Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο εχθρός του Τύπου
Τρίτη, 13/07/2021

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν κατέχει από τις αρχές της εβδομάδας άλλη μια πρωτειά για την οποία πιθανώς να μην αισθάνεται και τόσο υπερήφανος, αν και δεν αποκλείεται καθόλου να μην τον ενδιαφέρει. Οι «Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα» (RSF) τον ενέταξαν και επίσημα στη λίστα των «εχθρών του Τύπου» μαζί με άλλους 36 ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων. Εγινε έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός χώρας της ΕΕ, που αποκτά αυτό τον «τίτλο». Σύμφωνα με την αιτιολόγηση των RSF ενσαρκώνει με τον πιο δραστικό τρόπο την χωρίς κανέναν ενδοιασμό καταπίεση του Τύπου στη χώρα του.

Η οργάνωση συνοψίζει τα λίγο έως πολύ γνωστά «ανδραγαθήματά» του, από τη στιγμή που πρωτοανέβηκε στην εξουσία το 2010. Εχει μετατρέψει τα δημόσια ΜΜΕ σε αποκλειστικά φερέφωνά του, έχει τον έλεγχο όλων των περιφερειακών Μέσων, που ανήκουν σε διάφορους φιλικούς και συχνά επιδοτούμενους από τον ίδιο επιχειρηματίες, έχει κατορθώσει να κλείσει μια σειρά από επικριτικά προς αυτόν Μέσα και δε διστάζει να απειλεί ή να τιμωρεί όσα προσπαθούν να του ασκήσουν κριτική. Αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο είναι πλέον γνωστό σε ολόκληρη την Ευρώπη και πρόσφατα κάποιοι ομόλογοί του εντός ΕΕ έφτασαν να αναρωτηθούν τι θέση έχει ανάμεσά τους.

Ο ίδιος ο Ορμπαν πάντως δεν δείχνει να αισθάνεται καθόλου άβολα όταν ταξιδεύει στις Βρυξέλλες, αφού δεδηλωμένος του στόχος είναι να αλλάξει την ΕΕ προς μια κατεύθυνση που ο ίδιος ονειρεύεται και η αλήθεια είναι ότι βρίσκει συνομιλητές αν όχι και ομοϊδεάτες στις περισσότερες χώρες της Ενωσης. Ισως να μην είναι και τόσο εξωπραγματικό το σενάριο, που λέει ότι τα επόμενα χρόνια στη μαύρη αυτή λίστα των εχθρών του Τύπου θα μπορέσουν να μπουν με... το σπαθί τους και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες. Μεμονωμένα περιστατικά επιθέσεων ή εχθρικής αντιμετώπισης των δημοσιογράφων, που ασκούν κριτική υπάρχουν ήδη μπόλικα, με πιο κραυγαλέες τις περιπτώσεις της Πολωνίας και της Σλοβενίας.

Στην λίστα των 37 υπάρχουν φυσικά γνωστοί «θαμώνες», όπως ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν ή της Λευκορωσίας Λουκασένκα, αλλά και ο Κινέζος Ξι Ντιν Πινγκ και ο ηγεμόνας της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ. Στη Λευκορωσία τους τελευταίους μήνες μόνο, από τότε δηλαδή που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για νοθεία στις εκλογές έχουν συλληφθεί και φυλακιστεί περίπου 500 δημοσιογράφοι. Πολλοί από αυτούς/αυτές έχουν κακοποιηθεί.

Από τις νέες εισόδους στη λίστα των RSF ξεχωρίζουν ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ο οποίος συστηματικά βρίζει, συκοφαντεί και απειλεί εκπροσώπους του Τύπου ο πρίγκηπας μπιν Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος πάντως εσχάτως χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και η πρωθυπουργός του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, γνωστή αυτό το διάστημα από το κλείσιμο της αντιπολιτευτικής εφημερίδας «Apple Daily».

Ο Κρίστιαν Μιρ επικεφαλής των «Ρεπόρτερς χωρίς σύνορα» έκανε λόγο για σαφή επιδείνωση της κατάστασης της ελευθεροτυπίας παγκοσμίως, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι σε όλες τις Ηπείρους του πλανήτη έχουν προστεθεί φέτος και νέα ονόματα στον κατάλογο με τους «Εχθρούς του Τύπου».