Συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΕ, Μανώλη Παναγιωτάκη, θα επιδιώξει να έχει στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα της κατεδάφισης παλιών εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον ανενεργό ατμοηλεκτρικό σταθμό της Πτολεμαΐδας.
Το ζήτημα προέκυψε, όταν συνεργεία της ΔΕΗ άρχισαν να κατεδαφίζουν κτίρια που βρίσκονται στο παλιό διοικητήριο και πέριξ του ανενεργού ατμοηλεκτρικού σταθμού προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η επέκταση του ορυχείου. Συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου σταμάτησαν τις εργασίες κατεδάφισης, λόγω αιτήματος διακοπής εργασιών που κοινοποιήθηκε στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.
Ο δήμαρχος Εορδαίας, Σάββας Ζαμανίδης, δήλωσε: «Τα κτίρια της ΔΕΗ είναι η βιομηχανική κληρονομιά και περιουσία των πολιτών της περιοχής και περιμένουμε όχι την κατεδάφισή τους αλλά ένα σχέδιο που θα προβλέπει την διάσωση και αξιοποίησή τους».
Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι το διοικητήριο, το μηχανουργείο, ο χώρος του εστιατορίου και οι δεξαμενές καυσίμου που έχει προγραμματίσει να κατεδαφιστούν δεν έχουν καμία πολιτιστική και αρχιτεκτονική αξία. Μάλιστα, αναφέρει ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΗ έχει αποστείλει ενημερωτική επιστολή στον δήμαρχο Εορδαίας όπου τον ενημερώνει για τα άμεσα σχέδια της επιχείρησης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής εκμετάλλευσης του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, Στέφανος Παλαβός, τόνισε: «Η ΔΕΗ υπέβαλε ως όφειλε το σχέδιο κατεδάφισης στην πολεοδομία του δήμου Εορδαίας και αυτή, με τη σειρά της, ζήτησε την έγκριση της αρχιτεκτονικής επιτροπής που εδρεύει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Η επιτροπή έδωσε το "πράσινο φως" στην κατεδάφιση των κτιρίων με την προϋπόθεση να υπάρξει ηλεκτρονική καταγραφή και ψηφιακή αποτύπωσή τους. Η ηλεκτρονική αποτύπωση έγινε και παρουσιάστηκε στην αρχιτεκτονική επιτροπή, λαμβάνοντας θετικά σχόλια. Δυστυχώς, όμως, όταν προσήλθαμε να υποβάλουμε το σχέδιο με τις επιβλέψεις κατεδάφισης του εργολάβου, οι υπάλληλοι της πολεοδομίας -με εντολή του δημάρχου- δεν παραλάμβαναν τη μελέτη μας».
Το κοίτασμα λιγνίτη που βρίσκεται κάτω από τα υπό κατεδάφιση κτίρια είναι σχεδόν επιφανειακό και καλής ποιότητας. Η σχέση εκμετάλλευσής του είναι δύο τόνοι χώματος για έναν τόνο λιγνίτη, όταν στα υπόλοιπα ορυχεία, η σχέση εκμετάλλευσης είναι από 7 έως 10 τόνους χώματος για ένα τόνο λιγνίτη. Η ΔΕΗ έχει προγραμματίσει για το άμεσο χρονικό διάστημα τρεις εργολαβίες, ύψους 12 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξορύξει λιγνίτη 5 εκατ. κυβικών μέτρων, που θα τροφοδοτήσει την ετήσια λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς.
Ο κ. Παλαβός ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά από αυτή την εξέλιξη, η ΔΕΗ προχωρά στην αναστολή όλων των προγραμματισμένων εργασιών με ό,τι αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε εργολάβους της περιοχής», ενώ σημείωσε ότι «θα υπάρξουν και επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του ΑΗΣ Καρδιάς καθότι η τροφοδοσία με λιγνίτη από άλλα ορυχεία καθιστά ασύμφορη τη λειτουργία του».
Το θέμα συζητήθηκε στην χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, ύστερα από παρέμβαση του δημάρχου Εορδαίας. Κατόπιν αυτού, ο περιφερειάρχης ανέλαβε πρωτοβουλία συνάντησης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και να βρεθεί κοινή λύση στο πρόβλημα.