Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πρόταση παροχής κινήτρων για επιτάχυνση του ρυθμού εμβολιασμών
Τετάρτη, 07/07/2021

Δεδομένου ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι σημαντικές για τους περισσότερους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας ,  θα πρέπει να αποφύγουμε οπωσδήποτε  ένα νέο κύμα περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της αναζωπύρωσης της πανδημίας.

 Στα πλαίσια λοιπόν της προσπάθειας επιτάχυνσης του ρυθμού εμβολιασμών και παρακίνησης περισσότερων συμπολιτών μας να προχωρήσουν στον εμβολιασμό θα μπορούσε να υπάρξει μία συνεννόηση φορέων της αγοράς (με πρωτοβουλία της κυβέρνησης)  για παροχή κινήτρων σε εμβολιασμένους με την μορφή εκπτώσεων στα είδη που πωλούν. Οι εκπτώσεις αυτές θα  αφορούν αγορές σε σουπερ μαρκετ, βενζινάδικα, εισιτήρια ΜΜΜ και γενικά σε κάθε είδους καταστήματα λιανικής. Η διάρκεια των εκπτώσεων αυτών θα είναι μέχρι την επίτευξη ποσοστού εμβολιασμών ανω του 75%.

Με τον τρόπο αυτό και οι επιχειρήσεις που θα προωθήσουν αυτή την πρακτική εγκαίρως μπορεί και να αυξήσουν τον τζίρο τους, αλλά θα υπάρξει και κίνητρο για την επιτάχυνση του εμβολιασμού στους πολίτες χωρίς να δημιουργούνται συνταγματικά θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν με την τακτική των διακρίσεων μέσω απαγορεύσεων.

Επιπλέον είναι προς το συμφέρον των επιχειρήσεων να συμβάλλουν στην επίτευξη του στόχου των εμβολιασμών γιατί το κόστος που θα υποστούν από τις συνέπειες πιθανόν νέων περιορισμών θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος παροχής εκπτώσεων για ένα διάστημα τριών – τεσσάρων μηνών. Ειδικότερα οι επιχειρήσεις σουπερ μαρκετ που έχουν ευνοηθεί οικονομικά κατά την περίοδο αυτή θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα θετικές στην υποστήριξη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας με την παροχή (μέσω και των καρτών που διαθέτουν στους πελάτες τους) αυξημένων προσφορών και εκπτώσεων στους εμβολιασμένους.