Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μπελάδες για τον «βραβευμένο» Κουρτς
Δευτέρα, 17/05/2021

Θα μπορούσε να είναι και το μαύρο ανέκδοτο της χρονιάς. Ο 34χρονος καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς βραβεύτηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βαυαρία με το «Βραβείο Ελευθερίας των ΜΜΕ» από τον εκδότη του ομίλου «Weimer Media Group». Ο άνθρωπος που θεωρείται ως «ελεγκτής», αλλά και «τροφοδότης» των ΜΜΕ στη χώρα του με ποσά που μπροστά τους η «λίστα Πέτσα» μοιάζει μικρή. Λόγος γίνεται για περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ για «ενημερωτικές εκστρατείες» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Βεβαίως ο εκδοτικός οίκος είναι του χώρου του, δηλαδή βαθιά συντηρητικός. Kαι μόνο το όνομα του πλαισίου της εκδήλωσης λέει πολλά: «Λούντβιχ Ερχαρντ» από το όνομα του άλλοτε Χριστιανοδημοκράτη υπουργού και μετέπειτα καγκελαρίου της Γερμανίας. Αυτό εξηγεί τόσο τη βράβευση, όσο και την παρουσία ως «πανηγυρικού ομιλητή» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος φαίνεται να έχει ταιριάξει «κουτί» με τον υπερσυντηρητικό, κυνικό και υπερόπτη Αυστριακό ομόλογό του.

Το βράδυ της Τρίτης ήταν λοιπόν ευχάριστο για τους ομοϊδεάτες του νεοσυντηρητισμού στην Ευρώπη. Αλλά η Τετάρτη ήταν μια μέρα που ο Σεμπάστιαν Κουρτς θα προτιμούσε να μην την έχει ζήσει. Η αυστριακή εισαγγελία οικονομικού εγκλήματος και αντιμετώπισης της διαφθοράς ανακοίνωσε κατηγορίες εναντίον του με την υποψία της ψευδορκίας σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση του «σκανδάλου της Ιμπιζα». Το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η σχετική πολύμηνη έρευνα παραμένει ακόμα άγνωστο, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι θα ξεκινήσει και μόνο «περίπατος» δεν θα είναι.

Το «σκάνδαλο Ιμπιζα« που διέλυσε προ διετίας την τότε κυβέρνηση συνασπισμού Κουρτς και ακροδεξιάς αφορούσε τη διαχείριση κρατικών κονδυλίων μέσα από δημόσια έργα. Ο Κουρτς καταθέτοντας στη σχετική επιτροπή υποστήριξε ότι δεν είχε καμιά σχέση με τους διορισμούς του προέδρου και του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρίας Διαχείρισης Κρατικής Περιουσίας ÖBAG, η οποία έχει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας περίπου 28 δισ. συμμετέχοντας σε μερικές από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις της χώρας και διοικείται ακόμα από ένα στενό φίλο του καγκελάριου.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν πλέον ανοικτά τον Κουρτς, τον επικεφαλής του γραφείου του αλλά και τον υπουργό Οικονομικών ότι ουσιαστικά είχαν προσυνεννοηθεί σε σχέση με τις καταθέσεις τους για να αποκρύψουν την αλήθεια χρησιμοποιώντας συχνά ακόμα και τις ίδιες νεφελώδεις και αόριστες φράσεις, κάτι που προφανώς έβαλε σε υποψίες τους αρμόδιους εισαγγελείς. Οι έρευνες επεκτείνονται και σε άλλα πρώην στελέχη της κυβέρνησης της... εποχής Ιμπιζα. Ο ίδιος ο Κουρτς, όπως αποκαλύφθηκε πέρσι, είχε μιλήσει υποτιμητικά σε εκδήλωση σε στενό κύκλο για την δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντάς την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση.

Μια πιθανή δίκη, όπως έγραψε χαρακτηριστικά μερίδα του - ακόμα ευτυχώς υπαρκτού στη χώρα - αντιπολιτευτικού Τύπου θα μπορούσε να αποτελέσει και μια άτυπη καταδικαστική ετυμηγορία για το αλαζονικό στιλ διακυβέρνησης, που έχει εισάγει εδώ και μερικά χρόνια ο νεοσυντηρητικός πολιτικός και το «περιβάλλον του».

Το ερώτημα είναι τι σκέφτονται να κάνουν οι εταίροι του στην κυβέρνηση Πράσινοι, οι οποίοι τον τελευταίο χρόνο έχουν αναγκαστεί να «καταπιούν» όχι μόνο αυτό το στιλ, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις δικές τους παραδοσιακές αρχές, αλλά και αποφάσεις που είναι ενάντιες σε δικές τους προγραμματικές θέσεις. Η συνέχεια προβλέπεται εξαιρετικά πικάντικη. Η ανώτατη ποινή για τη συγκεκριμένη κατηγορία που αντιμετωπίζει ο Κουρτς είναι τρια χρόνια φυλάκιση.