Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Μπάμπις δεν λάμπει πια
Τρίτη, 12/10/2021

Είναι μάλλον δύσκολο να αποτιμήσει κανείς εσπευσμένα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τσεχία, όταν πρόκειται μάλιστα για ένα πολιτικό σύστημα, που έχει εδώ και χρόνια ξεφύγει πλήρως από τα γνωστό συμβατικό πλαίσιο.

Σίγουρα θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως θετικό το γεγονός της (οριακής έστω) ήττας του μέχρι σήμερα πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις. Ο πολυεκατομμυριούχος και αποκαλούμενος ως «Τραμπ του Μολδάβα», ο οποίος εμπλέκεται κατά καιρούς σε οικονομικά σκάνδαλα και το όνομα του οποίου φιγουράριζε την περασμένη εβδομάδα και στα «Pandora Papers» έχασε τελικά την πρώτη θέση, με το κόμμα του ΑΝΟ να συγκεντρώνει ποσοστό 27,1%.

Μπροστά του βρέθηκε ένας μάλλον κεντροδεξιός συνασπισμός με το όνομα «Spolu» που θα πει «Μαζί» με ποσοστό 27,8%. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις. Ο συνασπισμός αυτός είναι σχετικά ετερόκλητος και αποτελείται από το Δημοκρατικό Κόμμα Πολιτών (ODS), που έχει κυβερνήσει στο παρελθόν με θατσερικά πρότυπα και αντιευρωπαϊκές κορώνες, τους Χριστιανοδημοκράτες και ένα μικρότερο φιλελεύθερο κόμμα το TOP09. Θεωρητικά το «Spolu» υπό την ηγεσία του ηγέτη του ODS, Πετρ Φιάλα θα έχει τον πρώτο λόγο για σχηματισμό κυβέρνησης, αν και κάποιοι φοβόντουσαν ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μίλος Ζέμαν, γνωστός «τραμπιστής» και αυτός και φίλος του Μπάμπις θα μπορούσε να αγνοήσει το αποτέλεσμα και να δώσει σε αυτόν την πρώτη εντολή.

Μόνο που κανένα κόμμα δεν θέλει να συνεργαστεί με τον «λαβωμένο μεγιστάνα». Στην τρίτη θέση ένας συνασπισμός, που μοιάζει και αυτός παράδοξος, από τους πιο αριστερούς «Πειρατές» και τους συντηρητικούς «Δημάρχους» που συγκέντρωσε ποσοστό 15,6%. Οι δύο εκλογικοί συνασπισμοί έχουν θεωρητικά την πλειοψηφία για να κυβερνήσουν, φτιάχνοντας έναν νέο πεντακομματικό συνασπισμό μέσα στη Βουλή.

Το μοναδικό άλλο κόμμα που ξεπέρασε το εκλογικό όριο του 5% είναι το ακροδεξιό κόμμα Ελευθερίας και Αμεσης Δημοκρατίας (SPD) του Τομίο Οκαμούρα, ο οποίος έχει κατά το ήμισυ ιαπωνική καταγωγή. Το SPD συγκεντρώνει 9,6% το οποίο επιβεβαιώνει ότι και στην Τσεχία η ακροδεξιά έχει ριζώσει για τα καλά. 

Είναι ενδεικτικό ότι τόσο το μέχρι τώρα συγκυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, όσο και το Κομμουνιστικό δεν κατάφεραν να μπουν στη Βουλή, για πρώτη φορά μετά τις αλλαγές του 1989/90 και την πτώση του προηγούμενου καθεστώτος.

Είναι και αυτό μια επιβεβαίωση του πόσο μπερδεμένο είναι το κομματικό σκηνικό της χώρας, αλλά και δικαίωση της επιλογής των κομμάτων, που προτίμησαν να συνασπιστούν από το να ρισκάρουν την αυτόνομη κάθοδο.

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα. Υπενθυμίζουμε ότι ο Μπάμπις συνεργάζεται με τους Φιλελεύθερους (ALDE - renew Europe) στο Ευρωκοινοβούλιο, αν και υπάρχουν αρκετοί, που θα προτιμούσαν να τον είχαν απομακρύνει εξαιτίας τόσο των σκοτεινών οικονομικών του δραστηριοτήτων, όσο και της κατά καιρούς αντιευρωπαϊκής ρητορικής του. Ισως σε περίπτωση που χάσει την πρωθυπουργική λάμψη να συμβεί και αυτό...