Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Σάββατο, 01/04/2023

Η ΕΕ συμφώνησε σε έναν νέο στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 42,5% έως το 2030. Περισσότερο από ενάμιση χρόνο αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (REDIII) και, μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με τo Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, επετεύχθη προσωρινός συμβιβασμός στις 30 Μαρτίου 2023. Το REDIII είναι ένα κεντρικό κομμάτι του πακέτου «Fit for 55» της ΕΕ για τους νόμους για την ενέργεια και το κλίμα και θα διαμορφώσει ουσιαστικά την πορεία της ΕΕ προς την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Τα κράτη μέλη έχουν δεσμευτεί να επιτύχουν συλλογικά μερίδιο τουλάχιστον 42,5% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της ΕΕ έως το 2030. Υπάρχει επίσης μια επιλογή για επιπλέον ενδεικτική συμπλήρωση 2,5% που αυξάνει τον συνολικό στόχο στο 45%.

Αν και η συνάφεια της ενδεικτικής συμπλήρωσης είναι αμφίβολη, ο συνολικός στόχος εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτος. Είναι σχεδόν διπλάσιο από το σημερινό μερίδιο ΑΠΕ της ΕΕ (21,8% το 2021) και αυξάνει σημαντικά τη φιλοδοξία του 2030 σε σύγκριση με τον στόχο REDII (τουλάχιστον) 32% ΑΠΕ έως το 2030.

Για το REDIII, η Κομισιόν είχε αρχικά προτείνει στόχο 40%, ο οποίος βρισκόταν ήδη στο ανώτερο άκρο μιας προηγούμενης εκτίμησης επιπτώσεων. Η διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει επιδράσει καταλυτικά στην ΕΕ να κατανοήσει πραγματικά τον κεντρικό ρόλο των ΑΠΕ στην ενεργειακή ασφάλεια και αναμφισβήτητα κατέστησε δυνατή αυτή τη συμφωνία.

Σε αντίθεση με αυτό που υποδηλώνει ο τίτλος της οδηγίας, το REDIII καλύπτει περισσότερα από την παραγωγή ΑΠΕ. Το πεδίο εφαρμογής του REDIII επεκτάθηκε σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις, καθώς οι τομείς ζήτησης καλύπτονται πλέον πιο ολοκληρωμένα. Η Οδηγία περιλαμβάνει πολλούς επιμέρους στόχους για τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη θέρμανση και ψύξη και τα κτίρια, όλοι προσανατολισμένοι προς τον συνολικό στόχο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του 42,5% έως το 2030.

Συγκεκριμένα, η υποχρέωση επίτευξης του στόχου βαρύνει συχνά τα ίδια τα κράτη μέλη. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις οι στόχοι στους παράγοντες της αγοράς μέσω ποσοστώσεων ή υποστηρίζονται από ένα μενού διαθέσιμων μέσων πολιτικής. Για παράδειγμα, τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα ανανεώσιμα καύσιμα μη βιολογικής προέλευσης (RFNBOs) αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 42% του υδρογόνου που χρησιμοποιείται για τελικούς ενεργειακούς και μη ενεργειακούς σκοπούς στη βιομηχανία έως το 2030. Μέχρι το 2035, το μερίδιο πρέπει να αυξηθεί σε 60%.

Η φιλοδοξία που διέπει αυτόν τον δεσμευτικό στόχο είναι σημαντική, όμως δεν τίθεται άμεσα στη βιομηχανία, αλλά μάλλον στις κυβερνήσεις. Σε λίγα μόλις χρόνια, τα κράτη μέλη πρέπει να δημιουργήσουν ρυθμιστικές συνθήκες για την ανάδυση πράσινων οικονομιών υδρογόνου που επιτρέπουν την ανάπτυξη της προσφοράς, της ζήτησης και των υποδομών υδρογόνου. Αυτός ο μετασχηματισμός θα είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, όπως αντικατοπτρίζεται από την προηγούμενη έντονη διαμάχη σχετικά με το να επιτραπεί στο υδρογόνο με χαμηλές εκπομπές άνθρακα από την πυρηνική ενέργεια να συνυπολογιστεί στον στόχο του ανανεώσιμου υδρογόνου. Ο συμβιβασμός REDIII απορρίπτει αυτήν την επιλογή, αλλά παρέχει κάποια ευελιξία: οι χώρες που επιτυγχάνουν το στόχο αναφοράς ΑΠΕ για το 2030 και έχουν χαμηλά μερίδια ορυκτών ενέργειας στη βιομηχανία λαμβάνουν έκπτωση στον στόχο υδρογόνου 42%. Με έκπτωση ή όχι, η απόφαση σχετικά με τα συγκεκριμένα μέτρα που λαμβάνονται για τη διασφάλιση της επίτευξης του στόχου επαφίεται στα κράτη μέλη. Τα κράτη μέλη πρέπει τώρα να εφαρμόσουν τα σωστά μέτρα για να επιτύχουν τους φιλόδοξους στόχους τους και να το κάνουν γρήγορα.

Το κλειδί για να καταστεί δυνατή η ανάπτυξη ΑΠΕ για την επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και ο καθορισμός κατάλληλων περιοχών, μια τρομερή πρόκληση. Η ανάπτυξη αντλιών θερμότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη παράλληλα με την απαιτούμενη ανακαίνιση κτιρίων θα είναι εξίσου δύσκολη. Και, φυσικά, πρόσθετα μέτρα στους άλλους επιμέρους τομείς που έχουν προσδιοριστεί θα είναι επίσης εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν.

Αυτό θέτει τον Κανονισμό Διακυβέρνησης στο επίκεντρο της διασφάλισης της επίτευξης του στόχου της ΕΕ. Επί του παρόντος, η Κομισιόν είναι υποχρεωμένη από τον κανονισμό να συγκεντρώνει και να αξιολογεί τα εθνικά σχέδια και τις εκθέσεις προόδου για την ενέργεια και το κλίμα των κρατών μελών και τα μέτρα που παρουσιάζονται σε αυτές για να παρακολουθεί εάν η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων ΕΕ 2030.

Ωστόσο, η κύρια αδυναμία του κανονισμού είναι η σχετικά ήπια εντολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργοποιήσει πραγματικές αλλαγές σε περίπτωση που τα κράτη μέλη παρουσιάσουν ανεπαρκή πρόοδο. Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στην Επιτροπή  να προτείνει στα κράτη μέλη και τελικά να χρησιμοποιήσει «την εξουσία της σε επίπεδο Ένωσης» (αν και αυτό δεν ορίζεται περαιτέρω). Το κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό για να διασφαλιστεί η επίτευξη των νέων, φιλόδοξων στόχων είναι αμφίβολο. Η επικείμενη αναθεώρηση του Κανονισμού Διακυβέρνησης το 2024 ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσει ουσιαστικά την εντολή της ΕΚ ώστε να αντικατοπτρίζει σωστά ότι η επίτευξη των νέων στόχων θα είναι δύσκολη.

Συνολικά, το REDIII επιδεικνύει πολύ υψηλό επίπεδο φιλοδοξίας. Αυτό μπορεί αναμφισβήτητα να μην ήταν δυνατό πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας, καθώς η ενεργειακή κρίση που ακολούθησε έκανε την ΕΕ να συνειδητοποιήσει τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΑΠΕ στην ενεργειακή ασφάλεια. Η πραγματική πρόκληση είναι η εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων στα κράτη μέλη για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ. Αυτό πρέπει να γίνει όσο εξελίσσονται οι συνθήκες-πλαίσιο για επενδύσεις ΑΠΕ και, εν τέλει, την επίτευξη του στόχου. Η επερχόμενη νομοθεσία, όπως η αναθεώρηση του κανονισμού για τη διακυβέρνηση, θα είναι καίριας σημασίας. Τουλάχιστον εξίσου σημαντική θα είναι η μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συναφείς αναρτήσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση - Συμβούλιο
Το Συμβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες που θα βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων ...
Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΙΕΑ)
  Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να μειωθεί κατά 3% το 2023 στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων ...
Με προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατ. ευρώ
Το έργο της Agritech EU, «Digital Agriculture for Sustainable Development», βρίσκεται σε εξέλιξη. Με προϋπολογισμό περίπου 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ...
Ψηφιακός Μετασχηματισμός - Έρευνα
Το Παρατηρητήριο του ΣΕΒ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό ολοκλήρωσε πρωτογενή έρευνα με σκοπό τη χαρτογράφηση των αναγκών, προτεραιοτήτων και ...
Έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της ΕΕ
Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στην Κίνα δυσκολεύονται περισσότερο να δραστηριοποιηθούν στη χώρα, ακόμη και μετά την επάνοδο της χώρας στην ...
Συμβούλιο - 11ο πακέτο
Εκατοντάδες δεξαμενόπλοια θα μπορούσαν να αποκλειστούν από τα ευρωπαϊκά λιμάνια στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για την καταστολή των ...
Βρυξέλλες - COP28
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να δημιουργήσουν υποστήριξη ενόψει της φετινής συνόδου κορυφής ...
Οι αγορές αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ άρχισαν να ομαλοποιούνται στα τέλη του 2022 μετά την αστάθεια που ...
Είναι λογικό η ΕΕ να πρωτοπορεί στη μετάβαση σε μια μετα-αναπτυξιακή κοινωνία.  Ως θέμα οικολογικής δικαιοσύνης καθόσον οι χώρες ...