Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όλα τα βλέμματα στην Fed
Τετάρτη, 02/11/2022

Με κέρδη 10,26% για το Γενικό Δείκτη και +18,3% για τις τράπεζες ο Οκτώβριος ήταν ο καλύτερος μήνας για το δεκάμηνο και πιθανότατα για ολόκληρο το 2022, όταν μόλις πριν ένα μήνα υποχωρούσε κάτω από τις 800 μονάδες (στις 792,90 μονάδες στις 30/9). Με το Γ.Δ. να αναμετράται με επιτυχία με τις 870 μονάδες, προσώρας τουλάχιστον, καθώς το ελληνικό χρηματιστήριο ήταν αδικαιολόγητα υπερπουλημένο και είχαν αγνοηθεί  τόσο τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών για το 1ο εξάμηνο όσο και o υψηλός ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ για το 1ο εξάμηνο με τους οίκους να συνομολογούν σε επίδοση περί το +6% για το 2022. Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται ωστόσο είναι: η ανοδική κίνηση του Οκτωβρίου συνιστά ένα μίνι ράλι ανακούφισης που ολοκλήρωσε τον κύκλο ή συνιστά μέρος μιας παρατεταμένης ανοδικής κίνησης που θα ξεδιπλωθεί σε ολόκληρο το 4ο τρίμηνο του έτους (year-end rally) ;

Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας συνηγορούν προς την εκτίμηση ότι η  ανοδική  κίνηση μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρις ότου μηδενιστούν οι φετινές απώλειες του Γ.Δ. (στις 893,34 μονάδες στις 31/12/2021). Το ΑΕΠ συνέχισε και στο 3ο τρίμηνο την ανοδική του κίνηση και η ΕΛΣΤΑΤ θα αναγγείλει στις 7/12 επίδοση πάνω από το 7%. Οι επιδόσεις της βιομηχανικής παραγωγής, των επενδύσεων, του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, των εξαγωγών και των τουριστικών εσόδων είναι ικανοποιητικές ενώ εντυπωσιακό  ήταν και το ύψος των  καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά & επιχειρήσεις) που αυξήθηκαν κατά €2,3 δις. το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο και έφτασαν τα €185 δις. (+6,2% ετησίως)!

Όμως, οι μαύροι κύκνοι του διεθνούς περιβάλλοντος είναι πάντα παρόντες. Η Ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη με το ενεργειακό ζήτημα να απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να φτάνει το 10,7% τον Οκτώβριο. Είναι επομένως σχεδόν βέβαιο ότι ο Κεντρικές Τράπεζες, η ΕΚΤ και η Federal αλλά και οι άλλες,  θα συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις μέχρι ότου τιθασευτεί ο πληθωρισμός, φτάσει δηλαδή στο 2% και πάλι κατά την Κριστίν Λαγκάρντ. Εναλλακτικά, τα παρεμβατικά επιτόκια θα αυξάνονται μέχρις ότου τα πραγματικά επιτόκια, δηλαδή τα ονομαστικά μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, γίνουν πάλι θετικά. Και αυτό θα απαιτήσει μια παρατεταμένη περίοδο αναπροσαρμογών που θα κλιμακωθεί ίσως σε ολόκληρο  το 2023!

Σαν αποτέλεσμα, η συνέχιση του χαμηλού βαθμού ορατότητας του περιβάλλοντος και η οιονεί βεβαιότητα για ψηλότερα επιτόκια, αναμένεται να οδηγήσουν πολλές περιοχές του πλανήτη σε ύφεση. Η Ε.Ε. αναμένεται να είναι μια από αυτές και το +0,2% της αύξησης του ΑΕΠ στο 3ο  τρίμηνο έναντι του 2ου θα είναι ίσως η τελευταία θετική επίδοση. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν και οι δείκτες των αγορών αναπόφευκτα θα κινηθούν πλαγιοκαθοδικά, ενώ παρατηρητές όπως ο Ρουμπινί θεωρούν ότι τότε μπορεί να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για σοβαρές αναταράξεις στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον.

Εν μέσω αυτών των δεδομένων, η πιθανολογούμενη διαφοροποίηση της ελληνικής οικονομίας για το 2023 με το ΑΕΠ να καταγράφει αξιοσημείωτα θετικές επιδόσεις (2-3%) λόγω κυρίως της συνέχισης της διενέργειας δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων και επανάληψης υψηλών ταξιδιωτικών εισπράξεων, καλείται να πείσει την επενδυτική κοινότητα για θετική ψήφο εμπιστοσύνης και για ελληνικούς τίτλους. Την ίδια ώρα, η Ελλάδα έχει κάνει άλμα 16 θέσεων παγκοσμίως στην κατάταξή της στο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον από το τέλος του 2019 μέχρι σήμερα,  σύμφωνα με την Economist Intelligence Unit. Θα ήταν μάλλον αισιόδοξο να θεωρήσουμε ότι τα παραπάνω συνιστούν επαρκείς λόγους για ένα year-end rally με στόχο την προσέγγιση των 900 μονάδων ενόσω το διεθνές περιβάλλον δεν αλλάζει και τα γεωπολιτικά δεδομένα  της περιοχής μας παραμένουν βεβαρημένα μην επιτρέποντας στους επενδυτικούς οίκους να δώσουν την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία. Θα χρειαστεί πιθανότατα χρόνος μέχρις ότου το ιδιαίτερα εξαρτημένο από τα ξένα κεφάλαια αλλά ελπιδοφόρο ελληνικό χρηματιστήριο απελευθερωθεί από τις συνθήκες ομηρείας που το χαρακτηρίζουν…