Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Λεφτά υπάρχουν
Τετάρτη, 17/02/2021

Crash test για την ελληνική οικονομία και την αγορά θα αποτελέσει η έξοδος στις αγορές, αλλά και στο ευρύ επενδυτικό κοινό οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και οι εκδόσεις ομολογιακών δανείων για πλήθος επιχειρήσεων. Πέρα από την κρατική ενίσχυση, που, λόγω COVID, είναι επιβεβλημένη, θα φανεί στην πράξη κατά πόσο οι ιδιώτες στην Ελλάδα θα βάλουν το χέρι στο πορτοφόλι για να στηρίξουν τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις κατά το μετασχηματισμό της οικονομίας. Η αρχή έγινε με την έξοδο της χώρας στις αγορές, στο τέλος του περασμένου μήνα. Η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο κάτω από μία ποσοστιαία μονάδα. Όσο κι αυτή η αποκλιμάκωση των ελληνικών τίτλων μοιάζει ψεύτικη, δεν παύει να δημιουργεί δεδομένο. Όλοι οι εμπλεκόμενοι περί τα οικονομικά αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της επαναγοράς κρατικών τίτλων από την ΕΚΤ. Ακόμα κι αν δεν έχει λάβει επενδυτική βαθμίδα η χώρα μας. Όλοι αναγνωρίζουν το πόσο χρήσιμη είναι η δημοσιονομική χαλάρωση, για την οποία υπάρχει μεγάλη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί και το 2022. Έστω κι αν αυτή δεν γίνεται υπό κανονικές συνθήκες. Ενδεχομένως να μιλούσαμε διαφορετικά σήμερα όσο διαρκούσε το κυνήγι του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος κάθε χρόνο μέχρι το 2023. Αλλά με τις υποθέσεις και τα “αν”, ιστορία δεν γράφεται.

Σε κάθε περίπτωση, τώρα, ήρθε η ώρα να αρπάξουν την ευκαιρία και οι ελληνικές επιχειρήσεις. Τράπεζα Πειραιώς και Aegean Airlines, θα απευθυνθούν στο ευρύ επενδυτικό κοινό για την άντληση περί το 1 δις. Ευρώ για την πρώτη και περισσότα από 70 εκατ. Ευρώ για τη δεύτερη. Μότορ Όιλ, ΔΕΗ, σε δεύτερο χρόνο ο Μυτιληναίος, η νέα Ελλάκτωρ, θα εκδώσουν ομολογιακά δάνεια, με τη συμμετοχή, όπως λέγεται και ιδιωτών από την Ελλάδα επενδυτών.

Περισσότερα από 20 δις. Ευρώ αποταμιεύσεων έχουν σωρευτεί στο τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση της κατανάλωσης λόγω COVID. Mε τα μαγαζιά κλειστά, είναι προφανές, ότι τα περιθώρια για έξοδα στενεύουν. Διότι δεν είναι μόνο η διάθεση για κατανάλωση. Είναι και η ανησυχία τι ξημερώνει την επόμενη μέρα.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι Έλληνες την περίοδο που έχουν μείνει στο σπίτι τους, όπου και θα παραμείνουν, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Μαρτίου, συμμετείχαν στο “τρενάκι” της GAMESPOT, αλλά και στις συναλλαγές του 1 ευρώ ή του 1 δολαρίου, μέσω κινητών τηλεφώνων για αγορές κρυπτονομισμάτων ή άλλαων μετοχών.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι με την έξοδο από την καραντίνα Νο 1 που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και ολοκληρώθηκε στα μέσα Μαϊου, εκτοξεύθηκαν οι πωλήσεις… αυτοκινήτων. Άρα, “λεφτά υπάρχουν”, όπως έλεγε μία “ψυχή” προ 12 ετών...

Τον Μάρτιο αναμένεται να δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη με καθαρά λεφτά, ζωντανά κεφάλαια, προς τους εκπροσώπους της πραγματικής οικονομίας, τις μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Προλαβαίνοντας για μία ακόμα φορά ο ιδιωτικός τομέας, το κράτος και κυρίως τις Βρυξέλλες που πλησιάζει σχεδόν 1 χρόνος από την ιστορική απόφαση για τη δημιουργία ταμείου ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, κι ακόμα δεν έχει εισρεύσει ούτε σεντ.

Αυτές τις επιχειρήσεις λοιπόν, θα πρέπει να δει η κυβέρνηση, τον ιδιωτικό τομέα συνολικά, με φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις, μείωση ενεργειακού κόστους και συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού. Τόσο απλά.