Το κίτρινο τιμολόγιο ρεύματος αναδείχθηκε στο πιο φθηνό για τον Ιανουάριο, με τον καταναλωτή που επέλεξε το φθηνότερο κίτρινο της αγοράς να εξοικονομεί 2,5 ευρώ σε σχέση με το φθηνότερο πράσινο τιμολόγιο ηλεκτρισμού, τον ίδιο μήνα και 8,3 ευρώ σε σχέση με το φθηνότερο σταθερό, δηλαδή το μπλε τιμολόγιο.
Πρόκειται για τα συμπεράσματα της ειδικής μελέτης για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού στην Ελλάδα, που διενήργησε η φινλανδική εταιρία VAASA, στο πλαίσιο της μηνιαίας έρευνας, HEPI, που διενεργεί σε συνεργασία με την αυστριακή και την ουυγγρική Αρχή Ενέργειας, για τα οικιακά τιμολόγια ενέργειας σε 33 ευρωπαϊκές χώρες.
H σύγκριση στα ελληνικά τιμολόγια αφορά στα προϊόντα που προσέφεραν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού με βάση τα μερίδιά τους στην αγορά και σε καταναλώσεις 500 KWh.
Η μελέτη χαρακτηρίζει πολύπλοκο το ελληνικό σύστημα, αναφέροντας πως το νέο καθεστώς των πολύχρωμων και των πολλών διαφορετικών ειδών τιμολογίων που εμπεριέχουν περίπλοκους μαθηματικούς τύπους και μηχανισμούς προσαρμογής των τιμών, έχει προσθέσει επιπλέον πολυπλοκότητα στην αγορά.
Ως προς τη συγκρισιμότητα μεταξύ των τιμολογίων, η μελέτη υπογραμμίζει ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όχι μόνον μεταξύ των πράσινων, των κίτρινων και των μπλε αλλά και μεταξύ τιμολογίων της ίδιας κατηγορίας. Για παράδειγμα δηλαδή μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου κίτρινου τιμολογίου η διαφορά ήταν 9 ευρώ. Αντίθετα στα πράσινα τιμολόγια, η διαφορά ανάμεσα στο ακριβότeρο και το φθηνότερο ήταν 1 ευρώ.
Τα ποσά αναφέρονται για καταναλώσεις ως 500 KWh.
Tο κίτρινο τιμολόγιο πάντως κατά τις εκτιμήσεις της μελέτης θα παραμένει το φθηνότερο για το 2024, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει κάποια απότομη εκτίναξη τιμών στη χονδρική αγορά.
Υπάρχουν ευκαιρίες εξοικονόμησης για τους καταναλωτές, αλλά πρέπει να γίνεται τακτικά η σύγκριση ανάμεσα στα διαθέσιμα τιμολόγιο, αναφέρει η μελέτη, προσθέτοντας ότι οι καταναλωτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψη πολλούς παράγοντες. Στις περισσότερες δε περιπτώσεις μπορούν να πετύχουν μόνο μερική σύγκριση. Το πράσινο τιμολόγιο προσφέρει συγκρισιμότητα αλλά μόνο μερική προβλεψιμότητα τιμών, ενώ τα υπόλοιπα κυμαινόμενα τιμολόγια μπορεί να προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές, αλλά παρέχουν ελάχιστη συγκρισιμότητα.
Τα μπλε τιμολόγια βρίσκονται στο ανώτερο άκρο των προσφερόμενων τιμών, καθώς ενσωματώνουν ασφάλιστρο κινδύνου, το οποίο οι καταναλωτές πληρώνουν στον προμηθευτή για να έχουν σταθερή τιμή παρά τις πιθανές διακυμάνσεις της αγοράς χονδρικής. Πρόκειται για ένα κοινό χαρακτηριστικό των σταθερών τιμολογίων σχεδόν σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
Σε ότι αφορά την ετήσια εξέλιξη των διαφορετικών τύπων τιμολογίων η μελέτη αναφέρει ότι τους ανοιξιάτικους μήνες, τα φθηνότερα πράσινα και κίτρινα τιμολόγια προβλέπεται να συγκλίνουν μεταξύ τους. Ωστόσο, η πρόβλεψη των τιμών δείχνει μια αυξητική τάση για το δεύτερο εξάμηνο του έτους που οδηγεί σε αξιοσημείωτες διαφορές, με τα κίτρινα τιμολόγια να αναδεικνύονται και πάλι ως η πιο προσιτή επιλογή. Αντίθετα, η ανάλυση δείχνει ότι οι καταναλωτές που επέλεξαν ένα σταθερό μπλε τιμολόγιο τον Ιανουάριο θα πληρώσουν περισσότερα σε σύγκριση με τις εναλλακτικές καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει ξαφνική άνοδος στις τιμές χονδρικής.
Kάνοντας προβολή των δεδομένων του Ιανουαρίου για το σύνολο του έτους, η μελέτη δείχνει ότι το κίτρινο τιμολόγιο θα παραμένει το φθηνότερο όλο το 2024, οδηγώντας σε ετήσια εξοικονόμηση 14 ευρώ σε σχέση με το πιο φθηνό πράσινο. Σε σχέση όμως με την πιο ακριβή κίτρινη επιλογή, το φθηνότερο κίτρινο προσφέρει ετήσια εξοικονόμηση άνω των 120 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 20% του τελικού λογαριασμού.