Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
H Κριστίν έχει δίκιο…
Σάββατο, 25/03/2023

Οι τελευταίες εξελίξεις στο διεθνή τραπεζικό κλάδο, δείχνουν ότι η ΕΕ εξακολουθεί να είναι κάπως ευάλωτη σε κραδασμούς, δεδομένου ότι έχει μια νομισματική ένωση εντός της ευρωζώνης, όπου 20 έθνη μοιράζονται το ευρώ, αλλά δεν έχει μια δημοσιονομική ένωση… Η δημοσιονομική πολιτική εξακολουθεί να είναι ευθύνη των επιμέρους κυβερνήσεων και όχι ενός μόνο οργανισμού.

Στον απόηχο του σοκ του 2008, οι ευρωπαϊκές τράπεζες υπέστησαν μαζική αναδιάρθρωση και έπρεπε να ενισχύσουν σημαντικά τους ισολογισμούς τους. Ας θυμηθούμε ότι η τραπεζική ένωση είναι ένα σύνολο νόμων που θεσπίστηκαν το 2014 για να καταστήσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες πιο ισχυρές. Η συζήτηση ήταν πολιτικά ευαίσθητη, αλλά η πραγματικότητα ότι τα υψηλά επιτόκια ήρθαν για να μείνουν την έχει κάνει ακόμη πιο πιεστική.

Η ιδέα, λοιπόν, για μια πραγματική ένωση κεφαλαιαγορών είναι να διευκολυνθεί ο δανεισμός σε ολόκληρη την περιοχή, όπου συχνά η εθνική γραφειοκρατία μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι, όντως, ισχυρός επειδή εφαρμόσθηκαν σε όλους μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συγκεντρώθηκαν για τη συνήθη σύνοδό τους στο τέλος του τριμήνου. Όπως ήταν φυσικό, η γεωπολιτική κυριάρχησε την πρώτη ημέρα των συνομιλιών, αλλά η τραπεζική αναταραχή κατέληξε να είναι στο επίκεντρο. Αυτό συνέβη, ιδίως, καθώς οι συνομιλίες των ηγετών εξελίσσονταν παράλληλα με το απότομο ξεπούλημα των μετοχών της Deutsche Bank.

Εν όψει της συγκέντρωσης, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την έλλειψη ρυθμιστικών ελέγχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πρωτοεμφανίστηκε η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή. Ήταν νευρικοί για πιθανή μετάδοση στον τραπεζικό τους τομέα, κυρίως καθώς δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονταν στα βάθη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Τώρα, μάλλον το γνωρίζουν πως δεν έχουν άλλη επιλογή και ούτε πολύ χρόνο για να αντιδράσουν σε κάθε νέο κλυδωνισμό. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είπε γενικόλογα, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό, ενώ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επισήμανε  ότι η ευρωζώνη είναι ανθεκτική επειδή έχει ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και σταθερή ρευστότητα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι: «Πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Απαιτείται επίσης περαιτέρω δουλειά για τη δημιουργία μιας πραγματικά ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς». Και έχει δίκιο…