Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οι ισολογισμοί θα δείξουν τα υπερκέρδη
Τετάρτη, 20/04/2022

Οι ισολογισμοί των εταιρειών ενέργειας, θα δείξουν τα υπερκέρδη. Οι 4 Σύνδεσμοι Βιομηχάνων και η ΕΒΙΚΕΝ προ 20ημέρου έδειξαν πώς οι παραγωγοί ενέργειας (που είναι οι ΔΕΗ, Protergia, ΗΡΩΝ και Elpedison) κερδίζουν ανεβάζοντας τις τιμές χονδρεμπορικής πολύ υψηλότερα από όσο δικαιολογεί το κόστος τους. Γι’ αυτό και επικροτούν την πρόταση του Πρωθυπουργού για παρέμβαση στο περιθώριο κέρδους στη χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος για να σωθεί η βιομηχανία που στα σημερινά επίπεδα ενεργειακού κόστους κινδυνεύει.

Σημειώνεται ότι, στην ελληνική αγορά, η τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας διαμορφώνεται με βάση την τιμή της τελευταίας προσφοράς και αν έστω και ένας από τους 4 παραγωγούς την πραγματοποιήσει υψηλά, σε αυτή την τιμή υποχρεούνται όλοι οι προμηθευτές ρεύματος να αγοράσουν όλες τις ποσότητες της ημέρας. Επίσης, επειδή δεν υπάρχουν διμερή συμβόλαια η τιμή αυτή μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής μετακυλίεται κατά 100% στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εκτοξεύοντας το ενεργειακό κόστος κάθε μήνα και πιο ψηλά. Αντίθετα, στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα και οι υψηλές τιμές δεν καταλήγουν στους καταναλωτές και τη βιομηχανία τους.

Οι επιπτώσεις προφανείς. Η κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής προσπαθήσει να αμβλύνει τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού και χρησιμοποιώντας τα έσοδα από τις δημοπρασίες CO2. Ωστόσο, οι πηγές αυτές εξαντλήθηκαν πλήρως για την πληρωμή των επιδοτήσεων του Μαρτίου και είναι απίθανο, όπως διαπιστώνει σε έκθεσή της η ιταλική Unicredit, η κυβέρνηση να είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει παράταση των μέτρων στήριξης, χωρίς να καταφύγει σε επιλογές που θα αυξήσουν το πρωτογενές έλλειμμα -μια κίνηση που θα απαιτούσε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεδομένων των ισχυρών αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση υποστηρίζει σθεναρά την ιδέα ότι η ΕΕ πρέπει να μοιραστεί το κόστος των συνεπειών της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας, με το σκεπτικό ότι αυτό επιβαρύνει δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά των κρατών-μελών. Η ιδέα αυτή θεωρήθηκε πρόωρη από τους ηγέτες της ΕΕ που συγκεντρώθηκαν στις Βερσαλλίες τον Μάρτιο, αλλά θα μπορούσε να κερδίσει μεγαλύτερη υποστήριξη, εάν η κρίση συνεχιστεί για αρκετούς μήνες.

Υπό τα δεδομένα αυτά, οι αναλυτές, η κυβέρνηση, η ΡΑΕ, η αντιπολίτευση, αλλά κυρίως ο ίδιος ο Έλληνας καταναλωτής, οικογενειάρχης, ή επιχειρηματίας θα έχει πλήρη επίγνωση της πραγματικότητας για το τι πληρώνει κι αν πληρώνει δικαίως ή αδίκως τόσο υψηλούς λογαριασμούς ρεύματος, παρατηρώντας τα αποτελέσματα των εταιρειών ενέργειας, είτε του τελευταίου 3μήνου του 2021, που δημοσιεύονται αυτές τις ημέρες, ή του ά 3μήνου που θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Βεβαίως, η αγορά και η οικονομία θα παίρνει ανάσα κάθε φορά που σιγούν τα όπλα στο ουκρανικό μέτωπο και η προσπάθεια εξεύρεσης διπλωματικής λύσης θα εντείνεται τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο. Δεν υπάρχει αμφιβολία δε, ότι η ζημιά στην οικονομία θα παραμείνει και μένει να φανεί πόσο θα στοιχίσει στην ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας, τον τουρισμό.