Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Δυστοπία
Δευτέρα, 05/07/2021

Δε μπορεί να στερείς από τους πολίτες το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση, λόγω μιας προσωπικής τους επιλογής. Δε μπορεί να μεταβιβάζεις σε ιδιώτες το δικαίωμα να τιμωρούν τις ελεύθερες επιλογές συμπολιτών τους. Δε μπορεί να ανάβεις πράσινο φως σε εργοδότες για να εκβιάζουν και να απολύουν εργαζόμενους. Δε μπορεί να καταργείς απνευστί κάθε ατομικό δικαίωμα. Δε μπορεί να στιγματίζεις το ένα τρίτο της κοινωνίας, που έχει σοβαρούς ενδοιασμούς για τα εμβόλια, ακριβώς όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά τις παλινωδίες των ανακοινώσεων σχετικά με την αποτελεσματικότητά τους, τις παρενέργειές τους, την αντοχή τους απέναντι στις μεταλλάξεις.

Η σπουδή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διαχωρισμό των πολιτών σε δύο κατηγορίες, δαιμονοποιώντας μια σημαντική μερίδα τους ως ανεύθυνους, δείχνει πόσο βαθιά αντιδημοκρατικά σκέφτεται και ανοίγει την πόρτα και για ανάλογες αποφάσεις στο μέλλον. Τι θα μπορούσε να ακολουθήσει; Να αρνείται την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία σε όσους καπνίζουν; Να αφήνει στο δρόμο να πεθαίνουν όσοι εμπλεκόμενοι σε τροχαίο δε φορούσαν κράνος ή είχαν ξεπεράσει το όριο ταχύτητας. Αυτός είναι ο φιλελευθερισμός που επαγγέλονται;

Είναι διαφορετικό να δίνεις «κίνητρα» και διαφορετικά να καταργείς δικαιώματα. Το επιχείρημα περί προστασίας των «εμβολιασμένων» από τους ανεμβολίαστους δεν μπορεί να εκτοξεύεται στην ίδια στιγμή, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι με πρώτο τον πρωθυπουργό επαναλαμβάνουν μονότονα το αξίωμα «οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς». Αφού λοιπόν είναι ασφαλείς προς τι οι διαρκείς απειλές προς τους μη εμβολιασμένους; Προς τι οι καραμελίτσες των 150 ευρώ προς τους νέους, όταν μάλιστα οι ειδικοί είναι διχασμένοι για τη σκοπιμότητα του εμβολιασμού αυτής της κατηγορίας; Αρα ή κάτι ξέρουν, ότι δηλαδή οι εμβολιασμένοι μπορεί να μην είναι και τόσο ασφαλείς ή απλώς θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές της κοινωνίας σε νέους περιορισμούς. Κοινωνικά ανεύθυνο είναι να δημαγωγείς υποσχόμενος «ελευθερίες» στους εμβολιασμένους και να ενισχύεις την ψευδαίσθηση ορισμένων ότι «εμείς ξεμπερδέψαμε», όταν οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι και οι εμβολιασμένοι μπορεί να νοσήσουν και την ασθένεια να μεταδώσουν. Αυτός είναι επικίνδυνος και φτηνός λαϊκισμός, στον οποίο έτσι κι αλλιώς έχουν πάρει «άριστα» εδώ και καιρό.

Δε μπορεί να πανηγυρίζεις ότι είσαι από τους «πρώτους στην Ευρώπη» και μετά να τρομοκρατείς και να μοιράζεις... διαχωρισμούς. Μέρα με τη μέρα γίνεται σαφές, ότι απλώς ψάχνουν τον αποδιοπομπαίο τράγο, για να κρύψουν τις ευθύνες τους στο επόμενο τους φιάσκο. Δεν θέλουν ούτε την Δημόσια Υγεία να αναβαθμίσουν, ούτε πραγματικά μέτρα στήριξης να πάρουν. Δεν έχουν κανένα σοβαρό σχέδιο. Παίζουν την τύχη της χώρας στη ρουλέτα με το άνοιγμα του τουρισμού «όπως να' ναι», όπως έκαναν και πέρσι. Προσπαθούν να αποστρέψουν το βλέμμα από τις συνέπειες που προκαλεί η σαρωτική αντικοινωνική τους πολιτική, επιδιώκοντας να περιορίσουν το δίλημμα της κοινωνίας σε εμβολιασμένους και μη. Δε μπορεί όλος ο δημόσιος διάλογος να εγκλωβίζεται σε αυτή την «αντίθεση». 

Η ανοχή της κατ' όνομα «Αριστεράς» είναι πλέον θλιβερή. Οπως ήταν η σιωπή της όταν αποφασίζονταν μέτρα ολοκληρωτικά, «μετα-οργουελικά», χωρίς καμιά λογική επιστημονική βάση, που απλώς ήθελαν να «εκπαιδεύσουν» την κοινωνία στην περιστολή των ατομικών ελευθεριών, για να κρύψουν την ανικανότητα της εξουσίας. Παραδείγματα πολλά: Η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 6 το απόγευμα, το κυνηγητό νέων που μπορεί να κάθονταν σε ένα παγκάκι, η απαγόρευση μετακίνησης με ΙΧ στο εξοχικό σου αν βρισκόταν σε άλλο νομό ή διαμέρισμα. Ευτυχώς που πήγε για ποδήλατο ο «πολυχρονεμένος» μας και επιτράπηκαν οι μετακινήσεις εντός νομού.

Η επιστήμη όπως και η δημοκρατία έχουν ανάγκη την αμφισβήτηση, την πολυμέρεια, ακόμα και τη διαφωνία. Εχουν υποχρέωση να ανέχονται και να «φροντίζουν» ακόμα και αυτούς που τις αμφισβητούν. Αλλιώς μιλάμε για μια δυστοπία.