Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Θα πούμε τον καφέ …καφεδάκι!
Τετάρτη, 24/11/2021

Η ενεργειακή κρίση είναι εδώ, το ποιος την πυροδοτεί λίγο μας ενδιαφέρει, αν είναι η Αμερική, αν είναι ο Πούτιν, αν είναι οι προβληματικές Βρυξέλλες με την άστοχη πολιτική τους κλπ. Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς και κρύος από τον ευρωπαϊκό Βορά μέχρι το Νότο, αυτό είναι «fact»! Όλοι το έχουμε καταλάβει ότι θα αδειάσουν τα πορτοφόλια για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, παρά τις όποιες επιδοτήσεις, απορροφήσεις και τις υποσχέσεις ότι δεν θα μας αφήσουν να …κρυώσουμε.

 

Αλλά, δεν χρειάζεται να υπερ-αναλύσουμε την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των μεταφορικών, την έλλειψη ημιαγωγών που στέλνουν στα ύψη τις τιμές των αυτοκινήτων και όλα τα παρεπόμενα της παγκόσμιας λαίλαπας που ακολουθεί και συνδυάζεται με την πανδημία και την κλιματική αλλαγή. Αρκεί, ειδικά για εμάς τους Έλληνες, η αύξηση της τιμής του καφέ! Αυτή και μόνο κτυπάει το καμπανάκι της αρνητικής ψυχολογίας στην αγορά… Κατά τους τελευταίους 12 μήνες η χρηματιστηριακή τιμή C του καφέ -δηλαδή η τιμή του καφέ ποικιλίας αράμπικα στο ICE της Νέας Υόρκης, που καθορίζει και όλη την γκάμα της παγκόσμιας αγοράς- έχει ανέβει από το 1,07 δολ. η λίμπρα σε 1,95 δολ. Μόνο τον περασμένο Ιούλιο «χτύπησε» κορυφή στα 2,08 δολάρια. Τι να λέμε τώρα; Θα ζήσουμε σκηνικά, όπως αυτά που ζούσαν πχ, οι Πολωνοί στην αλλαγή από Γιαρουζέλσκι σε Βαλέσα, όταν έκαναν ουρές για ένα λουκάνικο και μια φρατζόλα ψωμί, και, αν ζητούσες καφέ, εσπρέσο, αμερικάνικο, γαλλικό, σου έφερναν ένα ίδιο ξέπλυμα για κάθε παραγγελία, με κατακάθι και κομματάκια που τα έφτυνες…

 

Θα πείτε, μα, καλά, η Πολωνία σήμερα «πετάει» στον υπερκαπιταλισμό. Κι εμείς, όμως, που ζήσαμε από πριν την ευδαιμονία, την έχουμε χάσει από το 2011 και μετά, ψάχνοντας την ελπίδα στις δηλώσεις των αρμοδίων, σαν του κ.Στουρνάρα που εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος σε σχέση με τις υφιστάμενες προβλέψεις της Τραπέζης της Ελλάδος για την ελληνική οικονομία, σε συνέντευξή του στο Global Finance Magazine. Και που, βεβαίως, είπε ότι ανησυχεί για την πορεία του Δημόσιου Χρέους, καθώς και για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες. Μισή χαρά και πάλι μας έδωσε, κι αυτήν ακόμη μας την κουτσούρεψε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι η ανάκαμψη στηρίζεται κυρίως στη ζήτηση που έχει συσσωρευθεί λόγω της αναβολής δαπανών κατά την πανδημία (pent-up demand), στην έναρξη της υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και στη σημαντική αύξηση των τουριστικών εισπράξεων σε σύγκριση με το 2020. Για, δε, τα δημόσια οικονομικά, το 2021 ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναμένει «σημαντικό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο θα αντιστραφεί το επόμενο έτος, όταν θα έχουν αποσυρθεί τα περισσότερα από τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας». Και, ασφαλώς, «…ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα επόμενα τρίμηνα εξακολουθεί να είναι η εξέλιξη της πανδημίας σε εθνικό και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Κατά τα άλλα, με τα πρωτοβρόχια, εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2022 με υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για φέτος και χαμηλότερο για το 2022 σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις… Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2021 θα φτάσει στο 6,1%, από 5,9% που είχε εκτιμήσει πρόσφατα και 3,6% που προέβλεπε στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025 (ΜΠΔΣ 2022-2025).

 

Τέλος, ύστερα από μακρά περίοδο συνεχούς ανόδου, ο δείκτης οικονομικού κλίματος παρουσίασε τον Σεπτέμβριο μικρή διόρθωση, κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώθηκε στις 109,7 μονάδες, όπως άλλωστε συνέβη στην Ευρωζώνη και γενικότερα την ΕΕ. Σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, η πτώση προήλθε από σημαντική εξασθένιση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία, καθώς και από νέα υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σε συνέχεια της σχετικής αρνητικής τάσης από τον Ιούνιο. Αντίθετα, στις υπηρεσίες και στις κατασκευές σημειώθηκε σημαντική βελτίωση προσδοκιών, ενώ οριακή βελτίωση καταγράφηκε και στο λιανικό εμπόριο. Μετά από όλα αυτά, λοιπόν, πάμε για καφέ, όσο προλαβαίνουμε…