Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η νέα πραγματικότητα
Πέμπτη, 23/12/2021

Λίγα πράγματα έχουν απομείνει να τιμολογηθούν ως το τέλος του έτους, και το κυριότερο βάρος πέφτει στις ανακοινώσεις της FED και της ΕΚΤ, χωρίς ωστόσο να αναμένεται κάποια μεγάλη διαφοροποίηση ή έκπληξη με τα όσα έχουν προαναγγείλει στο κοντινό παρελθόν. Μόλις προσφάτως ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο, δίνοντας ένα ισχυρό στίγμα ανάκαμψης και φαίνεται ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά ολικής επαναφοράς από την «πανδημική» πίεση που δέχθηκε το ΑΕΠ το 2020, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται και στους ισολογισμούς των εισηγμένων εταιρειών.

Στο διεθνές περιβάλλον είχαμε κάποια πρώτα ενθαρρυντικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς το 2022 φαίνεται να οριοθετεί το τέλος της διετούς περιπέτειας. Την ίδια στιγμή, οι πιο αυστηροί περιοριστικοί όροι απέναντι στους ανεμβολίαστους αύξησαν τον ρυθμό των εμβολιασμών, βελτιώνοντας τη μέτρια εικόνα των τελευταίων εβδομάδων. Ζητούμενο παραμένει η υποχώρηση του αριθμού των κρουσμάτων καθώς και η πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας. Στον αντίποδα, η πεισματική εμμονή του ενεργειακού κόστους σε υψηλά επίπεδα έχει μετριάσει την εικόνα αισιοδοξίας. Ήδη σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα υπάρχουν προβλήματα στην τροφοδοσία και στη λειτουργία της βιομηχανίας βάζοντας έναν εύλογο προβληματισμό ως προς την ικανότητα μετακύλισης του κόστους στις τιμές και την κατανάλωση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου παρέχουν μια υποστηρικτική βάση στις αποτιμήσεις αποκλιμακώνοντας την ένταση των πιέσεων που συνδέονται με την πορεία της πανδημίας. Οι 124 εταιρείες του εμποροβιομηχανικού κλάδου δείχνουν οριακή μείωση του κύκλου εργασιών -3% και αύξηση των λειτουργικών κερδών κατά 10% σε σχέση με το 2019. Τα μεγέθη, αν συγκριθούν με το 2020, δημιουργούν ίλιγγο: Αύξηση 25% στον κύκλο εργασιών και 57% στα λειτουργικά κέρδη, ρυθμοί που δεν έχουν προηγούμενο σε καμία συνολική δημοσίευση αποτελεσμάτων για οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Η χρήση του 2021 είναι χρήση ολικής επαναφοράς για τα αποτελέσματα, καθώς εκτός από την αύξηση της απόδοσης των κεφαλαίων επιμέρους σημειώνονται σημαντικές βελτιώσεις στην κεφαλαιακή δομή των ισολογισμών. Παράλληλα, οι εισηγμένες συνεχίζουν τη διανομή μετρητών προς τους μετόχους τους, χτίζοντας έτσι μια καλή παράδοση ανταμοιβών και κατά τους χειμερινούς μήνες (Πλαστικά Θράκης CNL κ.λπ.), απόρροια των επιδόσεών τους. Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, οι μη εξυπηρετούμενες εκθέσεις έπεσαν σε νέο χαμηλό στο εννεάμηνο (13,6%) φέρνοντας πλέον τον κλάδο πιο κοντά προς την κανονικότητα των δραστηριοτήτων του. Τα μεγέθη των εταιρειών στην παρούσα φάση λειτουργήσαν ως δίχτυ ασφαλείας στις πιέσεις, πηγαίνοντας ακόμα και κόντρα με το διεθνές περιβάλλον σε αρνητικές συνεδριάσεις της Ευρώπης και της Αμερικής.

Είναι αρκετά αυτά;

Πλησιάζουν οι γιορτές και η κίνηση στους δρόμους στο κέντρο των αστικών ιστών ανά τη χώρα δείχνει μία χώρα που κατατρύχεται από δύο σύνδρομα. Δύο κατάλοιπα: Την κρίση και τον φόβο της περασμένης δεκαετίας. Την υγειονομική κρίση και τον φόβο αυτής της δεκαετίας. Η κυβέρνηση καλείται να άρει τον φόβο. Φόβος στην κατανάλωση. Που πλέον δεν διεξάγεται μέσω των εορτοδανείων. Αλλά μέσω των νέων θέσεων εργασίας. Της δουλειάς. Απλώνουν οι πολίτες τα πόδια τους μέχρις εκεί που χωρεί το κρεβάτι τους. Το είχαμε ξεχάσει αυτό. Είναι, όμως, η νέα πραγματικότητα.