκεκριμένες οδηγίες για την περίπτωση, που πράγματι «περισσεύουν» κάποια εμβόλια. Η έλλειψη κάποιου σχετικού νομοθετικού πλαισίου ήταν αυτή που ανάγκασε τους εισαγγελείς που δέχτηκαν συγκεκριμένες καταγγελίες να παραδεχτούν ότι πράγματι υπήρξαν παραβάσεις, αλλά δεν υπάρχει τρόπος για να δικαιολογήσουν δική τους νομική παρέμβαση. Ο υπουργός Υγείας υποσχέθηκε τώρα να ελέγξει αν υπάρχει δυνατότητα κάποιας ποινής σε όσους επέλεξαν την οδό της «παράκαμψης».

Στην Πορτογαλία το πρόβλημα προκάλεσε την παρέμβαση του πρόσφατα επανεκλεγέντος προέδρου της Δημοκρατίας Μαρσέλο ντε Σοόυσα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει τιμωρία για όσες περιπτώσεις παραβίασης της καθορισμένης σειράς προτεραιότητας επιβεβαιωθούν. Το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για έναν επιπρόσθετο λόγο. Αν τελικά υπάρξει κάποιου είδους πιστοποιητικό εμβολίου, κάτι που φαίνεται να υποστηρίζει και η Πορτογαλία, με «προνόμια» για όσους θέλουν να ταξιδέψουν ή να προβούν σε άλλες κοινωνικές δραστηριότητες, τότε οι εκτός σειράς εμβολιασμένοι θα έχουν αποκτήσει ένα σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι σε συνομήλικούς τους και γενικά απέναντι σε όσους ανήκουν στην ίδια κατηγορία με αυτούς και περιμένουν υπομονετικά πότε «θα φτάσει η ώρα τους».

Καταγγελίες για παράκαμψη της «ουράς» αναμονής υπάρχουν και σε άλλες χώρες. Στην Αυστρία το θέμα εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο μετά την άρνηση υγειονομικών να εμβολιάσουν εκτός λίστας κάποιους πολιτικούς. Ακολούθησε η αποκάλυψη ότι αυτό είχε ήδη συμβεί με κάποιους δημάρχους ή άλλους τοπικούς αξιωματούχους σε αρκετά κρατίδια της χώρας. Οσο πλησιάζει η άνοιξη και τα προγράμματα θα καθυστερούν είναι πιθανό τέτοια φαινόμενα να πολλαπλασιάζονται, από τη στιγμή που υπάρχουν νομικά κενά και η προσδοκία ότι πιθανώς κάποια στιγμή οι «μπολιασμένοι» θα απολαμβάνουν προνόμια για τα οποία οι υπόλοιποι θα πρέπει να περιμένουν. Αυτός ήταν και ένας βασικός λόγος για τον οποίο η Επιτροπή Δεοντολογίας στη Γερμανία είχε απορρίψει στην παρούσα φάση τη χρήση πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ αρνητική στάση κρατούν τόσο ο ΠΟΥ όσο και η Κομισιόν.