Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Το βρετανικό καλοκαίρι της δυσαρέσκειας
Δευτέρα, 01/08/2022

Το έχουν ήδη «βαφτίσει» καλοκαίρι της μεγάλης δυσαρέσκειας. Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τεράστια δυσφορία έως και οργή για την οικονομική κατάσταση στη χώρα. Ο πληθωρισμός κινείται στα επίπεδα του 9% και η αγοραστική δύναμη του μέσου Βρετανού έχει μειωθεί όσο ποτέ άλλοτε την τελευταία εικοσαετία. Αυτοί που πλήττονται ιδιαίτερα είναι οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, τον οποίο έτσι κι αλλιώς έχει αποψιλώσει η κυβέρνηση των Συντηρητικών.

Οι αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει με πρωτοβουλίες των συνδικάτων και πολλοί προφητεύουν ότι η δυσαρέσκεια θα μπορούσε να γίνει αναστάτωση ή και αναταραχή. Οι απεργίες που έμοιαζαν να έχουν εξαφανιστεί από την ημερήσια διάταξη πυκνώνουν. Αυτή τη φορά ήταν οι οδηγοί των τρένων, που τα κράτησαν ακίνητα το Σάββατο. Tην περασμένη Τετάρτη είχαν απεργήσει οι υπόλοιποι υπάλληλοι των σιδηροδρόμων καθώς ο τομέας δείχνει να είναι αυτός που ανοίγει τον χωρό των κινητοποιήσεων για ένα καλοκαίρι που εκτός των άλλων θα φέρει αλλαγές στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Ο Μπόρις Τζόνσον ήταν έτσι κι αλλιώς ανένδοτος απέναντι στους απεργούς, ενώ η φερόμενη ως φαβορί για την διαδοχή του υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δείχνει να έχει ταυτιστεί πλήρως με το ρόλο της μοντέρνας Θάτσερ. Εχει στο πρόγραμμά της την υιοθέτηση ακόμα πιο σκληρών περιορισμών για την κήρυξη απεργιών και ποινικές διώξεις για συνδικαλιστές που δε συμμορφώνονται με αυτές τις διατάξεις.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση θέλει να περάσει μια τροπολογία που θα επιτρέπει σε επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν απεργοσπάστες ακόμα και για μια ημέρα αν χρειαστεί για να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις απεργίες. Διάφοροι υπουργοί συναγωνίζονται σε δηλώσεις τους για το ποιός θα φανεί πιο αποφασισμένος να σπάσει το ηθικό των συνδικαλιστών, τους οποίους αποκαλούν εκβιαστές και όργανα των Εργατικών για να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση.

Αυτός ο ανταγωνισμός στις τάξεις των Τόρις για το ποιός θα φανεί πιο σκληρός απέναντι στα συνδικάτα φαίνεται ότι θα δυσκολέψει οποιονδήποτε διάλογο και μπορεί να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

Μια σειρά από συνδικάτα ετοιμάζουν απεργιακές κινητοποιήσεις για το διάστημα από τις 13 μέχρι τις 20 Αυγούστου, οι οποίες θα συμπέσουν χρονικά και με τους Αγώνες της Κοινοπολιτείας στην πόλη του Μπέρμινχαμ, αλλά και με την «επίσημη» έναρξη της εβδομάδας των διακοπών.