Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Συγχρονισμός
Τρίτη, 09/03/2021

Η υγειονομική κρίση συνεχίζει να έχει σε καθεστώς διασωληνωμένου ασθενή την ελληνική οικονομία και η μεθεπόμενη εβδομάδα, μετά τις 22 Μαρτίου δηλαδή, είναι εκείνη κατά την οποία υπάρχει η βάσιμη προσδοκία για άρση μέρους τουλάχιστον των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, η διάθεση για προεξόφληση της έλευσης των καλύτερων ημερών είναι παρούσα και δεν έχει διαταραχθεί με τον Υπουργό Οικονομικών να αναφέρεται  στη Βουλή σε καταβολές ύψους €56,4 δις  ευρωπαϊκών κονδυλίων (ΕΣΠΑ + Ταμείο Ανάκαμψης) μέχρι το 2027.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλλαν και οι λιγότερο αρνητικές επιδόσεις που καταγράφηκαν στο περσινό ΑΕΠ(-8,2% με αναμενόμενο -10% περίπου), αποτέλεσμα κυρίως της συντήρησης της καταναλωτικής δαπάνης μέσω των μέτρων στήριξης και της μικρής έστω αύξησης της επενδυτικής δαπάνης καθώς η κατάρρευση του τουρισμού προκάλεσε τη δραματική μείωση της συμμετοχής του εξωτερικού τομέα. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες επιταχύνουν τις τιτλοποιήσεις, η κυβέρνηση προετοιμάζει θεσμικά τη διαδικασία της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς με τη συμμετοχή του ΤΧΣ ενώ η επιτυχής έκβαση της ομολογιακής έκδοσης ύψους €500 εκ. της Alpha Bank ενθάρρυνε τη ΔΕΗ να προχωρήσει και στη δική της  ανάλογου ύψους έκδοση.

Με τα δεδομένα αυτά, η ολοκλήρωση 5 συνεχόμενων ανοδικών εβδομάδων κυοφορεί τη συνέχιση μιας ακόμη, της 6ης , καθώς δεν έχει ακόμη συγχρονιστεί  σε επαρκή βαθμό το ελληνικό χρηματιστήριο με την ευφορία των διεθνών αγορών. Παρά τη συντήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας, η υπεροπλία των αγοραστών και η επέκταση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε όλους σχεδόν τους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης, οδηγεί το Γ.Δ. καθημερινά ψηλότερα. Μάλιστα, ο χαμηλός βαθμός συμμετοχής των πωλητών επιτρέπει την καλλιέργεια αισιοδοξίας για τη γρηγορότερη υπέρβαση των τεχνικών ορίων αντίστασης, με την περιοχή των 840-845 μονάδων να είναι η πλησιέστερη.

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η χρηματιστηριακή ευφορία των διεθνών αγορών. Είναι το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έγκρισης του νέου πακέτου στήριξης ύψους $1,9 τρις. της αμερικανικής οικονομίας από το Κογκρέσο (ψήφιση και από τη Γερουσία μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων). Επιπλέον, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Federal διαμηνύουν ότι δεν θα επιτρέψουν την πρόωρη αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων συνεχίζοντας τη χαλαρή νομισματική πολιτική για όσο χρειαστεί εν μέσω πανδημίας και  μέχρις ότου εδραιωθεί η ανοδική κίνηση της παγκόσμιας οικονομίας. Η αντιμετώπιση δηλαδή της ύφεσης συνιστά κεντρική προτεραιότητα, αγνοώντας τις φωνές όσων ομιλούν για πληθωριστική απειλή με τον πληθωρισμό στο 1,4% στις ΗΠΑ και στο 0,9% στην ευρωζώνη. Κανείς δεν θέλει να διαταράξει το παρατεταμένο πάρτι των αγορών, με τις προτροπές του Buffett για ανάγκη αύξησης των επιτοκίων να μην εισακούονται…