Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αποδεσμεύονται άλλα 767 εκατ. ευρώ
Κομισιόν: Πέρασε και την 12η αξιολόγηση η Ελληνική οικονομία
Τετάρτη, 24/11/2021

Πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 767 εκατ. ευρώ, η οποία συνδέεται με τη 12η αξιολόγηση, άναψε σήμερα η Κομισιόν, με τον αντιπρόεδρο Βάλντις Ντομπρόβσκις να δηλώνει πριν από λίγο πως «παρά τις προκλήσεις από την πανδημία, η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική πρόοδο και η έκθεση θα λειτουργήσει ως βάση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κοινοτικός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι περιέγραψε ένα σκηνικό ισχυρής ανάπτυξης με έντονη αβεβαιότητα για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία απορρέει από το τρίπτυχο «πανδημία, πληθωρισμός και διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα». Σε αυτό το σκηνικό, κρίσιμη χαρακτηρίζεται η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης από τις οικονομίες.

Χρειάζεται καλύτερη στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής και όχι σύσφιξη τόνισε ο Π. Τζεντιλόνι, σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται από το 7,1% του ΑΕΠ φέτος στο 3,9% του ΑΕΠ το 2022 και στο 2,4% του ΑΕΠ το 2023, ενώ το χρέος αναμένεται να αποκλιμακωθεί με αργό ρυθμό από το 100% του ΑΕΠ στο 97% του ΑΕΠ το 2023. «Η μείωση του χρέους με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο δεν είναι οξύμωρο αλλά θα είναι μια πρόκληση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην έκθεση 12ης αξιολόγησης για την Ελλάδα οι θεσμοί επαναλαμβάνουν τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για ρυθμό ανάπτυξης 7,1% φέτος και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει, αν και δεν λείπουν οι κίτρινες κάρτες αρχής γενομένης από τις καθυστερήσεις- και πάλι- στο μέτωπο της μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου. Οι καθυστερήσεις οι οποίες σημειώθηκαν αναγνωρίζεται πως συνδέονται και με τις δύσκολες συνθήκες που προκλήθηκαν από την πανδημία αλλά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου. Σύμφωνα με την έκθεση οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την κάλυψη των περισσοτέρων δεσμεύσεων έως τον Απρίλιο του 2022 καθώς στα μέσα του επόμενου έτους ολοκληρώνεται η συμφωνημένη περίοδος ενισχυμένης εποπτείας για τη χώρα.

Οι μακροοικονομικές ισορροπίες

Η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, επειδή το χρέος της είναι υψηλό, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την έκθεση για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες στην ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης πρέπει να συνεχίσουν τις δαπάνες το επόμενο έτος, προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη μετά την πανδημία, όμως σε διαφορετικούς βαθμούς, ανάλογα με το επίπεδο χρέους τους, και να χρησιμοποιήσουν το χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουν ώθηση στις επενδύσεις.

«Για την ευρωζώνη, ζητούμε μια μετρίως υποστηρικτική δημοσιονομική στάση για το 2022, με την προσοχή στις επενδύσεις, στον εφοδιασμό των εργαζομένων με νέες δεξιότητες και στη διασφάλιση της φερεγγυότητας βιώσιμων επιχειρήσεων», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Τζεντιλόνι.

Όπως επισημαίνει, το 2022 θα είναι η χρονιά που οι ευρωπαϊκές χώρες θα γυρίσουν από την αντίδραση προς την κρίση, στη συμβολή για την ανάπτυξη, ιδιαίτερα μέσω των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα χρηματοδοτήσει το 24% όλων των μέτρων στήριξης της ανάκαμψης. Περιμένει πως οι κυβερνήσεις θα δαπανήσουν το 40% από το κομμάτι των χορηγήσεων -που ανέρχεται συνολικά σε 338 δισ. ευρώ- του Ταμείου Ανάκαμψης το επόμενο έτος.

Η Κομισιόν σημειώνει, ωστόσο, πως η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το επίπεδο του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας και ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία με χρέος 160% του ΑΕΠ, θα πρέπει να περιορίσουν τις τρέχουσες κρατικές δαπάνες. Ανέφερε επίσης πως 12 χώρες της ευρωζώνης έχουν μακροοικονομικές ανισορροπίες που χρειάζονται σε βάθος διερεύνηση και σε τρεις από αυτές τις χώρες -στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία- οι ανισορροπίες αυτές είναι υπερβολικές.

Πέραν του υψηλού χρέους στις τρεις αυτές χώρες, η Ιταλία εμφανίζει ισχνή ανάπτυξη παραγωγικότητας, η Ελλάδα υψηλή ανεργία, πολλά κόκκινα δάνεια και χαμηλή δυνητική ανάπτυξη, και η Κύπρος έχει κόκκινα δάνεια και μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών.

Σταϊκούρας

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα, " η Έκθεση διαπιστώνει ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κερδίζει έδαφος, παρά τη συνεχιζόμενη υγειονομική κρίση. Προβλέπει, μάλιστα, ότι η δυναμική αυτή θα διατηρηθεί, χάρη στην εφαρμοζόμενη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς και “στην αναμενόμενη ισχυρή ώθηση από την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας”. Επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε, και εξακολουθεί να υλοποιεί, η Κυβέρνηση για την προστασία των θέσεων εργασίας σε ευάλωτους τομείς και για “τη διαφύλαξη του δυναμισμού του επιχειρηματικού τομέα στη διάρκεια της πανδημίας”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, "η Έκθεση επικροτεί την ολοκλήρωση δύο σημαντικών παρεμβάσεων στα πεδία της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενέργειας. Πρόκειται για την παρουσίαση της Λειτουργικής Ταξινόμησης των δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης στον Προϋπολογισμό του 2022 – η οποία επιτρέπει στους πολίτες να γνωρίζουν το σύνολο των δαπανών όλων των φορέων Γενικής Κυβέρνησης ανά τομέα λειτουργίας του κράτους όπως είναι η Εκπαίδευση, η Υγεία, η Κοινωνική Προστασία, η Περιβαλλοντική Προστασία κ.λπ. –, καθώς και για τα μέτρα ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με τα οποία κλείνει η πιο μακροχρόνια υπόθεση στρέβλωσης ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιπροσθέτως, πιστοποιεί ότι η Κυβέρνηση σημείωσε σημαντική πρόοδο στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις – όπου γίνεται ειδική αναφορά στην Εγνατία Οδό, τη ΔΕΠΑ Υποδομών, τα Περιφερειακά Λιμάνια και την αξιοποίηση του ακινήτου στις Γούρνες, καθώς και στην επικαιροποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΕΕΣΥΠ –, η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας για την πραγματοποίηση επενδύσεων, η ψηφιοποίηση του Κράτους, το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού στη Δημόσια Διοίκηση, το Κτηματολόγιο, το νέο πλαίσιο πιστοποίησης της αναπηρίας, η λήψη μέτρων ώστε να υιοθετηθούν οι εναπομένουσες συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς (GRECO), οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, η πλήρης λειτουργία της Μονάδας Ωρίμανσης Έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και μια σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ενώ, επιβεβαιώνει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους και υπογραμμίζει τα οφέλη από την προωθούμενη πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια προς τις χώρες της Ευρωζώνης, τα οποία συνάφθηκαν το 2010, στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επισημαίνει ακόμα τη διατήρηση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας σε υψηλά επίπεδα και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Τέλος, δίνει το “πράσινο φως” για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, των γνωστών ANFAs και SMPs.

Υπενθυμίζεται ότι θα είναι η 5η δόση που αποδεσμεύεται μέσα σε δύο χρόνια, ενισχύοντας, συνολικά, τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν άλλη μία αναγνώριση της συστηματικής κοινής προσπάθειας όλων μας – πολιτών και Πολιτείας – στο πεδίο της οικονομίας, μέσα σε ένα περιβάλλον συνεχιζόμενων – σε διεθνές επίπεδο – μεγάλων δυσκολιών και προκλήσεων.

Αναγνώριση η οποία, όμως, δεν μας κάνει να εφησυχάσουμε.

Αντιθέτως, συνεχίζουμε ακόμα πιο εντατικά τη σκληρή δουλειά, λειτουργώντας με σχέδιο, υπευθυνότητα, εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας και τις δυνατότητες της πατρίδας μας, ώστε να ξεπεράσουμε τις διαδοχικές, εξωγενείς κρίσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα ολόπλευρα πιο ισχυρή».

Σχετικοί όροι:
Συναφείς αναρτήσεις
Ακίνητα
Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι ...
Ανοίξτε τα γκισέ προτρέπει ο Σταϊκούρας τους τραπεζίτες
Τη θέση και τους λόγους για τους οποίους η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας από τις τράπεζες είναι μεν ενισχυμένη ...
Σε ρεύμα και φυσικό αέριο - Οι δικαιούχοι
Το σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των τεράστιων αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο παρουσίασαν οι υπουργοί Χρήστος ...
Προσχέδιο προϋπολογισμού
Με την επίκληση διεθνών αβεβαιοτήτων που απορρέουν από την εξέλιξη των τιμών κυρίως στην ενέργεια αλλά και την πορεία ...
Οικονομικό επιτελείο
Στα 19 δισ. ευρώ φτάνουν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας είτε με άμεσες ενισχύσεις είτε μέσω μειώσεων φόρων εισφορών και ...
Μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας
Στο στάδιο των διευκρινίσεων και των ερωτοαπαντήσεων με την Κομισιόν εξακολουθεί να βρίσκεται το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας ...
Κοινωνικά προβλήματα προκαλούν οι υψηλές τιμές χονδρικής
Oι  υψηλές τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού δημιουργούν πολιτικό αλλά και κοινωνικό πρόβλημα σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με τις ...
Σταϊκούρας - Σκρέκας
Η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης ...
Και αποκατάστασης των καμένων σε Εύβοια και Αττική
  Ισχυρό και διευρυμένο πακέτο για τη στήριξη των πυρόπληκτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επούλωση των πληγών στο περιβάλλον ...Παρέχεται από το Investing.comΠαράθυρο από Πιτσιλή
Παράθυρο ένταξης οφειλών που προκύπτουν μετά τη λήψη εντολής διενέργειας ελέγχου στη ρύθμιση των 48 δόσεων ανοίγει εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, για τους φορολογούμενους εκείνους οι ...
Τι θα κάνει η ΕΚΤ;
Το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας υποστηρίζεται από ένα ισχυρό σερί επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων καθώς και την υποστήριξη των Eυρωπαίων εταίρων αποφαίνεται η ...
Αλλά λίγες
Το Υπουργείο Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με τους αρμόδιους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα, ...
Ακίνητα
Χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ θα κληθεί να πληρώσει η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων για το 2022, παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει ενσωμάτωση των ...
Προϋπολογισμός
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ...
Υπεξαίρεσε πάνω από 15 εκατ ευρώ
Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής, στο πλαίσιο της υλοποίησης του στρατηγικού σχεδιασμού της για τη διεξαγωγή ελέγχων όσον αφορά στην προστασία των οικονομικών ...
Επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας
Σε ποσό της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ, που θα πρέπει να προστεθεί στα περίπου 470 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προαναγγελθεί, υπολογίζεται ...
Ταμείο Εγγυοδοσίας Covid-19
Αυξήθηκε από τα μέσα Οκτωβρίου το όριο δανεισμού από 50.000 σε 250.000 ευρώ στο ύψος των δανείων που χορηγούνται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας ...
Και έλλειμμα 3%
Ανώτατο όριο δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ και τιμή αναφοράς χρέους γενικής κυβέρνησης στο 100% του ΑΕΠ, προτείνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕSM), ...
Από 13,01 δισ. που ήταν ο στόχος
Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2021, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο ...
ΕΛΣΤΑΤ
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του έτους 2020 σε όρους όγκου παρουσίασε μείωση κατά 9% σε σχέση με το 2019, ...
Από 3,8% πριν
Στην έκθεση World Economic Outlook, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το ΔΝΤ, εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα φτάσει φέτος το 6,5%, ...