Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ο Ερντογάν αλλού απειλεί, αλλού βομβαρδίζει
Πέμπτη, 16/06/2022

Την ώρα που ο δυτικός Τύπος ασχολείται με το πώς θα μεταπειστεί τελικά ο Ερντογάν να συμφωνήσει με την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ο ελληνικός αναπαράγει σενάρια περί «ύψιστης επιφυλακής» για το φόβο «θερμού επεισοδίου» ο Τούρκος Πρόεδρος υλοποιεί ένα εξίσου σημαντικό και καθόλου υποθετικό σενάριο πολέμου.

Στόχος η δημιουργία αυτής της «ζώνης μαξιλάρι» στη Βορειοανατολική Συρία, που έχει ουσιαστικά ένα διπλό στόχο. Από τη μια την εξολόθρευση ή εκτόπιση των Κούρδων από τις περιοχές αυτές, κάτι που αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη τη μεταφορά ενός εκατομμυρίου προσφύγων από τη Συρία, κάτι που θα αποσυμφορήσει την κατάσταση σε περιοχές της Τουρκίας, όπου διογκώνεται η δυσφορία εναντίον των προσφύγων.

Το σχέδιο αυτό, το οποίο άλλωστε δημόσια ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος ως «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» θα αποτελέσει μάλιστα και μια από τις βασικές του «υποσχέσεις», ενόψει των επερχόμενων εκλογών του 2023. Τα τελευταία πέντε χρόνια, ένα μεγάλο ποσοστό των Κούρδων έχει ήδη εκδιωχθεί από βασικές πόλεις της βόρειας Συρίας μετά από τρεις σαρωτικές τουρκικές επιθέσεις. Δεδομένου του ρευστού γεωπολιτικού κλίματος στην Ευρώπη, το γενικό σχέδιο του Προέδρου Ερντογάν είναι απίθανο να συναντήσει αντίσταση από τους Δυτικούς, που για μια ακόμα φορά δείχνουν ότι ο ανθρωπισμός τους που ξεχειλίζει στην περίπτωση της Ουκρανίας είναι προσανατολισμένος προς συγκεκριμένες μόνο κατευθύνσεις.

Στις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό Υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν όλες οι προετοιμασίες για την σχετική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοδυτική Συρία. Άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και μονάδες των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν το Σαββατοκύριακο στην περιοχή των συνόρων των δύο χωρών. Το πυροβολικό της Τουρκίας έπληξε τη Δευτέρα θέσεις κουρδικών ένοπλων ομάδων, που ανήκουν στην αντικυβερνητική συμμαχία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, ενώ αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας βομβάρδισαν το κουρδικό κέντρο διοίκησης στην πόλη Μαλικίγια, στην επαρχία Χασάκα.

Μια προεκλογική υπόσχεση

Η απομάκρυνση των Σύρων προσφύγων από το τουρκικό έδαφος είναι ένα θέμα που μπορεί να αξιοποιηθεί στην παρούσα φάση και να υλοποιηθεί σχετικά αθόρυβα, μακριά από το «φακό» των δυτικών ΜΜΕ. Η δυσφορία και η εχθρότητα προς τους πρόσφυγες έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Μια πολιτική που θέλει να ξεφορτωθεί τους ξένους κερδίζει έγκριση. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 500.000 Σύροι έχουν επιστρέψει οικειοθελώς στη χώρα καταγωγής τους. Ωστόσο,τα στοιχεία αυτά τελούν υπό αμφισβήτηση. Οι συνήγοροι των προσφύγων κάνουν λόγο για έναν αριθμό περίπου 80.000 προσφύγων, οι περισσότεροι από τους οποίους εκδιώχθηκαν και μετακινήθηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή με τη βία.

«Η ανακοίνωση του Ερντογάν ότι θα φέρει πίσω ένα εκατομμύριο πρόσφυγες στη Συρία εμπίπτει ξεκάθαρα στη δυναμική της περιόδου των εκλογών και είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζεται η συριακή κοινότητα από την Αγκυρα», δήλωσαν εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή. και τη Βόρεια Αφρική. Τονίζουν μάλιστα ότι το σχέδιο του Ερντογάν αποτελεί παραβίαση της υποχρέωσης της Τουρκίας, να μην αναγκάσει τους πρόσφυγες να επιστρέψουν δια της βίας.

Ο Ερντογάν μοιάζει να αδιαφορεί ακόμα και για την ανησυχία των ΗΠΑ για συγκεκριμένες περιοχές στη βορειοανατολική Συρία, όπου εξακολουθούν να στραθμεύουν Αμερικανοί στρατιώτες, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος όπως στη Χασάκα.

Πάντως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν περιορίστηκε μόνο σε συστάσεις προς την Αγκυρα δηλώνοντας ότι μια νέα επίθεση της Τουρκίας στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα. Αποφασισμένος να υλοποιήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των Κούρδων «τρομοκρατών», δήλωσε και ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στις συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, αγνοώντας συμβουλές για αυτοσυγκράτηση. Η στιγμή μοιάζει ιδανική για τον Τούρκο πρόεδρο να δημιουργήσει τετελεσμένα σε μια έτσι κι αλλιώς ξεχασμένη από τους Ευρωπαίους γωνιά του πλανήτη.