Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Ποδήλατο
Δευτέρα, 26/02/2024

Σωστή κίνηση αλλά σε λάθος πόλη. Η Αττική δεν έχει ποδηλατοδρόμους. Ας το καταλάβουν επιτέλους υπουργοί, δήμαρχοι και άλλοι φορείς που μας «φουσκώνουν» με λόγια του αέρα και ζητούν από τους οραματιστές μιας πόλης χωρίς καυσαέρια να συμβάλλουν στην προσπάθεια της κυκλοφορίας χωρίς ρύπους.

Επειδή, λοιπόν, κάποιοι από τον Δήμο της Αθήνας -που αποχωρεί σε λίγες ημέρες- διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η Αθήνα έχει ποδηλατοδρόμους, θα θέλαμε να μας τους υποδείξουν προτού αποχωρήσουν. Και αν εννοούν ένα πρόχειρο δρομάκι που έχουν κάνει στο Θησείο, θα θέλαμε να επισκεφθούν όχι την Ολλανδία, αλλά τη Γερμανία. Όχι το Άμστερνταμ, που παίρνει άριστα για τη χρήση των ποδηλάτων από τους κατοίκους, αλλά το Αμβούργο. Όπου εκεί οι πολίτες χρησιμοποιούν χειμώνα και καλοκαίρι, με βροχή ή χιόνι, τα ποδήλατά τους. Όχι για να κάνουν οικονομία και να μην πληρώνουν εισιτήριο στα ΜΜΜ, αλλά γιατί έμαθαν να σέβονται το περιβάλλον. Όμως και το κράτος, σεβόμενο τους φορολογούμενους πολίτες, έχει φτιάξει ειδικούς δρόμους αποκλειστικά για ποδήλατα, με διαφορετικό χρώμα για να είναι ορατοί σε όλους όσοι κυκλοφορούν, και με ασφαλτοτάπητα που δεν γλιστράει.

Εκεί, λοιπόν, που εκπρόσωποι της Πολιτείας σέβονται το περιβάλλον υπάρχει το πνεύμα του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού. Οι πολίτες μεγαλώνουν με αυτά τα πρότυπα. Μαθαίνουν να φοράνε το κράνος από μωρά. Σέβονται τον ΚΟΚ, ενώ οι οδηγοί δίνουν πάντα προτεραιότητα στα ποδήλατα και στους πεζούς. Έχουν όλοι στόχο την κίνηση με μηδενικές εκπομπές ρύπων. Και όλοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν σε αυτό το όραμα.

Θερμή παράκληση σε όλους τους αρμοδίους (υπουργοί, τεχνοκράτες, έμμισθοι κρατικοί συγκοινωνιολόγοι, δήμαρχοι κ.λπ.), αν θέλουν να αισθάνονται καλά, να κάνουν έργα για αυτούς που είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατό τους για τα μετακινήσεις τους. Πρέπει να ξέρουν, όμως, ότι κάθε ποδηλάτης που θα κινηθεί σε κάποιον κεντρικό δρόμο (λεωφόρος Συγγρού, Κηφισίας, Αλεξάνδρας, Βουλιαγμένης κ.λπ.) δεν έχει καμία ασφάλεια.

Ας μη μιλάνε για καθαρό περιβάλλον. Ας δουν τη μόλυνση που καθημερινά προκαλείται από τα ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα στις εθνικές οδούς -εξαιτίας όλων αυτών που αποφεύγουν να κάνουν έργα αποσυμφόρησης- και ας αρκεστούν σε άλλα… σπορ. Η στρουθοκάμηλος τουλάχιστον δεν βλέπει τον κίνδυνο. Αυτοί που τον βλέπουν και σιωπούν είναι οι επικίνδυνοι.