Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Do you like Fräulein the Greece?
Δευτέρα, 10/05/2021

Εχουν περάσει πολλά χρόνια από την εποχή που στις ελληνικές ταινίες οι κάτοικοι του νησιού περίμεναν στην αποβάθρα τους τουρίστες με αυτοσχέδια πανό που έγραφαν «Wellcome to the island». Στο μεταξύ τα αγγλικά θεωρούνται ουσιαστικά αναγκαία σε όλες τις τουριστικές περιοχές, δηλαδή υπό μια έννοια σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Και όπως φαίνεται και από την ετήσια έκθεση English Proficiency Index (EPI) της εταιρίας εκμάθησης αγγλικών Education First (EF) η Ελλάδα βρίσκεται στην όχι και τόσο άσχημη 21η θέση ανάμεσα σε 100 χώρες, που έγιναν τα σχετικά τεστ.

Στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν η Ολλανδία και οι σκανδιναβικές χώρες. Οπως επισημαίνει η έκθεση: «Οι χώρες με την υψηλότερη επάρκεια γνώσης των Αγγλικών στην Ευρώπη βρίσκονται στη Σκανδιναβία. Τα σχολικά συστήματα σε αυτές τις χώρες χρησιμοποιούν πολλές βασικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης εστίασης στις δεξιότητες επικοινωνίας, την καθημερινή έκθεση στα Αγγλικά τόσο εντός όσο και εκτός της τάξης, και την εντατικοποίηση της διδασκαλίας γλωσσών κατά τα τελευταία έτη σπουδών, είτε πρόκειται για επαγγελματικό σχολείο είτε πανεπιστήμιο».

Οι χώρες του Top Ten είναι:

  1. Ολλανδία

  2. Δανία

  3. Φινλανδία

  4. Σουηδία

  5. Νορβηγία

  6. Αυστρία

  7. Πορτογαλία

  8. Γερμανία

  9. Βέλγιο

  10. Σιγκαπούρη

Βλέπουμε δηλαδή ότι οι Ευρωπαίοι κυριαρχούν στη γλωσσομάθεια, αφού μόνο η Σιγκαπούρη και η Νότιος Αφρική (12η) είναι στην πρώτη εικοσάδα.

Ως «πολύ υψηλή» γλωσσική επάρκεια ορίζεται από την EF η ικανότητα εκτέλεσης σύνθετων εργασιών στα Αγγλικά, όπως η διαπραγμάτευση συμβολαίου σε μητρική αγγλόφωνη γλώσσα, η ανάγνωση προηγμένων κειμένων με ευκολία και η χρήση κατάλληλης γλώσσας και εκφράσεων σε κοινωνικές καταστάσεις. Η έκθεση βασίζεται σε σύγκριση των δεξιοτήτων, που μετρήθηκαν με τη δοκιμή 2,2 εκατομμυρίων ατόμων που συμμετείχαν στις εξετάσεις αγγλικών του EF το 2019.

Η έκθεση παρατηρεί ότι από τις 100 χώρες της λίστας το επίπεδο γλωσσομάθειας ανέβηκε σημαντικά στις 26. «Υπάρχει μια ολοένα και πιο ξεκάθαρη σχέση μεταξύ της σύνδεσης μιας κοινωνίας με τον έξω κόσμο και του επιπέδου της κοινωνικής και πολιτικής ισότητας που βιώνουν οι πολίτες της», αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι κλειστές κοινωνίες στρέφονται προς τα μέσα και καλλιεργούν άκαμπτες ιεραρχίες. Οι ανοιχτές κοινωνίες κοιτάζουν προς τα έξω. Είναι πιο ευχάριστα, πιο όμορφα μέρη. Τα αγγλικά, ως μέσο διεθνούς συνδεσιμότητας, αποτελούν μια ένδειξη ισότητας και στενότερης σχέσης με τον έξω κόσμο»

Ενδιαφέρον έχει τέλος να σημειώσει κανείς ότι ενώ η Αγγλία εγκατέλειψε την ΕΕ, τα αγγλικά παραμένουν η βασική γλώσσα εργασίας. Βεβαίως παραμένουν επίσημη γλώσσα στην Ιρλανδία και στη Μάλτα.