Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η ενέργεια φέρνει κοντά Ελλάδα και Τουρκία
Τρίτη, 14/05/2024

Τα πεδία ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ Eλλάδας- Τουρκίας τέθηκαν επί τάπητος κατά την πρόσφατη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίν Ερντογάν στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στα επιχειρηματικά πρότζεκτ που κυριαρχούν στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, είναι η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας -Τουρκίας, για την οποία υπεγράφη Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Τουρκίας TEIAS τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η νέα διασύνδεση προβλέπεται ότι θα αυξήσει τη μεταφορική ικανότητα μεταξύ των δύο χωρών κατά 600 MW και στις δύο κατευθύνσεις, ενισχύοντας παράλληλα τη σχετικά ασθενή σύνδεση του ευρωπαϊκού συστήματος μεταφοράς με το μεγάλο σε έκταση σύστημα της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη διασύνδεση μαζί με μια νέα διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και Βουλγαρίας, αποτελούν κομβικό μέρος του Ηλεκτρικού Διαδρόμου των Ανατολικών Βαλκανίων που θα επιτρέψει τη διείσδυση περισσότερων ΑΠΕ στην περιοχή, συνδράμοντας στην απανθρακοποίησή της.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα συστήματα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας είναι ήδη ισχυρά διασυνδεδεμένα εδώ και δεκαετίες. Η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Νέας Σάντας και Babaeski (στην ευρωπαϊκή Τουρκία) έχει μεταφορική ικανότητα 2.000 MVA.

Εξάλλου, αγωγός φυσικού αερίου μήκους 280 χλμ. συνδέει την Κομοτηνή με το Καρατσεμπέ της Τουρκίας, μέσω του οποίου η ΔΕΠΑ Εμπορίας εισάγει περίπου 0,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως από την τουρκική Botas.

Η εξαγωγική δυναμικότητα του σημείου διασύνδεσης των Συστημάτων Φυσικού Αερίου Ελλάδας και Τουρκίας (Κήποι) έχει αυξηθεί σε 1,7 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, που υπερβαίνει τις σημερινές εξαγωγές της Botas προς την Ελλάδα.

Οι υφιστάμενες διασυνδέσεις δημιουργούν περιθώρια συνεργασίας μεταξύ των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Ελλάδας και Τουρκίας (Henex και EPIAS αντίστοιχα), με τη δημιουργία κοινών προϊόντων τόσο στη φυσική αγορά όσο και στις προθεσμιακές.

Δεδομένου ότι η γειτονική χώρα είχε παραγωγική δυναμικότητα ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης των 105 GW το 2023, (κατέχει την 14η θέση στην παγκόσμια αγορά), αντιλαμβάνεται κανείς τις ευκαιρίες που ανοίγονται για τη χώρα μας από μια εμβάθυνση της ενεργειακής συνεργασίας με την Τουρκία. Αρκεί βέβαια να οικοδομηθεί μια οικονομική σχέση με οφέλη και για τις δύο πλευρές του Αιγαίου.