Οι εκθέσεις για τις ευοίωνες προοπτικές των ελληνικών εταιρειών συνεχίζοντας αδιάλειπτα: με την J.P.Μorgan να θεωρεί την Alpha Bank στις 10 κορυφαίες επενδυτικές επιλογές για την το σύνολο της περιοχής CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Την Morgan Stanley να επισημαίνει ότι ο πολλαπλασιαστής (το P/E δηλαδή) των μετοχών του MSCI υπολείπεται αισθητά (discount μέχρι 31%) των αντίστοιχων πολλαπλασιαστών των ευρωπαϊκών μετοχών και εκείνων των αναδυομένων αγορών σύμφωνα με την αναμενόμενη κερδοφορία. Και τη Goldman Sachs να εκτιμά ότι αναμένεται φέτος θεαματική αύξηση των καθαρών τόκων στα φετινά μεγέθη τους σε συνέχεια των αναπροσαρμογών των επιτοκίων που συντελείται και τη Citi να αναβαθμίζει στα 37 ευρώ την τιμή στόχο για το Μυτιληναίο. Παράλληλα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 1ο πεντάμηνο παρουσιάζει θεαματικό πρωτογενές πλεόνασμα, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό των αυξημένων φορολογικών εσόδων αλλά και των εισπράξεων ευρωπαϊκών κονδυλίων από το ΠΔΕ.
Ωστόσο, η νηοπομπή των συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων έχει ήδη οδηγήσει τον Γ.Δ. σε αλλεπάλληλα ρεκόρ έτους με την επίδοση των 1277,56 μονάδων της Παρασκευής να καταγράφει ρεκόρ 9ετίας και το Χ.Α. να είναι πρωταθλητής όλων των αγορών. Έχοντας προεξοφλήσει σε σημαντικό τις θετικές επερχόμενες εξελίξεις τόσο στα μακροοικονομικά μεγέθη και ιδιαίτερα στο ΑΕΠ όσο και στα εταιρικά μεγέθη για το τρέχον έτος. Δημιουργούνται επομένως προϋποθέσεις για καταγραφή μέρους τουλάχιστον των κερδών από τους επενδυτές με δεδομένο ότι ο επενδυτικός κίνδυνος ουδέποτε μηδενίζεται και έκτακτοι παράγοντες μπορούν να διαφοροποιήσουν τα διαγραφόμενα αισιόδοξα σενάρια για την ελληνική οικονομία. Σαν αποτέλεσμα, μια διορθωτική κίνηση του Γ.Δ. είναι ενδεχόμενη, με τις 1.240 μονάδες να αποτελούν την πλησιέστερη στήριξη και τις 1.340 την πλησιέστερη αντίσταση. Την ίδια ώρα, οι εκλογές της Κυριακής πιθανολογείται με βάση τις δημοσκοπήσεις ότι θα επιτρέψουν στο κυβερνών κόμμα να καταγράψει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κάτι που θα του επιτρέψει τη συνέχιση της διακυβέρνησης με αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Στο διεθνές περιβάλλον, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου θα ολοκληρώσουν τον ανοδικό κύκλο των επιτοκίων σε συνέχεια της νέας αύξησης που αποφάσισε η ΕΚΤ διαμορφώνοντας το κόστος οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% για τις εμπορικές τράπεζες. Προκαλείται έτσι εύλογος προβληματισμός για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες των αυξανόμενων επιτοκίων για την ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται ήδη σε συνθήκες τεχνικής ύφεσης. Την ίδια ώρα, η Federal διακόπτει προσωρινά πιθανότατα τις δικές της αυξήσεις αναμένοντας τα νέα δεδομένα στα μακροοικονομικά μεγέθη (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ανεργία) για να καθορίσει τη στάση της στη συνέχεια. Παράλληλα, η συνάντηση του Προέδρου Σι με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν διαμορφώνει προϋποθέσεις συνεννόησης των υπερδυνάμεων στο πλαίσιο του νέου πολυπολικού παγκόσμιου σκηνικού, απομακρύνοντας την πιθανότητα κλιμάκωσης των συγκρούσεων και ενός νέου ψυχρού πολέμου. Εξελίξεις ευεργετικές για την παγκόσμια οικονομία και τις προοπτικές της και κατ’ επέκταση για την πορεία των διεθνών αγορών, σε μια περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο αναμένει την επενδυτική βαθμίδα και τη μετάταξή του στις ανεπτυγμένες αγορές το επόμενο έτος.