Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σε ομηρία
Τετάρτη, 12/10/2022

Στις ΗΠΑ, άρκεσαν 8χιλ. θέσεις εργασίας  περισσότερες από τις αναμενόμενες για να προεξοφλήσουν οι αγορές ότι η Federal  θα συνεχίσει το Νοέμβριο τις επιτοκιακές αυξήσεις της κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. αναλώθηκε στην παρακολούθηση της αντιπαράθεσης  Ερντογάν-Μητσοτάκη και μετέφερε τις δύσκολες αποφάσεις για τα ενεργειακά, όπως τον καθορισμό πλαφόν στο φυσικό αέριο και την έκδοση ευρωομολόγου, για  την επόμενη σύνοδο. Η μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ οδηγεί σε νέα αύξηση της τιμής του βαρελιού στο  brent και στο αργό. Και η Ουκρανική κρίση περνάει σε μια άλλη ακόμη πιο κρίσιμη φάση, καθώς η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας οδηγεί σε εκτόξευση ομοβροντίας πυραύλων σε ουκρανικές πόλεις ως αντίποινα, με το Πρόεδρο Μπάιντεν να δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η χρήση πυρηνικών όπλων !

Με τα παραπάνω δεδομένα, το ΔΝΤ αλλά και οι επενδυτικοί οίκοι επαναλαμβάνουν την προειδοποίηση για επερχόμενη ύφεση στην παγκόσμια οικονομία στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 και στο επόμενο έτος. Με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν την πλαγιοκαθοδική τους κίνηση και τις αποδόσεις των ομολόγων να αναρριχώνται καθοδηγούμενα από τους 10ετείς βρετανικούς τίτλους που οι αποδόσεις τους  έφτασαν το 4,47% παρά την παρέμβαση της Τράπεζας  της Αγγλίας, συμπαρασύροντας τα ιταλικά στο 4,71%.

Αναπόφευκτα, συμπαρασύρονται και οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών τίτλων που αγγίζουν το 5% παρά το γεγονός ότι ο ελληνικός προϋπολογισμός καταγράφει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και τα χαρακτηριστικά το ελληνικού χρέους (χαμηλότοκο και μακροπρόθεσμο) δύσκολα μπορεί να διαταράξουν την αξιοπιστία του. Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από ένα ανοδικό διήμερο στο ξεκίνημα του τελευταίου τριμήνου, επανήλθε στη γνώριμη συμπεριφορά του: συναλλακτική απαξίωση αλλά και ανθεκτικότητα καθώς ο Γενικός Δείκτης κινείται σε στενό εύρος, με τις 805 μονάδες να συνιστούν ισχυρή στήριξη και τις 825 μονάδες την πλησιέστερη αντίσταση. Από την άλλη πλευρά, η διατήρηση της ίδιας βαθμολόγησης από τη Fitch συνοδεύθηκε από εκτίμηση για είσοδο της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση το 2023 (-0,2% στο ΑΕΠ) θεωρώντας ότι δεν θα επαναληφθεί μια ακόμη θετική τουριστική περίοδος και δεν θα συντελεστεί επενδυτική έκρηξη, όπως προαναγγέλλεται από το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Την ίδια ώρα, η Lamda ανακοινώνει τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την υλοποίηση των Mall στη Βουλιαγμένης, επένδυση ύψους  €350 εκ. και ο όμιλος Grimaldi εξαγοράζει με γενναιόδωρο τίμημα τον λιμένα της Ηγουμενίτσας αναγνωρίζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές του.

Ωστόσο, παρά τις ελπιδοφόρες ενδείξεις για συνέχιση της μεγέθυνσης και το 2023 στην ελληνική οικονομία, η ουκρανική κρίση αλλά και η ένταση στα ελληνοτουρκικά μπορούν να διαμορφώσουν δεδομένα που θα ανατρέψουν το θετικό σενάριο. Η μέχρι τώρα ανθεκτικότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου συνιστά σοβαρή ένδειξη ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να συνεχίσει να εκπλήσσει με τις επιδόσεις της παρά το γενικευμένο consensus των παρατηρητών, συμπεριλαμβανομένου και του αφιερώματος του Economist, ότι η παγκόσμια οικονομία οδηγείται προς την ύφεση.