Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Σομαλία
Πέμπτη, 10/11/2022

Περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία κινδυνεύουν από την πείνα, προειδοποίησε αυτές τις ημέρες η οργάνωση ανθρωπιστικής βοήθειας «Action Against Hunger». Χωρίς σημαντική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός θα μπορούσε να κηρυχτεί και επισήμως σε μεγάλες περιοχές της χώρας ήδη από τον Οκτώβριο. Η σχετική έκθεση προετοιμάζεται από μια ομάδα ανεξάρτητων διεθνών εμπειρογνωμόνων για λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών σε μια χώρα που βιώνει τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και την δολοφονική μανία της τζιχαντιστικής οργάνωσης «Σεμπάμπ» με τις ΗΠΑ να περιορίζονται απλώς σε στοχευμένα χτυπήματα εναντίον της.

Λιμός που προκαλείται από την ξηρασία και τη βία

Η κρίση πείνας πυροδοτήθηκε από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 40 ετών. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη βία σε πολλές περιοχές της χώρας και οι μαζικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων επιδεινώνουν την κατάσταση. Συνολικά περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι στη Σομαλία εξαρτώνται απολύτως από την επισιτιστική βοήθεια. «Αν δεν βρέξει τον επόμενο μήνα, θα υπάρξει λιμός», αναφέρει ο Αχμέντ Χαλίφ, διευθυντής του Action Against Hunger στη Σομαλία, από το Μογκαντίσου. «Το φαγητό γίνεται όλο και πιο δυσεύρετο ή δεν είναι πλέον προσιτό για τους ανθρώπους. Όλο και περισσότεροι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με την ασύλληπτη για μας απόφαση να επιλέξουν σε ποιο παιδί θα δώσουν φαγητό - και ποιο θα μπορούσε να πεθάνει».

Πολλά από τα παιδιά που έρχονται στα κέντρα της οργάνωσης είναι σοβαρά υποσιτισμένα και απειλούνται με λιμοκτονία. Μια μητέρα στην περιοχή Burhakaba άφησε το σπίτι της αναζητώντας τροφή και βοήθεια για το παιδί της. Το μωρό πέθανε στην πλάτη της. Αυτή δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Συμβαίνει σε πολλές μητέρες. Πολλοί θάνατοι απλώς δεν αναφέρονται όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης.

Τα στοιχεία που παραθέτουν είναι συγκλονιστικά. Περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών υποσιτίζονται οξύτατα. Το 68,6% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Περίπου τρία εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει εξαιτίας της ξηρασίας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους αναζητώντας τροφή και νερό. 6,4 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή αποχέτευση, και απειλούνται από τη χολέρα και άλλες επικίνδυνες γαστρεντερικές ασθένειες.

Ανεπαρκής βοήθεια από τη Δύση

«Τα κέντρα μας είναι κατακλυσμένα και συχνά στερούνται επαρκών προμηθειών, κρεβατιών, προσωπικού ή φαρμάκων. Χρειαζόμαστε επειγόντως περισσότερους πόρους για να σώσουμε ζωές, να αποτρέψουμε άσκοπους θανάτους», επισημαίνει ο Χαλίφ.

Κριτική ασκείται σε πολλές δυτικοευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι ενώ η πείνα θερίζει στο Κέρας της Αφρικής, αυτές περικόπτουν την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο ειδικός απεσταλμένος της χώρας στον ΟΗΕ έκρουσε στα μέσα Σεπτεμβρίου τον κώδωνα του κινδύνου. Εξακολουθεί να υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της ανθρωπιστικής βοήθειας, που έχουν υποσχεθεί οι χώρες και των αναγκών της Σομαλίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δεσμεύσεις οι οποίες αντιστοιχούν στο 60% του 1,4 δισεκ. δολαρίων, απαραίτητων για τη χρηματοδότηση του ανθρωπιστικού σχεδίου. Ωστόσο αν η επόμενη εποχή των βροχών, που ξεκινά το φθινόπωρο, είναι πιο ξηρή από το συνηθισμένο, οι ανάγκες θα αυξηθούν κι άλλο.