Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε θέση οδηγού οι τράπεζες
Τετάρτη, 26/05/2021

Από το πρωί της προηγούμενης Παρασκευής, οι εξελίξεις στην Alpha Bank ήταν καταιγιστικές. Η Τράπεζα ανήγγειλε τη δρομολόγηση ΑΜΚ ύψους €800 εκ. με το άνοιγμα βιβλίου προσφορών αλλά και ειδική μέριμνα για την προάσπιση της αξίας των υφιστάμενων μετόχων. Ταυτόχρονα, προχωρεί στην επιτάχυνση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου της από τα κόκκινα δάνεια με στόχο να μειωθούν στο 5% το 2022 και σχεδιάζει την πιστωτική της επέκταση κατά €8 δις. ως το 2024, οπότε και πιθανολογεί ότι θα είναι σε θέση να δώσει μέρισμα. Στις 15/6, ημερομηνία της Γ.Σ. θα επιβεβαιωθεί αν η τιμή εξάσκησης θα διαμορφωθεί περί το 1 ευρώ και ότι δεν θα απαιτηθεί reverse split κατά τη διαδικασία, δεδομένα που συνιστούν επί του παρόντος την εκτίμηση της επενδυτικής κοινότητας που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα της «αναπτυξιακού χαρακτήρα» ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας.

Έτσι, μετά από τις αναταράξεις του τραπεζικού κλάδου των προηγούμενων ημερών, η μετοχή της Alpha Bank σταθεροποιείται στο 1 ευρώ οδηγώντας τον τραπεζικό κλάδο σε προσπάθεια αναρρίχησης, με δεδομένο ότι ο  σχετικός δείκτης κατέγραφε απώλειες κατά 2,61% την Παρασκευή από την αρχή του έτους. Με τους αυξημένους όγκους των συναλλαγών σε τράπεζες και λοιπούς δεικτοβαρείς τίτλους (στα €200 εκ. την περασμένη Παρασκευή !) να σηματοδοτούν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις επερχόμενες θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία με καταλύτη την έναρξη της τουριστικής περιόδου τον Ιούνιο και την εκταμίευση κονδυλίων €4 δις. από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Δεδομένα που είναι πιθανό  να επαναφέρουν το Γ.Δ. προς τις 900 μονάδες τις επόμενες ημέρες, λαμβάνοντας υπόψη τις πάνω από €100 εκ. ροές κεφαλαίων  στη μετοχή της Eurobank  που αναμένονται στη συνεδρίαση της Πέμπτης κατά το rebalancing λόγω αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI. Με το σενάριο οπισθοδρόμησης του Γ.Δ. προς τις 850 μονάδες να έχει μικρή πιθανότητα να συμβεί, στο βαθμό που το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίζεται στην κίνησή του με  τους εγχώριους καταλύτες.

Την ίδια ώρα, οι Κεντρικές Τράπεζες κερδίζουν επί του παρόντος στο παιχνίδι της αξιοπιστίας σε σχέση με το ενδεχόμενο ανατροπής της υπερχαλαρής νομισματικής πολιτικής λόγω της πληθωριστικής έξαρσης, με τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών τίτλων να διαμορφώνονται  πάλι στο 1,60%. Με τις Κεντρικές Τράπεζες, της Ευρώπης αλλά και της Κίνας να προβαίνουν σε σκληρή κριτική για τα κρυπτονομίσματα συμπεριλαμβανομένων  και κανονιστικών ρυθμίσεων που απαγορεύουν στις τράπεζες να διενεργούν συναλλαγές με αυτά. Εξέλιξη που οδηγεί σε σημαντική απώλεια  της κεφαλαιοποίησής τους, ενώ παράλληλα αναρριχώνται οι τιμές των παραδοσιακών επενδυτικών καταφυγίων, του χρυσού και του ασημιού.