Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πόσο έτοιμοι είμαστε για τη νέα κανονικότητα;
Τρίτη, 18/05/2021

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι αλλαγές που έφερε η πανδημία στη ζωή μας, τον τελευταίο χρόνο, είναι ιστορικές, ίσως, μάλιστα, αποβούν καθοριστικές για πολλούς. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα γίνει «αναίμακτα», ενώ είναι πολύ πιθανό αυτή η ίδια η έννοια να αποτελεί παράδοξο γεγονός.

 

Αν μιλάμε, ειδικά, για νέα κανονικότητα, τότε είναι βέβαιο πως κάποιοι θα ζουν καλά και κάποιοι όχι, πάντως οι περισσότεροι με πολύ διαφορετικό τρόπο από εκείνον που ζούσαν παλαιότερα. Υπάρχουν, άλλωστε, κλάδοι που καταστράφηκαν και δεν έχουν πια μέλλον. Άλλοι, πάλι, μεγαλούργησαν, κυριολεκτικά. Το χρήμα άλλαξε χέρια και συγκεντρώθηκε απότομα σε καινούργιους πόλους, οι οποίοι θα ορίσουν στην πορεία, το πώς θα περιστρέφεται γύρω τους η διεθνής Οικονομία και οι τοπικές αγορές. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κλάδου των φαρμακευτικών εταιρειών… Παραδοσιακοί παραγωγικοί τομείς αναπροσάρμοσαν ήδη τη στρατηγική τους θέτοντας καινούργιους στόχους, προς κατευθύνσεις που στο παρελθόν δεν θα είχαν φανταστεί.

 

Στη χώρα μας, όσο και αν θέλουν ορισμένοι να μην το πιστεύουν, η μετά-Covid εποχή προβάλλει με αβεβαιότητες και πολλά ερωτηματικά, καθόσον ό,τι είχε αρχίσει να μπαίνει σε τάξη έπειτα από την πολύχρονη οικονομική κρίση, βγήκε ξανά εκτός πορείας λόγω των επιπτώσεων της πανδημικής, αυτή τη φορά, κρίσης. Κάθε κίνηση στο εξής είναι απαραίτητο να γίνεται με μεγάλη προσοχή.

 

Κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η αξιοποίηση από την κυβέρνηση των 30,5 δισ. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάπτυξης της Ε.Ε. Η έγκριση του σχεδίου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς η Κομισιόν έχει διαμηνύσει ότι δεν επιθυμεί να κατατεθούν σχέδια τα οποία θα αναγκαζόταν να απορρίψει.

 

Ορόσημα

 

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εξέφρασε, άλλωστε, την ικανοποίησή της για το ελληνικό σχέδιο. Ασφαλώς, όπως τονίζεται αρμοδίως, η εκταμίευση των πόρων, από το 2022, θα προϋποθέτει την ικανοποιητική υλοποίηση μίας σειράς ορόσημων και στόχων αναφορικά τόσο με τα έργα όσο και με τις μεταρρυθμίσεις του εθνικού σχεδίου. Το ελληνικό σχέδιο περιλαμβάνει 106 επενδυτικά προγράμματα και 67 μεταρρυθμίσεις, άρα ο καθορισμός των ορόσημων θα είναι ένα δύσκολο έργο… 

 

Μέχρι να προχωρήσουν, όμως, όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα, η καθημερινότητα των Ελλήνων θα γίνεται όλο και πιο πιεστική. Ακόμη δεν έχουμε ησυχάσει από τον κορωνοϊό και υπάρχει φόβος, παρά τους εμβολιασμούς -που δεν προχώρησαν με μεγάλη ταχύτητα, σε πρώτη φάση, κυρίως λόγω της άρνησης σημαντικού μέρους του πληθυσμού να αποδεχθεί την πραγματικότητα και την επιστημονική αλήθεια-, να ταλαιπωρηθούμε για καιρό ακόμη, γεγονός που θα προσθέσει και άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα. Το καλό σενάριο θέλει το φθινόπωρο να λειτουργήσουν όλα πια ομαλά, το κακό, πάλι, θέλει να αφήνουμε πίσω οριστικά (;) τον υγειονομικό πόλεμο το καλοκαίρι του 2022 - εκτός απροόπτου. Στη δεύτερη περίπτωση, η κατάσταση περιπλέκεται σε κοινωνικό, οικονομικό, ψυχολογικό επίπεδο.

Στην παρούσα φάση, τα ευεργετικά μέτρα για ιδιοκτήτες ακινήτων, επιχειρήσεις και εργαζομένους φαίνεται να ολοκληρώνονται τον Μάιο. Συγκεκριμένα, τίτλοι τέλους μπαίνουν για τα μειωμένα ενοίκια κατά 40%, με εξαίρεση το μίσθωμα κύριας κατοικίας για συγκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. 

Ιδιοκτήτες ακινήτων

Η πλήρης απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Μάιο ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου, της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού και των μεταφορών. Πλήρη απαλλαγή ενοικίου για τον μήνα Μάιο έχουν οι επιχειρήσεις για τις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου του λιανεμπορίου που άρχισε να λειτουργεί και πάλι μέσα στον Απρίλιο. Στους άμεσα ωφελούμενους είναι το λιανεμπόριο, η εστίαση, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού, των μεταφορών, αλλά και άλλες επιχειρήσεις οι οποίες παρέμεναν κλειστές με κρατική εντολή, όπως γυμναστήρια, κέντρα διασκέδασης κ.ά. Μειωμένο ενοίκιο κατά 40% μπορούν να καταβάλουν και τον Μάιο για την κύρια κατοικία τους οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση είναι σε αναστολή, καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών αυτών.

Όσον αφορά τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που δεν θα εισπράξουν το ενοίκιο του Μαΐου, θα αποζημιωθούν με το 80% του αρχικού ενοικίου (όπως συνέβη και τους προηγούμενους μήνες του 2021), ενώ τα νομικά πρόσωπα με το 60% του μισθώματος που έχει συμφωνηθεί. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα εισπράξουν ενοίκιο μειωμένο κατά 40% θα αποζημιωθούν για το 50% της απώλειας που θα υποστούν. Αυλαία και για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, όπως όλα δείχνουν.

Καλοκαίρι

Το μακρύ καυτό καλοκαίρι μπορεί να αποβεί κακό ορόσημο για τα μικρά-μεσαία εισοδήματα, τα εργασιακά παίζουν σε τεντωμένο σχοινί, οι υποχρεώσεις για τα νοικοκυριά δεν μειώνονται, οι τιμές αγαθών, ψηλά στην αγορά, παρακολουθούν αυτές των καυσίμων και… πάει λέγοντας.

Ο προσδοκώμενος τουρισμός ως οικονομική δραστηριότητα αφορά λίγους, οι διακοπές αποτελούν τονωτική ένεση για τους γηγενείς αλλά κοστίζουν πολύ ακριβά, και η βασανισμένη από τον ιό εκπαίδευση έχει αποσταθεροποιήσει τους εργαζόμενους σε αυτήν, τους μαθητές και τους γονείς, που αναρωτιούνται πώς θα κυλήσει η νέα χρονιά, με τι κόστη, με τι συνέπειες.

Για ποια κανονικότητα μιλάμε, λοιπόν; Τη δική μου, τη δική σου, τη… δική τους;