Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι εναλλακτικές
Δευτέρα, 21/03/2022

Mέσα στη δίνη του πολέμου θα ξεχάσουμε τελικά κι αυτά που ξέραμε... Οι «Times» του Λονδίνου έγραψαν το Σαββατοκύριακο ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει να επισκεφτεί ο ίδιος προσωπικά το Ριάντ και να συναντηθεί με τον πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προκειμένου να διαπραγματευτεί την αύξηση των προμηθειών πετρελαίου προς την πατρίδα του και να αναπληρώσει έτσι το κενό, που δημιουργείται από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Υπουργοί της κυβέρνησής του που ρωτήθηκαν σχετικά δεν διέψευσαν την πληροφορία.

Λογικό θα πει κανείς, εφόσον δεν γνωρίζει τι θα πει Σαουδική Αραβία. Κάτι που υπενθύμισε στην βρετανική κυβέρνηση η εκπρόσωπος της Διεθνούς Αμνηστίας στο Λονδίνο, Πόλλυ Πρέσκοτ. Σύμφωνα με τη δήλωσή της το αυταρχικό καθεστώς του Κόλπου επιχειρεί με το πετρέλαιο του να εξαγοράσει τη σιωπή του δυτικού κόσμου για τα εγκλήματά του.

Μόλις το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι εφαρμόζοντας τους νόμους της για την ασφάλεια του κράτους προχώρησε στην εκτέλεση 81 συνολικά καταδικασθέντων εις θάνατο, τους οποίους χαρακτήρισε ως τρομοκράτες ή άλλου είδους εγκληματίες χωρίς να νοιώσει καμιά υποχρέωση για περαιτέρω πληροφορίες. Ετσι η χώρα που θεωρείται από τις πιο σκληρές δικτατορίες του αραβικού κόσμου κατέρριψε μόλις σε μια ημέρα το περσινό της ρεκόρ των 67 εκτελέσεων μέσα σε ένα χρόνο.

Προφανώς η εποχή είναι ιδανική για ένα ξεκαθάρισμα τώρα που όλοι ασχολούνται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παραμένει ένας στενός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μάλιστα διατηρούσε και μια στενή φιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο σημερινός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι πιο «μαζεμένος» απέναντί του. Αλλωστε επί των ημερών του Μπάιντεν δημοσιεύτηκε η έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που συνδέει τον φιλόδοξο πρίγκηπα με τη στυγνή δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος πρόσφατα κάλεσε τις ΗΠΑ να μην ανακατεύονται στα εσωτερικά της χώρας του. Την εβδομάδα που έρχεται θα μπορέσει να εξηγήσει καλύτερα τι εννοεί εφόσον τελικά υποδεχτεί στο ανάκτορό του το Μπόρις Τζόνσον, τον «ειρηνοποιό του 21ου αιώνα».

Την Παρασκευή αφέθηκε ελεύθερος ο μπλόγκερΡαϊφ Μπαντάουι, ιδρυτής ενός διαδικτυακού φόρουμ, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για «προσβολή του Ισλάμ» το 2012 και αργότερα καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση και 1.000 μαστιγώματα.

Τελικά ο πόλεμος του Πούτιν και η «απεξάρτηση» των δυτικών από τα ρωσικά πετρέλαια φάινεται ότι θα δώσει την ευκαιρία να ξεπλυθούν αρκετά από τα πιο στυγνά και δολοφονικά καθεστώτα του πλανήτη. Γιατί οι Ευρωπαίοι έχουν πάνω από όλα αξίες και ιδανικά.