Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Υπέρβαση
Παρασκευή, 25/11/2022

Το πυραυλικό κτύπημα στην Πολωνία πάγωσε τις αγορές που πιθανολόγησαν σενάριο κλιμάκωσης του πολέμου στην Ευρώπη. Όμως, σύντομα η Πολωνία αποδέχθηκε την «εκδοχή του λάθους» κατά την εκτόξευσή του από Ουκρανικό έδαφος και οι αναταράξεις στις αγορές σταμάτησαν. Παράλληλα, Federal και ΕΚΤ δεν σταματούν να υπενθυμίζουν ότι θα συνεχίσουν τις αυξήσεις των παρεμβατικών τους επιτοκίων, με την κρυφή ελπίδα των αγορών να συνεχιστεί η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ώστε να ολοκληρωθεί ο αυξητικός κύκλος ανόδου των επιτοκίων το συντομότερο. Σενάριο που θα οδηγήσει σε απομάκρυνση της επέλευσης ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, με την Ευρώπη να περιλαμβάνεται σε αυτή την προοπτική καθώς πλήττεται ιδιαίτερα από τις υψηλά διατηρούμενες τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Επι του παρόντος, οι περισσότεροι αναλυτές πιθανολογούν ότι η αναζήτηση ενός συμβιβασμού μέσω του διαλόγου για την Ουκρανική κρίση δεν αποτελεί μια επικείμενη προοπτική. Σαν αποτέλεσμα, στις διεθνείς αγορές κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα. Επομένως, το ενδεχόμενο μιας ανοδικής κίνησης ενόψει του κλεισίματος των βιβλίων στο τέλος Νοεμβρίου να αδυνατίζει. Μάλιστα, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, επαναφέρει το ενδεχόμενο αυξημένων περιοριστικών μέτρων, κατεβάζοντας σαν αποτέλεσμα χαμηλότερα τον πήχη της ανάπτυξης για την οικονομία-λοκομοτίβα της παγκόσμιας οικονομίας. Ταυτόχρονα, τα πάνω από $3 δις. ανεξόφλητα χρέη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX προκαλούν μεγάλες ζημιές σε πάνω από 1 εκ. πελάτες υπενθυμίζοντας ότι ο επενδυτικός κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός όταν τα θεμελιώδη των επενδυτικών επιλογών είναι σαθρά ή αμφιλεγόμενα και ο χρονικός ορίζοντας των τοποθετήσεων βραχύβιος.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η αναμέτρηση του Γ.Δ. με τις 900 μονάδες διακόπηκε ελέω του πυραυλικού κτυπήματος στην Πολωνία. Όμως, μια σειρά από λόγους επαναφέρουν τον Γ.Δ. και πάλι πάνω από τις 890 μονάδες: η Εθνική και η Πειραιώς ολοκλήρωσαν επιτυχώς ομολογιακές εκδόσεις με €500 εκ και €350 εκ. με αποδόσεις 7,5% και 8,5%, θωρακίζοντας τα κεφάλαιά τους ενόψει των stress tests του επόμενου έτους. Η Wood αναβάθμισε τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών ενώ την ψήφο εμπιστοσύνης για τις ελληνικές τράπεζες για την ανθεκτικότητα και τις ευοίωνες προοπτικές προσέθεσε και η Morgan Stanley. Παράλληλα, ο προϋπολογισμός για το 2023, προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,8%, επενδύσεις στο +15,5%, πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ και υποχώρηση του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης στο 159,3%. Εξελίξεις που στο βαθμό που υλοποιηθούν διασφαλίζουν την επενδυτική βαθμίδα για την ελληνική οικονομία που ωστόσο θα δοθεί πιθανότατα με την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, το αργότερο ως τις αρχές του καλοκαιριού. Ενόψει των παραπάνω, η συντήρηση της συναλλακτικής υποτονικότητας δεν επιτρέπει τη διατηρήσιμη αναρρίχηση πάνω από τις 900 μονάδες καθώς παραμένουν οι πολλαπλές αβεβαιότητες που συντηρούν την απροθυμία για ανάληψη αυξημένων επενδυτικών κινδύνων, προσπερνώντας προσώρας τα ελκυστικά στοιχεία ελληνικών επενδυτικών επιλογών.