Σε πορεία αποκλιμάκωσης έχει εισέλθει ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.
Ωστόσο ο δείκτης εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τρεις φορές από τον επίσημο στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ειδικότερα, στην Ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάρτιο από 8,5% το Φεβρουάριο και 7,4% ένα χρόνο νωρίτερα, όπως ανακοίνωσε η Eurostat. Στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε στο 8,3% από 9,9% το Φεβρουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στο 7,8%.
Για την Ελλάδα τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας έδειξαν κάμψη του ετήσιου πληθωρισμού στο 5,4% τον Μάρτιο από 6,5% τον προηγούμενο μήνα. Η Ελλάδα εμφανίζει τον πέμπτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Οι χαμηλότερες ετήσιες μεταβολές καταγράφηκαν σε Λουξεμβούργο (2,9%), Ισπανία (3,1%), Ολλανδία (4,5%), Βέλγιο (4,9%) και ακολούθησε Ελλάδα με 5,4%. Στον αντίποδα οι υψηλότερες ετήσιες μεταβολές καταγράφηκαν σε Ουγγαρία (25,6%), Λετονία (17,2%), Τσεχία (16,5%), Εσθονία (15,6%), Πολωνία και Λιθουανία (15,2%).
Σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 25 κράτη μέλη και αυξήθηκε σε μόλις δύο.
Στο 5,4% επιβράδυνε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, πέμπτος χαμηλότερος στην Ε.Ε.
Σε δομικό επίπεδο, χωρίς δηλαδή την ενέργεια, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό, ο ετήσιος δείκτης ενισχύθηκε ελαφρώς στο 5,7% τον Μάρτιο από 5,6% τον Φεβρουάριο στην Ευρωζώνη.
Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, την υψηλότερη συμβολή στο ετήσιο ρυθμό του πληθωρισμού είχε η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+3,12 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολούθησαν υπηρεσίες (+2,10 ποσοστιαίες μονάδες), βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,71 ποσοστιαίες μονάδες) και ενέργεια (-0,05 ποσοστιαίες μονάδες )