Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τα εμβόλια και το πρώτο εξάμηνο του… 2015
Δευτέρα, 10/05/2021

Σε ένα μήνα ολοκληρώνεται και το δεύτερο τρίμηνο της κρίσιμης στο δρόμο για την ανάπτυξη χρονιάς. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ίσως είναι από τις λίγες ιστορικά που, ενώ εκλέχθηκε για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, τούτο μέχρι στιγμής δεν κατέστη εφικτό. Τουλάχιστον στο βαθμό των προσδοκιών, που καλλιεργούσε ο ίδιος και το 40% του ελληνικού λαού που τον εξέλεξε. Οι άγαρμπες και με κιτς διαδικασίες προωθήσεις μεταναστών από την Τουρκία, το ξέσπασμα της πανδημίας, η κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, που έχει στοιχίσει περισσότερα από 300 χιλιάδες κρούσματα και 10 χιλιάδες νεκρούς, τα δύο παρατεταμένα lockdowns, ο επανασχεδιασμός του ανοίγματος της αγοράς και της οικονομίας και μάλιστα δις, συνηγορούν στην αντιμετώπιση των καταστάσεων, παρά στην εφαρμογή ενός κυβερνητικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση θα αναμετρηθεί με τις προσδοκίες του κόσμου που την ψήφισε από τώρα και στο εξής. Συνετάχθη, για πρώτη φορά στα χρονικά, κυβερνητικό πρόγραμμα αξιοποίησης 32 δις. Ευρώ μέχρι το 2027 και συνέβη το εξής καινοτόμο για την Ελλάδα, ίσως και για πολλές ευρωπαϊκές α χώρες, κυρίως του Νότου. Πρώτα στέλνεις στις Βρυξέλλες το σχέδιο για την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και εν συνεχεία λαμβάνεις τα χρήματα. Μέχρι τώρα θυμόμαστε τις ελληνικές κυβερνήσεις να δίνουν “μάχες” στην Ευρώπη για την απόκτηση όλο και περισσότερων δις και στη πορεία γινόταν ο διάλογος στην Ελλάδα για τους τομείς στους οποίους επρόκειτο να κατευθυνθούν τα κεφάλαια. Είτε σε έργα υποδομής, είτε σε… τσέπες ημετέρων.

Τα εύσημα των Ευρωπαίων δείχνουν ότι η εποχή του εύκολου χρήματος και της σπατάλης, μάλλον ανήκουν στο παρελθόν και ς’ όλους αυτούς που χρεώνονται στη χρεοκοπία της Ελλάδος προ δεκαετίας. Το ζητούμενο είναι τι γίνεται από εδώ και μπρος και το πως οι προβλέψεις των ξένων που ομιλούν για ρυθμούς ανάπτυξης μεταπολεμικού “μπουμ”, άνω του 7,2%, θα βγουν.

Αλλά πριν από αυτό, θα πρέπει να συγκρουστούμε με τον λαϊκισμό, την αγραμματοσύνη (;), την έλειψη παιδείας, ακόμα και πειθούς προς τους συμπολίτες μας εκείνους που εξακολουθούν να αρνούνται τον εμβολιασμός. Είναι σα να γυρίζουν τη χώρα και την ελληνική οικονομία σε σκοτεινά μονοπάτια. Κακά τα ψέματα. Το Ισραήλ άνοιξε την οικονομία του με το ποσοστό των εμβολιασμένων στο 27% και για επτά εβδομάδες εξακολουθούσε να μετρά εκατοντάδες θύματα την ημέρα. Στην Ελλάδα η οικονομία ανοίγει με τα ποσοστά των εμβολιασμένων (στοιχεία 6/5) σχεδόν στο 33%.

Ο εφιάλτης αυτός μπορεί να μείνει πίσω μας, αρκεί να επιδείξουμε όλοι πνεύμα αλληλεγγύης και σεβασμού προς τον συνάνθρωπο πρωτίστως και προς την ίδια τη χώρα, έπειτα από δέκα δύσκολα χρόνια και κυβερνητικές παλινωδίες που άφησαν η οικονομική κρίση και τα μνημόνια.

Όλα συνηγορούν στο ότι το Μέγαρο Μαξίμου βιάζεται επιτέλους να εφαρμόσει την πολιτική του, αυτή της ανοικτής οικονομίας, της φιλικής προς τις επενδύσεις και τις αγορές. Οι ξένοι σύμμαχοι και δανειστές βλέπουν αυτή την όρεξη και κυρίως το ότι έχουν για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανθρώπους άξιους να εμπιστευτούν. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι οι αυτοκτονικές τάσεις ενός λαού, που παραπέμπουν στο κρίσιμο ά εξάμηνο του 2015...

Από την έντυπη έκδοση του Business Energy