Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η πανδημία θερίζει τους υπουργούς υγείας
Τετάρτη, 21/04/2021

Ο υπουργός Υγείας της Αυστρίας Ρούντολφ Ανσόμπερ ανακοίνωσε αυτές τις μέρες την παραίτηση του από το αξίωμά του, λέγοντας ότι δεν αντέχει πλέον την πίεση και την κόπωση που συνοδεύουν τη δουλειά του.

H περίπτωση του Ανσόμπερ δεν είναι η μοναδική. Σε αρκετές χώρες οι αρμόδιοι υπουργοί για την αντιμετώπιση της πανδημίας αναγκάστηκαν είτε να παραιτηθούν, είτε εκδιώχθηκαν λόγω διαφωνιών για τους χειρισμούς τους ή εξαιτίας λαθών που δεν μπορούσαν να χρεωθούν οι προϊστάμενοί τους. Κάποιοι άλλοι αντέχουν ακόμα, όπως ο Γιενς Σπαν, στη Γερμανία που έχει δει τα ποσοστά δημοφιλίας του να κατρακυλούν τους τελευταίους μήνες και από «τρομερό παιδί» και ελπίδα της Χριστιανοδημοκρατίας έγινε κόκκινο πανί με το πολιτικό του μέλλον να φαντάζει αβέβαιο.

Το ρεκόρ αλλαγής υπουργών στην Ευρώπη κατέχει πάντως η Τσεχία. Πριν από μερικές μέρες ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις διόρισε τον τέταρτο κατά σειρά υπουργό Υγείας μέσα σε ένα χρόνο.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο τότε Υπουργός Ανταμ Βόιτεχ παραιτήθηκε λόγω της δραματικής αύξησης των νέων μολύνσεων στη χώρα. Τότε ο πρωθυπουργός ενέταξε τον εμπειρογνώμονα Ρωμαίους Πρίμολα στην κυβέρνηση. Ο επιδημιολόγος βοήθησε στην ανάπτυξη της εφαρμογής ανίχνευσης επαφών για κινητά και γενικώς αποτέλεσε μια μεγάλη ελπίδα για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης. Αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα αναγκάστηκε να παραιτηθεί, όταν ένα ταμπλόιντ τον φωτογράφισε σε ένα πολυτελές εστιατόριο χωρίς μάσκα. Πιστεύεται πάντως ότι ο Μπάμπις απλώς αναζητούσε έναν αποδιοπομπαίο τράγο για την επιδεινούμενη τότε κατάσταση της covid-19. Στη θέση του διορίστηκε ο Γιαν Μπλάτνυ, ο οποίος τώρα έδωσε την θέση του στον Πετρ Αρενμπέργκερ διευθυντή μιας μεγάλης κλινικής της Πράγας. Ένας από τους κύριους λόγους για την απομάκρυνση του Μπλάτνυ ήταν η απροθυμία του να αγοράσει το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, κάτι που υποστηρίζει με μεγάλο πάθος και ο πρόεδρος της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Η υπόθεση της Σλοβακίας είναι λίγο πολύ γνωστή. Τον Μάρτιο ο υπουργός Υγείας Μάρεκ Κράιτσι ανακοίνωσε την παραίτησή του, διαφωνώντας με την απόφαση του πρωθυπουργού Ιγκορ Μάτοβιτς, να παραγγείλει χωρίς προηγούμενη συνεννόηση 2 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Sputnik V από τη Ρωσία. Η διαμάχη οδήγησε σε κυβερνητική κρίση και την παραίτηση Μάτοβιτς και τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Υγείας της Πολωνίας Λούκας Στσουμόφσκι παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2020. Ο 48χρονος καρδιολόγος, ο οποίος εργάστηκε ως ειδικευόμενος γιατρός στην Καλκούτα για τη Μητέρα Τερέζα, ήταν για μεγάλο διάστημα ο πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας ως μαχητής κατά του κορωνοϊού. Ο Στσουμόφσκι δήλωσε ότι ήθελε να επιστρέψει στη δουλειά του ενώ παραμένει μέλος του κοινοβουλίου. Ως υπουργός Υγείας, προκάλεσε αίσθηση στην αρχή της πανδημίας, όταν είπε ότι κάποιος έπρεπε να αγοράσει γρήγορα προστατευτικά προϊόντα, «αν χρειαστεί και από τον διάβολο». Αργότερα, ήταν ακριβώς αυτές οι μεγάλες αγορές προστατευτικών μασκών και αναπνευστήρων που γύρισαν μπούμερανγκ εναντίον του. Διάδοχός του ορίστηκε ένας οικονομολόγος ο Ανταμ Νιετζίλσκι.

Ο δημοφιλής υπουργός Υγείας της Σλοβενίας Τόμας Γκάνταρ παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο, αφού το Κόμμα Δημοκρατικών Συνταξιούχων ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνζα. Αρχικά ανέλαβε ο ίδιος ο Γιάνζα τη διαχείριση του υπουργείου, προτού εγκαταστήσει τον Γιάνεζ Πόκλουκαρ, διευθυντή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Λιουμπλιάνα, ως διάδοχό του. Ο εμπειρογνώμονας ξεκίνησε τη θητεία του στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο καρδιολόγος Βίκτορ Κοστάτσε υπουργός Υγείας της Ρουμανίας αποχαιρέτησε στα τέλη Μαρτίου 2020, σχεδόν αμέσως μετά την έναρξη της κρίσης στην υγεία. Ο διάδοχός του Νέλου Τατάρου, επίσης γιατρός, άντεξε στο αξίωμα μόνο για έξι μήνες. Παραιτήθηκε μετά από την καταστροφική πυρκαγιά στη μονάδα εντατικής θεραπείας μιας κλινικής στη βόρεια Ρουμανία στα μέσα Νοεμβρίου, στην οποία κάηκαν αβοήθητοι πολλοί σοβαρά άρρωστοι ασθενείς. Ο Βλαντ Βιοκλέσκου, ο τρίτος υπουργός Υγείας της Ρουμανίας από την αρχή της πανδημίας, βρίσκεται στην θέση αυτή από τον Δεκέμβριο.

Το ρεκόρ παραιτήσεων των υπουργών του εκτός Ευρώπης διατηρεί ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊρ Μπολσονάρο, ο οποίος έχει γίνει επανειλημμένα πρωτοσέλιδο σε διεθνές επίπεδο για την υποτίμηση της πανδημίας και τους άστοχους χειρισμούς του. Έχει ήδη αντικαταστήσει τον επικεφαλής του υπουργείου του τρεις φορές από την αρχή της πανδημίας. Ο Μπολσονάρο απέλυσε τον ορθοπεδικό χειρουργό Λουίζ Ενρίκε Μαντέτα στα μέσα Απριλίου 2020 λίγο μετά την έναρξη της πανδημίας λόγω των διαφορών σχετικά με την πολιτική του lockdown. Ο επόμενος, ογκολόγος Nέλσον Τάιχ υπηρέτησε μόνο για ένα μήνα. Ο Μπολσονάρο τον αντικατέστησε στα μέσα Μαΐου 2020 με τον στρατηγό Εδουάρντο Παζέλο, ο οποίος δεν είχε προηγούμενες ιατρικές γνώσεις και αντικαταστάθηκε από τον καρδιολόγο Μαρσέλο Κεϊρόγκα τον περασμένο μήνα, με φόντο τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό λοιμώξεων στη χώρα της Νότιας Αμερικής.