Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όταν οι «φτωχοί» αποταμιεύουν 721 εκατ. ευρώ…    
Τετάρτη, 10/08/2022

Από τη μία έχουμε αύξηση καταθέσεων των νοικοκυριών 721 εκατ. ευρώ μέσα σε μία λαίλαπα ενεργειακής κρίσεως και από την άλλη έχουμε αύξηση του ποσοστού φτώχειας! Κοινωνία των αντιφάσεων, πράγματι, η ελληνική. Αλλά δεν είναι αυτή η αλήθεια. Βεβαίως και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι έπειτα από 10 χρόνια μνημονίων και αλλοπρόσαλλων κυβερνητικών επιλογών την περασμένη 10ετία, ξαφνικά οι Έλληνες τρώνε με χρυσά κουτάλια. Όμως, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Καταρχάς, λόγω της πανδημίας και των μέτρων προφύλαξης που έλαβε η κυβέρνηση το 2020 ήταν μία εντελώς ασυνήθιστη χρονιά, που δεν προσφέρεται για διαχρονικές συγκρίσεις.

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, παρά τη μεγάλη πτώση του ΑΕΠ κατά 9,%, τα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των νοικοκυριών φαίνεται ότι ήταν αποτελεσματικά και στήριξαν σχεδόν απόλυτα το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών (μείωση μόλις 0,9%). Κάτι που ενδεχομένως εξηγεί ότι, παρά τις απανωτές φορολογικές υποχρεώσεις, έμεινε και κάτι στην… άκρη.

Σε ό,τι αφορά την αύξηση των δεικτών φτώχειας και ανισότητας που καταγράφεται για το έτος 2020, αυτή είναι συγκυριακή και οφείλεται στη δομή της ελληνικής οικονομίας. Αντανακλά το σημαντικό ποσοστό απασχόλησης σε κλάδους υπηρεσιών με υψηλό βαθμό κοινωνικής επαφής, οι οποίοι, λόγω της πανδημίας, παρέμειναν κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά το έτος 2020. Ως αποτέλεσμα, το 2020 στους κλάδους αυτούς χάθηκαν σημαντικά εισοδήματα. Λόγω της οριζόντιας παροχής οικονομικής βοήθειας ύψους 534 ευρώ τον μήνα σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων οι οποίοι τέθηκαν σε αναστολή, τα εισοδήματα μίας σχετικά μικρής ομάδας νοικοκυριών που ήταν κοντά στη γραμμή φτώχειας υποχώρησαν κάτω από αυτή, αυξάνοντας το ποσοστό φτώχειας. Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημαντική εξάρτηση από τον κλάδο των υπηρεσιών υψηλής κοινωνικής επαφής, όπως στην Ισπανία, στην Ιταλία και την Αυστρία. Ταυτόχρονα, όμως, η οριζόντια αυτή παροχή ωφέλησε πολλούς εργαζομένους -ιδιαιτέρα μερικής απασχόλησης- των οποίων τα μηνιαία εισοδήματα πριν από την πανδημία ήταν χαμηλότερα της παροχής. Ως αποτέλεσμα, το χάσμα φτώχειας, δηλαδή η μέση απόσταση των φτωχών από τη γραμμή φτώχειας μειώθηκε από 27,3% σε 26,4%.

Το 2021 η ελληνική οικονομία ανέκαμψε εντυπωσιακά. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 8,3% και η απασχόληση αυξήθηκε κατά περίπου 200.000, ξεπερνώντας για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια το φράγμα των 4 εκατομμυρίων. Αυτό βοήθησε στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών: Σύμφωνα με την έρευνα, και με έτος αναφοράς πλέον το 2021, το ποσοστό του πληθυσμού σε υλική στέρηση που είχε αυξηθεί ελαφρά από 16,2% το 2019 σε 16,6% το 2020, το 2021 καταγράφει σημαντική μείωση σε 14,8%. Αυτή η εξέλιξη προδικάζει και την πλήρη αναστροφή της αύξησης των δεικτών φτώχειας και ανισότητας που καταγράφηκε το 2020, για το έτος 2021, όταν τα σχετικά στοιχεία εισοδήματος γίνουν διαθέσιμα.

 

ΥΓ.: Eπί του πιεστηρίου… Εντυπωσιακά υψηλά τα αποτελέσματα της Mytilineos για το α’ 6μηνο. Σημειώνουμε μόνο το εξής: Αύξηση 116% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε 166 εκατ. έναντι 77 εκατ. το α’ εξάμηνο του 2021.