Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Στην πρίζα όλο και περισσότεροι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Παρασκευή, 08/10/2021

Εξαιρετική αντοχή έδειξε η αγορά ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στην πανδημία, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η αξία της ανήλθε, μόνο το 2020, στα 23,33 δισ. δολάρια. Και για όσους προβάλλουν ενστάσεις (δικαιολογημένα, αφού πρόκειται για μια ανατροπή των όσων είχαμε συνηθίσει ως τώρα, καθώς υπάρχει και το θέμα του υψηλού κόστους κτήσης), αξιόπιστες μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα ηλεκτρικά εκπέμπουν 60%-68% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα.

Στην Ελλάδα το δεύτερο τρίμηνο του 2021 οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά εννέα φορές σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και αυτό είναι εντυπωσιακό, με δεδομένη την οικονομική δυσπραγία σε ευρύτατα στρώματα του πληθυσμού. Μείζον ζήτημα αποτελεί η δυνατότητα φόρτισης σε πολλά σημεία. Ήδη, η ΔΕΗ σχεδιάζει να προσθέσει στο υφιστάμενο δίκτυό της 100 νέους ταχυφορτιστές. Η εγκατάσταση των καινούργιων δημόσιων σημείων φόρτισης θα γίνει από τον ανάδοχο του διαγωνισμού που προκήρυξε η ΔΕΗ στα μέσα Αυγούστου, και ο οποίος θα προκύψει από τις προσφορές που επρόκειτο να υποβληθούν έως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Η μετάβαση από την πετρελαιοκίνηση και τη βενζινοκίνηση προς την ηλεκτροκίνηση θέλει κι αυτή τον χρόνο της για να αναπτυχθεί, ανέφερε, από την πλευρά του, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σημειώνοντας ότι το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ως στόχο έχει την παροχή οικονομικών κινήτρων για την ανανέωση των επιβατικών οχημάτων ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης. Λίγο πριν από τα τέλη Αυγούστου είχαν κατατεθεί 13.944 αιτήσεις.

Επιπλέον μπόνους, τέλος, προβλέπουν τα νέα σχέδια της κυβέρνησης για το «πρασίνισμα» των ταξί – τα 10.500 ευρώ (8.000 ευρώ για επιδότηση, 2.500 ευρώ για απόσυρση) δεν ήταν αρκετά, ενώ και η πανδημία λειτούργησε αρνητικά για τον κλάδο. Ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει επιπλέον κίνητρα για την αντικατάσταση του γηρασμένου στόλου των ταξί που κυκλοφορούν στη χώρα μας μέσω της δράσης «Κινούμαι Ηλεκτρικά», αλλά και την αξιοποίηση πόρων 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το ερχόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα αυξηθεί το ποσό της απόσυρσης και θα φτάσει στις 5.500 ευρώ. Αντιστοίχως θα αυξηθεί και η επιδότηση αντικατάστασης κάποιου παλαιού ταξί για αγορά ηλεκτρικού μοντέλου η οποία σήμερα είναι στα 8.000 ευρώ.