Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Aλλάζει η ενεργειακή πολιτικής των ΗΠΑ με την εκλογή Μπάιντεν;
Δευτέρα, 09/11/2020

Στο ερώτημα αυτό αρκετοί αναλυτές, συμπεριλαβανομένων και σχετικών δημoσιευμάτων του  Bloomberg, θεωρούν ότι το σχέδιο για την Ενέργεια του Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχει πιο πράσινο χρώμα αλλά δεν διαφοροποιείται σημαντικά από την πολιτική Τραμπ.

Kατά την προεκλογική εκστρατεία ο Τζο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει σχέδιο 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενθάρρυνση επενδύσεων σε υποδομές, την προώθηση ηλεκτρικών οχημάτων, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα αποδοτικά κτίρια, καθώς και για τη βιώσιμη γεωργία.

Ο  Τζο Μπάιντεν μπορεί να έχει πιο πράσινους στόχους για την Ενέργεια, αλλά αυτό δεν θα σημάνει τη λήξη ή τον απότομο περιορισμό της βιομηχανίας σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με τους ειδικούς στον τομέα της ενέργειας.

Πετρέλαιο-Φυσικό Αέριο 

Οι Αμερικανοί πρόεδροι επιδιώκαν εδώ και χρόνια οι ΗΠΑ να γίνουν αυτάρκεις όσον αφορά στο πετρέλαιο και ο νέος πρόεδρος εκτιμάται ότι  πιθανότατα έχει παρόμοια ατζέντα, με πρόσθετηέμφαση στην καθαρή ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια της διοίκησης του Προέδρου Τραμπ, οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν στον μεγαλύτερο παραγωγό ενέργειας στον κόσμο, ξεπερνώντας τόσο τη Ρωσία όσο και τη Σαουδική Αραβία στην παραγωγή πετρελαίου. Έγιναν επίσης καθαρός εξαγωγέας πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων διυλισμένων προϊόντων, όπως το ντίζελ, τα καύσιμα τζετ και η βενζίνη.

Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ έφτασε στα 13,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος, πριν μειωθεί μετά το πλήγμα που κατάφερε ο  Covid-19 στην παγκόσμια οικονομία και την κάθετη πτώση της ζήτησης πετρελαίου. Η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε για λίγο κάτω από 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αλλά τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 10,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα,  σύμφωνα με στοιχεία των αρμόδιων αμερικανικών αρχών.

«Ήταν η κυβέρνηση Ομπάμα που έβαλε τα θεμέλια για την   ταχεία επέκταση της παραγωγής  πετρελαίου και φυσικού αερίου στις  ΗΠΑ. », δήλωσε η Helima Croft, επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της  RBC. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Τραμππροχώρησε την πολιτική αυτή, ανάγοντας την κυριαρχία των ΗΠΑ στο πετρέλαιο περίπουσε όπλο στρατηγικής και σε μοχλό εξωτερικής πολιτικής.

Όταν ο Ομπάμα κέρδισε τον Λευκό Οίκο το 2008, οι ΗΠΑ παρήγαγαν μόλις 5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και μέχρι το 2016, η παραγωγή είχε ανέβει στα 9,5 εκατομμύρια βαρέλια.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι  δεν θα σταματήσει τη σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ωστόσο η πιο προοδευτική και φιλοπεριβαλλοντική πτέρυγα του κόμματός του, δεν κρύβει την προσδοκία για τερματισμό του fracking, της διαδικασίας παραγωγής πετρελαίου/αερίου από σχιστολιθικά πετρώματα.

Το σχέδιο για την Ενέργεια του Μπάιντεν, ύψους  2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, για την καθαρή ενέργεια, δεν τερματίζει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι αναλυτές πιστεύουν  ότι η νέα προεδρία των ΗΠΑ μπορεί να θέσει περισσότερους περιβαλλοντικούς κανόνες στον κλάδο, περιορίζοντας τις εκπομπές μεθανίου. Επίσης ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι  θα περιορίσει το fracking στα ομοσπονδιακά εδάφη.

“Νομίζω ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εξετάσει τις τιμές του πετρελαίου και τη διπλωματία του πετρελαίου μέσω ενός ευρύτερου φακού, του φακού  της παγκόσμιας οικονομίας, της οικονομίας των ΗΠΑ και των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ », δήλωσε η αναλυτής της RBC.  «Νομίζω ότι θα αντιμετωπίσει τη βιομηχανία πετρελαίου  ως ένα σημαντικό οικονομικόμέγεθος. Πιστεύω ότι για τον  Τραμπ η βιομηχανία υδρογονανθράκων είχε στρατηγική σημασία και έπρεπε να προστατευθεί. Για το Μπάιντεν, η πετρελαϊκή πολιτική παραμένει σημαντική, αλλά θα αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης παραγωγικής στρατηγικής για την οικονομία.”, πρόσθεσε.

Η αγορά παρακολουθεί επίσης την πορεία της πανδημίας. Η τιμή του πετρελαίου θα επηρεαστεί αρνητικά εάν οι ΗΠΑ ακολουθήσουν το παράδειγμα αρκετών χωρών της  Ευρώπης και επαναφέρουν μερικό ή ολικό lockdown.

Αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη ζήτηση βενζίνης στo εσωτερικό της χώρας, με άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Η βενζίνη, που καταναλώνεται στις ΗΠΑ , αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Η διοίκηση Μπάιντεν εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο ως γέφυρα για τη μείωση της χρήσης άνθρακα και τη στροφή στα καθαρότερα καύσιμα. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πολύ πιθανό να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, που έβλεπε στο φυσικό αέριο μία σημαντική εξαγωγική δυναμική, δίνοντας στην Ευρώπη την επιλογή να αγοράσει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο  (LNG) εκτός από το ρωσικό φυσικό αέριο.

«Νομίζω ότι ο Μπάιντεν προσπαθεί να αγκαλιάσει αυτή τη μεσαία γραμμή στο Δημοκρατικό κόμμα. Προσπαθεί να διατηρήσει τη βάση της Πράσινης Νέας Συμφωνίας, δήλωσε η Helima Croft, υπενθυμίζοντας προεκλογικές δηλώσεις του Μπάιντεν σύμφωνα με τις οποίες η σχιστολιθική παραγωγή πετρελαίου/αερίου θα συνεχιστεί.

«Σε γενικές γραμμές, ο  Μπάιντεν και οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του έχουν καταστήσει σαφές ότι τείνουν σε  περισσότερη ρύθμιση, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αναγνωρίζοντας ότι η θέση που κατέχουν τώρα οι ΗΠΑ παγκοσμίως στον τομέα της Ενέργειας είναι πλεονεκτική από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής.”, δήλωσαν αναλυτές.

Ωστόσο το αν οι  ΗΠΑ θα παραμένουν νούμερο ένα  παραγωγός, αυτό είναι κάτι που θα φανεί στο χρόνο και δεν σχετίζεται με το ποιός είναι Πρόεδρος της χώρας.  

Είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

Οι πολύ χαμηλές τιμές γενικά δεν ευνοούν το αμερικανικό αργό και φυσικό αέριο, επειδή έχει σχετικά υψηλότερο κόστος παραγωγής. Εαν δε το ρυθμιστικό πλέγμα γίνει αυστηρότερο, τότε  το κόστος παραγωγής θα αυξηθεί. Αλλά και κάτω από τις συνθήκες αυτές οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παραμείνουν ανάμεσα στους 3 μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου/αερίου στον κόσμο.

Στέλεχος της Citigroup δήλωσε ότι η νίκη Μπάιντεν μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στο αποτέλεσμα της συνόδου του “ΟΠΕΚ +” τον Δεκέμβριο, αλλάζοντας τις σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Σαουδική Αραβία. Είναι πιθανό, όπως δήλωσε, τα μεγαλύτερα μέλη του “ΟΠΕΚ +” να ακολουθήσουν μία πιο συντηρητική πολιτική και ανάλογα με το αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στην κλίμακα των 30 δολαρίων το βαρέλι να αποφασίσουν αν θα περιορίσουν εκ νέου την παραγωγή τους τον Ιανουάριο. Εαν η εκλογή Μπάιντεν φέρει πιο κοντά τη Ρωσία με τη  Σαουδική Αραβία τότε δεν αποκλείεται οι δύο χώρες να αναβάλουν την αύξηση της παραγωγής κατά 1,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προγραμμάτιζαν να ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2021.

Ωστόσο, ο αναλυτής της Citigroup δήλωσε ότι δεν είναι απαραίτητο η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία να συμπλεύσουν στο θέμα, εκτιμώντας ότι το πιθανότερο είναι οι χώρες του Κόλπου να επιδιώξουν να επανασυστηθούν στη νέα αμερικανική διοίκηση, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η πολιτική Μπάιντεν απέναντι στο Ιράν.

Πράσινη Ατζέντα

Καθώς η διοίκηση Μπάιντεν θα στηρίξει τα πράσινα καύσιμα, ο αναλυτής της Citigroup εκτιμά ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του νέου προέδρου θα είναι η επανένταξη των ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα μαζί με τη δέσμευση  της Κίνας στον ίδιο στόχο. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού.

“Είναι αδιανόητο να θεωρούμε ότι μπορεί να επιτευχθεί σημαντικό βήμα για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και του μεθανίου χωρίς δράσεις από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, που είναι ταυτόχρονα και οι πιο ρυπογόνες του πλανήτη” δήλωσε ο αναλυτής. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας θα σταματήσει.

“Το ίδιο το γεγονός ότι η ΕΕ, η Κίνα, και οι ΗΠΑ υπό την προεδρία Μπάιντεν θα προωθούν νέες τεχνολογίες για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας μέσω πράσινων πολιτικών, τις θέτει σε θέση ανταγωνισμού μεταξύ τους για ζητήματα τεχνολογίας , που ήδη βρίσκονται στον πυρήνα της οικονομικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών” δήλωσε το στέλεχος της Citigroup, προσθέτοντας ότι ανάμεσα σε αυτά είναι και η κυβερνοασφάλεια και η μεταφορά τεχνολογίας.

Ο Μπάιντεν θα ήθελε οι ΗΠΑ το 2050 να χρησιμοποιούν 100% καθαρή ενέργεια και να έχουν μηδενίσει τις εκπομπές ρύπων με την εφαρμογή πολιτικών που θα στοχεύουν στη μείωση των ρύπων από τις μεταφορές και τον περιορισμό του μεθανίου από το πετρέλαιο και το αέριο. Το πλάνο των 2 τρισ δολαρίων, που έχει υποσχεθεί, θα ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις υποδομές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την ανανεώσιμη ενέργεια, τα αποτελεσματικά κτίρια και τη βιώσιμη γεωργία.

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στοχεύει επίσης να καταστήσει τη χώρα του ηγέτη στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και να φέρει πίσω στη χώρα την αλυσίδα εφοδιασμού. Πέρα από τα Tesla, οι μεγάλες, παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, όπως η General Motors και η Ford  έχουν κάνει σημαντική πρόοδο στα ηλεκτρικά οχήματα. 

Σχετικοί όροι:
ΗΠΑ
Συναφείς αναρτήσεις
HΠΑ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι περιμένει ότι το άρθρο για την ...
Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες ...
Nord Stream II
Περίπου ένα χρόνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, που σταμάτησαν τις εργασίες για την ολοκλήρωση του ρωσο-γερμανικού αγωγού αερίου Nord ...
HΠΑ
Την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 προβλέπει το νομοσχέδιο για τον αμυντικό ...
Πάιατ
Το μήνυμα πως η αμυντική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και ...
HΠA
Μετά τη νίκη του επί του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζο Μπάιντεν στράφηκε από χθες Κυριακή στις προετοιμασίες για ...
HΠΑ
Ακόμα μεγαλύτερη ώθηση παίρνει ο υποψήφιος των Δημοκρατικών. Πέρασε μπροστά στην πολιτεία που είναι απολύτως απαραίτητη στον Τραμπ, αν θέλει ...
HΠA
Μία ημέρα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και άγνωστο παραμένει ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αμερικής, ...
ΗΠΑ
Στο Μίσιγκαν στρέφονται τα βλέμματα όλου του κόσμου, καθώς είναι μία από τις πολιτείες-κλειδιά, που θα κρίνουν τον νικητή των αμερικανικών ...

Τεύχος 23

Ρωσία
Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας. Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον ...
Αρνητικό κλίμα στην Ασία
 Απώλειες καταγράφουν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Παρασκευή, με τις μετοχές της κινεζικής κατασκευάστριας έξυπνων τηλεφώνων Xiaomi να σημειώνουν βουτιά μετά την απόφαση του ...
HΠΑ
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κανόνων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ δήλωσε ότι περιμένει ότι το άρθρο για την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου ...
Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο
To νέο τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο νησί Krk της Κροατίας, στη Βόρεια Αδριατική άρχισε να λειτουργεί την Παρασκευή 1 Ιανουαρίου, όπως ...
NordStream II
Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εργασίες τοποθέτησης των σωληνώσεων του αγωγού NordStream II στα χωρικά ύδατα της Δανίας, όπως προκύπτει από τη σχετική ανακοίνωση των ...
Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγκυρα ελπίζει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή ...
BioNTech
Ο συνιδρυτής της BioNTech δήλωσε την Τρίτη ότι είναι «πολύ πιθανό» το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να λειτουργεί ενάντια στο μεταλλαγμένο στέλεχος του ...
Hν. Βασίλειο
Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση ...
Eυρώπη
Tηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν είχε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατόπιν αιτήματος της Αγκυρας, όπως ανέφερε ...
Ερντογάν
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε σήμερα να βρεθεί μια «φόρμουλα επωφελής για όλους» για τη διευθέτηση των διενέξεων στην ανατολική Μεσόγειο με ...
Nord Stream II
Περίπου ένα χρόνο μετά τις αμερικανικές κυρώσεις, που σταμάτησαν τις εργασίες για την ολοκλήρωση του ρωσο-γερμανικού αγωγού αερίου Nord Stream II, το ρωσικό ...
Eρντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως ελπίζει η Γαλλία σύντομα να ξεφορτωθεί τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίον περιέγραψε ως βάρος στη ...

motori.gr