Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ε.Ε. και εμβόλια: Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Τρίτη, 16/03/2021

Oι συμφωνίες με τις εταιρίες παραγωγής και ο σχεδιασμός για τις παραδόσεις και το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών ήταν υποτίθεται η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να ανακτήσει ένα μέρος από τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Να αποδείξει ότι μπορεί να λειτουργήσει και συντονισμένα και αλληλέγγυα και αποτελεσματικά. Καθώς το Πάσχα βρίσκεται προ των πυλών στην μη ορθόδοξη Ευρώπη και οι τέσσερεις στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ότι αρχίζουν να σκέφτονται πού και πώς θα περάσουν το φετινό καλοκαίρι η αρχική αισιοδοξία αρχίζει να χάνεται. Δεν είναι μόνο ότι τα εμβόλια καθυστερούν και οι εκτιμήσεις λένε, ότι μάλλον το 2021 θα ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει όταν θα επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό του συνόλου των Ευρωπαίων πολιτών. Είναι η σωρεία αποκαλύψεων για περίεργες συμφωνίες, παζάρια και αθετήσεις συμφωνιών, που έχουν κάνει πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίων να κουνούν το κεφάλι με δυσπιστία όταν ακούν Ευρωπαίους αξιωματούχους να προσπαθούν να τους εξηγήσουν τα ανεξήγητα.

Τώρα ήρθε και ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς να υπονοήσει σαφώς ότι κάποιες χώρες έκλεισαν «παράπλευρες» συμφωνίες με τις φαρμακευτικές για ταχύτερες παραδόσεις. Ο Κουρτς ανέφερε ότι αναλογικά με τον πληθυσμό τους η Ολλανδία έχει πάρει διπλάσιες δόσεις από την Κροατία και η Μάλτα τριπλάσιες από την Βουλγαρία. Η πατρίδα του λέει δεν είναι αδικημένη, αλλά όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί τόσο οι αδικίες θα αρχίσουν να φαίνονται και να προκαλούν δυσφορία και εντάσεις.

Μερίδα του Τύπου στην πατρίδα του αναρωτιέται γιατί έκανε αυτές τις δηλώσεις και η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι απλώς προσπαθεί να κρύψει δικές του ευθύνες. «Δεν είχε αντιπροσώπους της στις Βρυξέλλες η Αυστρία όταν γινόντουσαν οι σχετικές διαβουλεύσεις;» ρωτούν ειρωνικά κάποιοι. Η παρέμβαση Κουρτς δείχνει ότι κάτι συνεχίζει να πηγαίνει στραβά στην όλη υπόθεση όσο και αν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπαθούσε να μας κάνει ενέσεις αισιοδοξίας μέσα στην εβδομάδα και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ καμάρωνε για τις επιτυχίες της Ευρώπης και μας ζητούσε να μην είμαστε ανυπόμονοι.

Στο μεταξύ ένας άλλος πονοκέφαλος ήρθε να προστεθεί στους ήδη υπάρχοντες με πρωταγωνίστρια την εταιρία, που έτσι κι αλλιώς έχει πρωτοστατήσει σε αρνητικούς τίτλους λόγω της προβληματικής διαδικασίας παράδοσης των δικών της εμβολίων. Ολοένα και περισσότερες χώρες αναστέλουν προσωρινά (;) τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τώρα και η Βουλγαρία μετά την Αυστρία, την Ιταλία, την Εσθονία, τη Λιθουανία και τη Λετονία μαζί με τις Νορβηγία και Ισλανδία που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Ετσι κι αλλιώς σε αρκετές χώρες το συγκεκριμένο εμβόλιο «δυσφημήστηκε» εν μέρει από την αρχή από την απόφαση των αρχών να μην το χορηγεί σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Οι διαβεβαιώσεις τόσο του ΕΜΑ όσο και του ΠΟΥ ότι δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν πείθουν πλέον όλους. Ούτε και οι βρετανικές διευκρινίσεις για 11 εκατομμύρια χρησιμοποιημένες δόσεις χωρίς την καταγραφή παρενεργειών. Η δυσπιστία αυξάνεται και μάλιστα, όπως σημειώνουν πολλοί, μια δυσπιστία που θα μπορούσε να θίξει όχι μόνο τη συγκεκριμένη εταιρία, αλλά την ιατρική στο σύνολό της. Η απειλή να προκύψει ένα νέου τύπου χάος στην Ευρώπη είναι πλέον ορατός. Οπως και η προοπτική να πάει ακόμα πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών, που φυσικά περιελάμβανε και το συγκεκριμένο σκεύασμα. Αν συνυπολογίσει κανείς νομικές επιπλοκές, αποζημιώσεις που μπορεί να ζητάει η μια πλευρά από την άλλη, οι προσφυγές κάποιων που εμβολιάστηκαν πρώτοι χωρίς να... ξέρουν, τότε το μόνο που έρχεται στο μυαλό είναι η γνωστή ατάκα του ελληνικού κινηματογράφου «Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα».