Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Όχι άλλη μία τραγωδία
Crash test η επαναλειτουργία της αγοράς
Πολύς λόγος γίνεται για την λειτουργία του Χρηματιστηρίου σε μια στιγμή που στην Ελλάδα φαίνεται να έχει χαθεί τόσο το ζητούμενο όσο και το αυτονόητο.
Πέμπτη, 30/07/2015

Για να λειτουργήσει μια αγορά και να έχει απόδοση για τους «επενδυτές » όποιο προφίλ και αν έχουν αυτοί,   υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα κατά την ταπεινή μας άποψη. Σταθερότητα του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος, φιλικό και σταθερό φορολογικό πλαίσιο είναι οι βασικές σταθερές που αποτελούν τους πυλώνες της διαμόρφωσης εκείνων των συνθηκών που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου. Ενός στόχου που δεν είναι άλλος από την προσέλκυση επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς .

Επίσης σε αυτή την αγορά θα πρέπει κανείς να μπορεί να διακρίνει και επενδυτικές ευκαιρίες. Και εδώ είναι που πρέπει να συμφωνήσουμε στο προφανές. Για να λειτουργήσει σωστά μια αγορά πρέπει να υπάρχουν και προϊόντα . Διαφορετικά δεν έχει νόημα η ύπαρξη – λειτουργία της αγοράς. Δηλαδή Μετοχές και Ομόλογα που διαπραγματεύονται καθημερινά και απρόσκοπτα και δεν είναι βορά των όποιων εξελίξεων σε οικονομικό –πολιτικό επίπεδο.

Έστω λοιπόν ότι ανοίγει η αγορά, θα πρέπει να υπάρχουν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα διασφαλίσουν την ύπαρξη των αυτονόητων και προαπαιτούμενων, ενώ την ίδια ώρα θα πρέπει όλοι εμείς οι «Θιασώτες» να είμαστε έτοιμοι να παρακολουθήσουμε ακόμη και μια τραγωδία.

Σε κάθε περίπτωση με την λειτουργία του ΧΑ η αγορά θα μετρήσει το ύψος της σε πολλά επίπεδα. Τόσο στην δοκιμασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην δεδομένη στιγμή όσο και στην αντίδραση των επενδυτών και  δη των ξένων που κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως θα αντιδράσουν τις πρώτες ημέρες.

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν ανοίξει σύντομα το ΧΑ τότε κινδυνεύει να μην επανέλθει ποτέ και να περιέλθει σε μια μόνιμα κωματώδη κατάσταση.