Mετέωρες μένουν αρκετές συμβάσεις PPA, με ορισμένα μακροχρόνια συμβόλαια προμήθεια ρεύματος να κινδυνεύουν με ακύρωση, όπως αυτό της Βιοχάλκο με τη ΔΕΗ, εξ αιτίας της προωθούμενης αλλαγής στα φωτοβολταϊκά που θα λάβουν όρους σύνδεσης και κατά βάση της προτεραιοποίησης των Φ/Β με μπαταρία.
Και τούτο, γιατί αν τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΗ δεν έχουν λάβει όρους σύνδεσης ως το τέλος του 2023, τότε το συμβόλαιο μπορεί να ακυρωθεί με βάση τους όρους της σύμβασης.
Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος Βιοχάλκο έχει υπογράψει μακροχρόνιο (δεκαετές) συμβόλαιο προμήθειας με τη ΔΕΗ, το οποίο προβλέπει για τα πρώτα δύο χρόνια προμήθεια ρεύματος από το μείγμα της ΔΕΗ και για τα υπόλοιπα 8 χρόνια για ενέργεια που θα προέρχεται από φωτοβολταικά έργα συνολικής ισχύος 800MW. Δεδομένου ότι κατά την υπογραφή του ΡΡΑ, τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΗ που θα τροφοδοτούσαν τη Βιοχάλκο δεν είχαν κατασκευαστεί, η σύμβαση περιέλαβε τη ρήτρα αναστολής της συμφωνίας για όσα έργα δεν θα έχουν λάβει όρους σύνδεσης έως το τέλος του 2023, όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές. Aπό το σύνολο των 800MW της σύμβασης, μόνο τα 300MW διαθέτουν όρους σύνδεσης
Το πρόβλημα με τους όρους σύνδεσης ανέκυψε με τη βούληση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας να προτεραιοποιήσει τα φωτοβολταϊκά με μπαταρία, λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού χώρου.
Ακόμα και αν η ΔΕΗ προσθέσει μπαταρίες στα έργα αυτά, προκειμένου να λάβουν όρους σύνδεσης ως το τέλος του 2023, ο όμιλος προσανατολίζεται να ενεργοποιήσει τη ρήτρα αναστολής της συμφωνίας, καθώς θεωρεί ότι η προσθήκη της μπαταρίας θα οδηγήσει σε αύξηση της τιμής της ενέργειας, λόγω αυξημένου κόστους επένδυσης. Ετσι αν δεν βρεθεί κάποια άλλη φόρμουλα ικανοποιητική και για τις δύο πλευρές είναι πολύ πιθανόν το πρώτο ΡΡΑ της ΔΕΗ να ακυρωθεί. Σε αυτή την περίπτωση, η Βιοχάλκο θα αναζητήσει άλλη ή άλλες συμβάσεις προμήθειας, κατά πάσα πιθανότητα με αιολικά πάρκα.
Παρεμφερές πρόβλημα αντιμετωπίζει και το δεύτερο ΡΡΑ της ΔΕΗ με τον όμιλο Τιτάν, που αφορά σε προμήθεια φωτοβολταϊκής ενέργειας 300 MW. Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι συμφωνία της ΔΕΗ με τον Τιτάνα, δεν περιλαμβάνει αντίστοιχους όρους αναστολής της ισχύος της.
Η προτεραιοποίηση των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες όσον αφορά στην απόκτηση όρων σύνδεσης έχει ήδη ξεσηκώσει αντιδράσεις τόσο από μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές όσο και από υποψήφιους παραγωγούς ενέργειας από Φ/Β, με σχετικά ώριμα έργα, τα οποία τώρα κινδυνεύουν να παραμείνουν …επί μακρόν στο pipeline. Το όλο ζήτημα τέθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος- Ενέργειας Θόδωρο Σκυλακάκη από την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ κατά την πρόσφατη συνάντηση, όμως δεν υπήρξε κάποια αλλαγή.
Κύρια αιτία είναι η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, που έχει προκληθεί από τη ραγδαία αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό σύστημα τα τελευταία χρόνια.
Η υποχρεωτική εγκατάσταση μπαταρίας σε ένα φωτοβολταϊκό έργο προκειμένου να προτεραιοποιηθεί για τη λήψη όρων σύνδεσης θέτει σε αμφισβήτηση τα υφιστάμενα PPAs, καθώς δημιουργεί συνθήκες για ενδεχόμενη αύξηση τις τιμής του ρεύματος, εκτός και αν βρεθεί μία άλλη λύση
Ο υπουργός κ. Σκυλακάκης πάντως, σε πρόσφατες δηλώσεις του σε συνέδριο, επέμεινε στην προτεραιοποίηση των φωτοβολταικών με μπαταρίες για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον ηλεκτρικό χώρο. Αναγνώρισε το πρόβλημα της βιομηχανίας αλλά τόνισε ότι προέχει η αντιμετώπιση της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και γι’ αυτό το λόγο, στην τρέχουσα φάση δίνεται προτεραιότητα στην αποθήκευση ηλεκτρισμού μέσω των φωτοβολταϊκών με μπαταρίες.